Šljukić pobedio evropskog prvaka

Pobedom u svojoj grupi kvalifikacija Andrija Šljukić se direktno plasirao u četvrtfinale skifa, dok su se trećim mestom u svojoj kvalifikacionoj grupi Aleksandar Beđik i Igor Lončarević direktno plasirali među 24 najbolje posade u dvojcu bez kormilara na Svetskom prvenstvu za juniore koje je u sredu počelo u Trakaiju (Litvanija). U četvrtak na stazu od srpskih posada izlazi samo osmerac Uroš Marinković, Bojan Došljak, Nikola Kekić, Nikola Selaković, Ljubomir Gavrić, Martin Mačković, Viktor Pivač, Aleksa Stanković i kormilar Mateja Jošić koji od 8,58 časova vesla u trećoj grupi kvalifikacija

Srpska juniorska veslačka reprezentacija u rezultatskom smislu ispunila je plan na startu Svetskog prvenstva koje je u sredu, 7. avgusta, počelo u Trakaiju. Obe naše posade koje su izašle na stazu prvog dana šampionata plasirale su se direktno u narednu rundu pa će imati dan pauze pred četvtrfinale okršaje u petak. Andrija Šljukić je u skifu već na samom početku takmičenja pokazao zube i s pravom se svrstao u red favorita. S vremenom 7:56,60 trijumfovao je u četvrtoj kvalifikacionoj trci i tako se, uz drugoplasirani čamac Azerbejdžana (7:59,54) i trećeplasirani Belgije (8:02,97) direktno domogao četvrtifinala u petak. Četvrto, peto i šesto mesto pripali su Belurisiji (8:06,64), Meksiku (8:11,05) i Južnoafričkoj Republici (8:19,32) koji će u četvrtak veslati u repesažu. Iz prve grupe kvalifikacija direktno u četvrtfinale plasirali su se Poljska, Slovačka i Litvanija, iz druge Norveška, Češka i Moldavija, iz treće Francuska, Argentina i Tunis, iz pete Kuba, Hrvatska i Grčka a iz šeste Nemačka, Kanada i Italija.

– Šljukić je odveslao izuzetno pametno. Napao je kada je trebalo i već posle posle 1.000 metara imao je sigurno vođstvo u odnosu na evropskog prvaka Jotova. Tako je sebi obezbedio mirnu završnicu u kojoj je mogao i da sačuva snagu za naredne izazove. Iako je tek početak takmičenja ovo je lep nagoveštaj Šljukićevih dometa. Pobediti evropskog prvaka, koji je ovde sigurno jedan od najbržih skifista, jeste odlična stvar – kazao je trener reprezentacije Srbije Aleksandar Ivković.

Dvojac bez kormilara Aleksandar Beđik, Igor Lonačarević je s vremenom 7:24,87 osvojio treće mesto u četvrtoj, najbržoj, trci kvalifikacija i tako se uz prvoplasirane Austrijance (7:21,41), drugoplasirane Čehe (7:23,66) i četvrtoplasirane Ukrajince (7:31,76) direktno plasirao u četvrtfinale koje je na programu u petak. Poslednje mesto u ovoj trci pripalo je Holanđanima (7:51,15) koji će šansu za četvrtfinale tražiti u repesažu u četvrtak. Direktno iz kvalifikacija među 24 najbolja dvojca bez kormilara plasirali su se još i Nemačka, Slovenija, Mađarska, Australija (prva četiri čamca iz prve grupe kvalifikacija), Hrvatska, SAD, Italija, Francuska (druga grupa), Grčka, Turska, Danska, Moldavija (treća grupa), Velika Britanija, Indija, Švedska i Belorusija (peta grupa).

– Beđik i Lončarević se nisu snašli iako su osvojili treće mesto i tako izbegli repesaž. Nisu izveslali kako treba i šta treba i što se mene tiče podbacili su u kvalifikacijama. Ostaje da se vidi kakvi će biti u četvrtfinalu ali su danas bili daleko od onog što su pokazali u pripremnom periodu – ocenio je Ivković učinak dvojca bez kormilara u kvalifikacijama.

U četvrtak, 8. avgusta, od srpskih posada na stazu izlazi samo osmerac Uroš Marinković, Bojan Došljak, Nikola Kekić, Nikola Selaković, Ljubomir Gavrić, Martin Mačković, Viktor Pivač, Aleksa Stanković i kormilar Mateja Jošić. Evropski prvaci iz Minska vatreno krštenje na šampionatu imaće od 8,58 časova po našem vremenu (9,58 po lokalnom) kada će u prvoj stazi treće grupe kvalifikacija pokušati u duelu sa posadama Litvanije, Australije i Danske osvoje jedno od prva tri mesta koja vode direktno u subotnje polufinale. Poslednji čamac će priliku za plasman među 12 najboljih tražiti kroz repesaž u petak. U prvoj grupi kvalifikacija su Južnoafrička Republika, Rumunija, Holandija, Italija i Rusija a u drugoj SAD, Hrvatska, Nemačka, Belorusija i Velika Britanija.