Palić centar evropskog univerzitetskog veslanja

Palićko jezero će od petka do nedelje biti domaćin 10. evropskog univerzitetskog prvenstva u veslanju na kojem će se za medalje boriti 466 veslača i veslačica iz 81 univeziteta 20 evropskih zemalja. Srbiju na ovom takmičenju predstavljaju skifiskinja Milica Vodogaz sa Beogradskog unverziteta i četverac skul Ozren Galović, Miloš Bašić, Ivan Grubor, Uroš Nenadić na Novosadskog univerziteta

Palić će od 14. do 16. jula 2017. biti centar evropskog univerzitetskog veslanja. Na regatnoj stazi na Palićkom jezeru, pod okriljem Evropske univerzitetske sportske asocijacije (EUSA) i Univerzitetskog sportskog saveza Srbije, biće održano 10, jubilarno, Evropsko univerzitetsko prvenstvo u veslanju na kojem će se za odličja boriti predstavnici 81 univerziteta iz 20 zemalja Starog kontinenta. Organizacioni aspekt celog događaja prepušten je tehničkim organizatorima, veslačkim klubovima Danubiusu 1885 i Paliću, Veslačkom savezu Vojvodine i Gradu Subotici, kojima je logističku podršku pružio Veslački savez Srbije. Po rečima Petra Ibročića, člana Organizacionog odbora Evropskog unoverzitetskog prvenstva, Palić spremno dočekuje još jedno veliko takmičenje koje će biti održano svega dve nedelje nakon 55. internacionalne regate “Vojvodina Open”.

– U odnosu na regatu “Vojvodina Open”, koja je bila svojevrsna generalna proba za Evropsko univerzitetsko prvenstvo, poboljšali smo mnoge segmente organizacije i verujem da će sve biti na nivou koji zaslužuje ovako veliko takmičenje. Svečano otvaranje je zakazano za četvrtak u 18 časova, a sat vremena kasnije biće održan žreb. U petak su na programu kvalifikacione trke, dan kasnije repesaži i polufinala, a u nedelju B i A finala. Na “meniju” će biti sve veslačke discipline što garantuje izuzetno bogat veslački program, a najzanimljivije okršaje očekujemo u muškom osmercu i skifu i ženskom dubl skulu u kojima je prijavljeno 11, 24, odnosno 12 čamaca. Posebno smo ponosni na brojnost ovog šampionata, tim pre što se datum ovog događaja, na žalost, gotovo poklopio sa Svetskim prvenstvom za seniore do 23 godine, koje počinje svega tri dana nakon zavšetka regate na Paliću. Učestvovaće 466 studenata što je izuzetno veliki broj, a drago nam je da će predstavnike imati neki od najjačih evropskih univerziteta kao što su Oksford, Hajdelberg, univerziteti iz Beča, Berlina, Karlsruea… – istakao je Ibročić.

Naša zemlja će na ovom takmičenju nastupiti sa dva čamca. U ženskom skifu ogledaće se Milica Vodogaz sa Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja Beogradskog univerziteta, dok će Ozren Galović, Miloš Bašić, Ivan Grubor i Uroš Nenadić sa Fakulteta tehničkih nauka Novosadskog univerziteta veslati u četverac skulu.

– Očekujemo da se oba naša čamca bore za odličja na Paliću, a ovom prilikom se zahvaljujem njihovim trenerima, Petru Ibročiću iz Danubiusa 1885, koji vodi muški četverac skul, i Stevanu Stojanoviću iz Grafičara, koji trenira Milicu Vodogaz u ženskom skifu. Njih dvojica su pripremali naše studentske reprezentativce za ovo takmičenje i svakako da će biti najzaslužniji za, nadamo se, dobre rezultate na Palićkom jezeru – kazao je koordinator univerzitetske reprezentacije Srbije Ivan Brajtigam i dodao – Čvrsto verujem da će Evropsko univerzitetsko prvenstvo u našoj zemlji doprineti afirmaciji i popularizaciji ovog, vrlo, značajnog segmenta veslanja, koji decenijama uspešno živi u mnogim zemljama širom sveta. Studentsko veslanje je inače od ove godine prvi put uvršćeno u stretegiju razvoja Veslačkog saveza Srbije i odmah je došlo do pomaka. Za početak evidentirali smo gotovo 150 studenata sa srpskih univerziteta koji se više-manje aktivno bave veslanjem, a žao mi je što nismo šampionat na Paliću iskoristili da nastupimo u brojnijem sastavu. Naime, imali smo mogućnost da oformimo mnogo više od dva čamca, ali sticajem okolnosti nismo uspeli u tome. Uprkos tome nadam se da smo 2017. konačno sa mrtve tačke pokrenuli stvari u studentskom veslanju i da ćemo u godinama koje slede početi, kada je ovaj segment veslanja u pitanju, da se približavamo pojedinim zemljama u regionu.