Takmičarski prvenac u 2017.

U nedelju, 26. februara 2017, u Novom Sadu biće održano prvo zvanično veslačko takmičenje u ovoj godini Prvenstvo Srbije na ergometrima koje će po broju prijava (533) biti rekordno

Nova sezona zvanično počinje u nedelju u Novom Sadu, takmičenjem kojim se godinama unazad preseca vrpca na srpskoj veslačkoj sceni. Prvenstvo Srbije na ergometrima biće održano 26. februara 2017. u Centru za studentski sport (sala na Đačkom igralištu) u organizaciji Veslačkog kluba Danubius 1885 i Veslačkog saveza Srbije. U trci za odličjima naći će se 533 takmičara i takmičarki, a pored svih domaćih klubova na takmičenju u Novom Sadu ogledaće se i predstavnici stranih ekipa, veterani, studenti beogradskog i novosadskog univerziteta kao i gosti iz drugih sportova. Prema rečima glavnog organizatora predstojećeg takmičenja Petra Ibročića, inače i prvog čoveka struke u Danubiusu 1885, pripreme za predstojeći šampionat, koji će se bodovati za Rang listu Svetske veslačke federacije, privedene su kraju, a Danubius 1885 i Novi Sad spremni dočekuju početak borbi na ergometru.

– Devetu godinu uzastopno bićemo domaćini Prvenstva Srbije na ergometrima. Pošto imamo veliko iskustvo u organizaciji popularne “Ergometrijade” očekujemo da će i ove godine sve proteći u najboljem redu i da će svi iz Novog Sada otići zadovoljni organizacijom ovog događaja. Prijavljeno je 533 takmičara, što je rekordan broj, a videćemo da li će ta cifra učesnika “opstati” i na samom šampionatu, tj. da li će biti nekih otkaza. Posebno mi je drago što će i ove godine učestvovati i reprezentativci Mađarske i to iz dva kluba – Slonoka i Segedina, kao i predstavnici Veslačkog kluba Jedrina iz Višegrada, što će ovom takmičenju dati i međunarodni karakter. Na žalost, hrvatski Osijek, kome smo uputili pozivnicu da učestvuje, neće moći da dođe u Novi Sad budući da je je samo nedelju dana kasnije i u Hrvatskoj biti održan šampionat na ergometrima – kazao je Ibročić.

Po njegovim rečima takmičenje obećava da će biti zanimljivo bez obzira na činjenicu da će ga ove godine propustiti neki od najkvalitetnijih seniora iz Srbije.

Žao mi je što će većina naših najboljih seniora A propustiti “Ergometrijadu” jer oni svojim učešćem znatno podižu nivo celog takmičenja. Tako će u ovoj kategoriji konkurencija biti nešto slabija, ali šta je tu je. Takođe, žao mi je što i u kategorijama seniorki A i seniorki B imamo malo prijava. S druge strane, kod seniora B, koji su počeli zasebno da se takmiče tek prošle godine, prijavljeno je čak 20 veslača, a veliki broj prijava, 139, imamo i u kadetskoj konkurenciji. I kod pionira, koji će se takmičiti u skifu, dubl skulu i četverac skulu, biće izuzetno jaka konkurencija. Recimo, samo u četverac skulu za pionire ove godine prijavljeno je čak 19 posada, a izuzetno smo srećni što će gotovo čitav srpski veslački podmladak učestvovati na ovom takmičenju – istakao je Ibročić i dodao – I ove godine imaćemo takmičenje studenata i studenkinja koji će se mahom takmičiti pod klupskim obeležjima. Svoje učešće u studentskoj konkurenciji potvrdili su i predstavnici Vojne akademije. U konkurenciji veterana, pored bivših aktivnih veslača, nadmetaće se i predstavnici drugih sportova, među kojima su i članovi crossfit klubova, tim plivača iz Sente, ARK Tron iz Palića…

Državno prvenstvo će biti u svim uzrasnim kategorijama – pionirskoj, kadetskoj, juniorskoj, seniorskoj, kao i u konkurenciji veterana i studenta. Start borbi zakazan je za 10 časova, a titulu brani Partizan čiji su veslači prošle godine sa 77 bodova osvojili ekipno prvo mesto. Drugo mesto 2015. pripalo je Crvenoj zvezdi (53), a treće Danubiusu (31). Pored medalja organizator je obezbedio i pehare za ukupne pobednike u konkurenciji klubova i studenata. Uporedo sa Prvenstvom Srbije na ergometrima biće održan i sastanak Trenerske organizacije.

– Želja nam je da ove godine organizacioni kvalitet šampionata podignemo na još veći nivo i da svima u Sali priredimo za nijansu kvalitetniji doživljaj. S tim u vezi nabavili smo veliki led ekran preko kojeg će biti prenošene i praćene trke, a u pauzama emitovani razni promotivni spotovi – rekao je Ibročić.

Stanje prijava Prvenstva Srbije na ergometrima možete preuzeti OVDE

Program Prvenstva Srbije na ergometrima možete preuzeti OVDE