Najveća pozornica svetskog veslanja na Adi Ciganliji

U naredna tri dana na Regatnoj stazi na Savskom jezeru biće održan prvi ovogodišnji Svetski kup, na kojem će se za odličja boriti veslači i veslačice iz 42 zemalja. Član Organizacionog komiteta Nebojša Jevremović: Spremno dočekujemo start prvih trka u Beogradu, a nadamo se da će svi učesnici iz našeg glavnog grada poneti najlepše utiske, kao što je bio slučaj i sa prethodnim velikim međunarodnim takmičenjima u našem glavnom gradu. Apel posetiocima Ade Ciganlije

Regatna staza na Savskom jezeru u naredna tri dana pretvoriće se u najveću pozornicu svetskog veslanja. Na njoj će glavni protagonisti ovog sporta iz 42 zemlje pokušati da ostvare svoje najbolje role na otvaranju međunarodne scene u ovoj sezoni. Prvi Svetski kup, od 1. do 3. juna 2018. na Adi Ciganliji, okupiće preko 1.000 učesnika, a ovo veliko takmičenje biće još jedna prilika da se Srbija, Beograd i Veslački savez Srbije kao domaćini prikažu u najboljem svetlu. Organizacioni komitet odradio je ogroman posao, sve u želji da još jedna velika regata na Adi Ciganliji protekne na najvišem nivou i da svi učesnici naš glavni grad napuste sa najlepšim utiscima.

– Veslački savez Srbije ima veliko iskustvo sa organizacijom velikih takmičenja na našoj prelepoj Regatnoj stazi na Savskom jezeru. I ovoga puta ništa nismo prepustili slučaju. Na vreme smo krenuli sa ispunjavanjem svih organizacionih zadataka i potpuno spremno dočekujemo start prvih trka. U odnosu na prošlogodišnji Svetski kup ove godine imaćemo gotovo duplo više učesnika i zbog činjenice da je termin znatno bolji. Ovu priliku koristim da se najsrdačnije zahvalim Ministarstvu omladine i sporta Republike Srbije, koje je snažno podržalo organizaciju ovog takmičenja. Takođe, zahvaljujem se na velikoj podršci Gradu Beogradu i Javno-komunalnom preduzeću „Ada Ciganlija“, zatim Svetskoj veslačkoj federaciji, koja nam je ukazala ogromno poverenje da drugu godinu uzastopno organizujemo ovako veliki događaj, kao i svim članovima Organizacionog komiteta i volonterima koji su dali i daće nemerljiv doprinos da i ovoga puta kao organizatori položimo ispit na najvišim ocenama – istakao je Nebojša Jevremović, član Organizacionog komiteta Prvog Svetskog kupa i generalni sekretar Veslačkog saveza Srbije.

Svetski kup se održava od 1997, a čine ga tri regate, posle čega se proglašavaju ukupni pobednici. Svetski kup u Beogradu je prvi ove godine, drugi će biti održan u Lincu (Austrija) od 22. do 24. juna, a treći u Lucernu (Švajcarska) od 13. do 15. jula.

– Posle Svetskih kupova 2012. i 2017. i Evropskog prvenstva 2014. domaća publika imaće ponovo priliku da vidi neke od najboljih veslača i veslačica današnjice što bi trebalo da bude sasvim dovoljna pozivnica za sve ljubitelje veslanja i sporta uopšte da dođu na Adu Cigalniju u što većem broju. Ponosni smo na činjenicu da će se na Savskom jezeru ogledati mnogobrojni osvajači svetskih medalja sa šampionata u Saraosti 2017. i učesnici Olimpijskih igara u Riju. Na programu će biti ukupno 17 disiciplina, od kojih je 14 olimpijskih, i četiri discipline u para veslanju. Najbrojniju reprezentaciju imaće Holandija koja u Beograd stiže sa 22 posade. Prošlogodišnji pobednik Svetskog kupa, Velika Britanija nastupiće sa 21 čamcem, Nemačka i Kina će imati po 20 posada... – kazao je Jevremović uz napomenu da će pored takmičara i takmičarki na Adi Ciganliji boraviti i najviši zvaničnici nacionalnih saveza i Svetske veslačke federacije.

Boje naše zemlje na prvom Svetskom kupu braniće desetero takmičara. U skifovima će veslati Marko Marjanović, Miloš Vasić i Nenad Beđik, u skifu za lake veslače Miloš Stanojević, u dubl skulovima Igor Đerić i Aleksandar Beđik, te Vukašin Pivač i Dušan Slavnić, a u ženskom dvojcu Nataša Zarić i Jovana Arsić.

–Svi naši reprezentativci maksimalno su spremni da se u najboljem svetlu predstave pred domaćom publikom, a nadam se da će uspeti u tome. Pored pet posada koje čine A tim, nastupiće i dva čamca u okviru Razvojnog programa Svetske veslačke reprezentacije. To su dubl skul Pivač, Slavnić i ženski dvojac Zarić, Arsić. Sve u svemu ovo takmičenje će stručnom štabu reprezentacije poslužiti i kao odličan skener pred predstojeće izazove na međunarodnoj sceni koja će ove godine imati umnogome drugačiji kalendar nego lane. Naime, dva najznačajnija takmičenja, Evropsko i Svetsko prvenstvo za seniore, biće održana u drugom delu sezone i to u razmaku od svega mesec dana – zaključio je Jevremović.

Žreb kvalifikacionih grupa biće obavljen u četvrtak, 31. maja. Kvalifikacije i trke repesaža su dan kasnije. Polufinala, C i D finala na programu su u subotu, 6. maja, a A i B finala u nedelju.

 

Apel posetiocima Ade Ciganlije

Generalni sekretar Veslačkog saveza Srbije i član Organizacionog komiteta Prvog Svetskog kupa Nebojša Jevremović apelovao je na posetioce Adi Ciganlije da se u toku održavanja regate od 1. do 3. juna pridržavaju bezbednosnih pravila na Savskom jezeru.

– Ovim putem apelujemo na sve posetioce Ade Ciganlije da u naredna tri dana izbegavaju ulazak u vodu tim pre što zvanična sezona kupanja na Savskom jezeru još nije počela. Kupanjem u sektoru regatne staze, koja se prostire gotovo celim jezerom, mogu ozbiljno da ugroze svoju bezbednost kao i bezbednost učesnika Svetskog kupa – „podvukao“ je Jevremović.