Miloš Stanojević šesti na svetu

Miloš Stanojević osvojio šesto mesto u skifu za lake veslače na Svetskom prvenstvu za seniore u Roterdamu. Stanojević: Prezadovoljan sam svojim nastupom u Holandiji, tim pre što sam uspeo da ostvarim svoj glavni cilj i da izveslam prvu trku u karijeri ispod 6.55

Miloš Stanojević, jedini srpski predstavnik na Svetskom prvenstvu za seniore u Roterdamu, završio je takmičenje u skifu za lake veslače na visokom šestom mestu u konkurenciji čak 25 čamaca. U finalu, veslanom u subotu, 27. avgusta 2016, postigao je rezultat 7:49.03. Zlato je pripalo Ircu O'Donovanu (7:32.84), srebro Mađaru Galambošu (7:36.95), a bronza Slovaku Babaku (7:38.89). Slovenac Hrvat kroz cilj je prošao kao četvrti (7:41.07), a Nemac Štainhubel kao peti (7:48.66).

Stanojević je solidno startovao u okršaju za odličja. Posle prvih 500 metara bio četvrti, sa svega 25 stotinki zaostatka za trećeplasiranim Nemcem Štainhubelom i nešto manje od sekunde zaostatka za Slovencem Hrvatom koji je bio drugi. Najbolje je povukao Mađar Galamboš. Ipak, na ulasku u drugu polovinu trke naš „lakić“ je pao na peto mesto, na kojem je bio i pred poslednju četvrtinu. Već tada prva četiri čamca su imala solidnu prednost i bilo je očigledno da Stanojević teško može do postolja, koji je trku na kraju završio kao šesti. Bilo kako bilo naš „lakić“, koji je lane na Svetskom prvenstvu za seniore u Ožibeleu osvojio bronzu u ovoj disciplini, samim plasmanom u finale zabeležio je veliki uspeh, tim pre što je u ovoj konkurenciji bilo prijavljeno čak 25 čamaca, najviše kada su seniori u pitanju, i što je veći deo ove sezone proveo u četvercu bez kormilara za lake veslače koji na kraju nije uspeo da se kvalifikuje na Olimpijske igre u Riju.

– Za razliku od polufinala u finalu je duvao jak bočni kontra vetar, a ja sam veslao u prvoj stazi koja je bila najviše na udaru. Uspostavilo se da je trebalo mnogo jače da zapnem u polufinalu jer bi, da sam bio prvi ili drugi, imao mnogo bolju stazu u borbi za odličja. Ovako, pored izuzetnih protivnika protiv sebe sam imao loše uslove, tako da nije moglo bolje. Sve u svemu prezadovoljan sam samim plasmanom u finale i onime što sam pokazao u Roterdamu. Ovde sam imao svoje prve zvanične trke u skifu za lake veslače posle godinu dana i Svetskog prvenstva za seniore u Ožibeleu, a osetio se nedostatak kilometara u ovoj disciplini. Ova sezona je bila podređena četvercu bez kormilara za lake veslače i njegovom plasmanu na Olimpijske igre u Rio de Žaneiru. Na žalost nismo uspeli u tome, pa sam u skif ušao svega mesec i po dana pred početak šampionata u Holandiji. Uprkos svemu, uspeo sam u Roterdamu da prvi put u karijeri, i to u polufinalu, izveslam rezultat ispod 6:55 – 6:54.15, što mi je bio glavni cilj, a presrećan sam zbog toga. I dalje napredujem, a postoji još prostora za poboljšanje. Tačku na ovu izuzetno napornu sezonu staviću krajem septembra na Prvenstvu Srbije na kojem ću pokušati da osvojim desetu uzastopnu titulu u skifu za lake veslače – kazao je Stanojević.