Vasić i Beđik peti u Evropi

Srpski dvojac bez kormilara Miloš Vasić, Nenad Beđik osvojio peto mesto na Evropskom prvenstvu za seniore u Brandenburgu iako je u ekstremnim uslovima na stazi Becze bio suvereni lider finalnog okršaja sve do 200 metara pred cilj

Srpski dvojac bez kormilara Miloš Vasić, Nenad Beđik zauzeo je peto mesto na Evropskom prvenstvu za seniore u Brandenburgu. U finalu ove discipline naš čamac je ostvario vreme 7:09.90. Na veliko iznenađenje evropski šampioni postali su Mađari Adrijan Juhas i Bela Šimon (7:05.70) koji su zahvaljući sjajnom finišu stigli do zlata. Srebro je pripalo Britancima Alenu Sinkleru i Stjuartu Inesu (7:06.28), a bronza Holanđanima Roelu Brasu i Mičelu Stenmanu (7:06.68). Četvrti kroz cilj prošli su Česi Jakub Podražil i Lukas Helešic (7:07.66), a šesti Belorusi Dimitrij Furman i Djanis Suravets (7:45.93).

Vasić i Beđik su najbolje povukli u okršaju za medalju na stazi Becze, na kojoj su i u nedelju, 8. maja 2016, vladali izuzetno teški uslovi za takmičenje, sa jakim vetrom i talasima. Posle prvih 500 metara naš čamac je bio prvi sa nešto manjeod sekunde prednosti u odnosu na posadu Holandije. Vasić i Beđik su sigurno veslali i držali čelnu poziciju i u trenutku prolaska kroz prvu „hiljadarku“. Na polovini staze u odnosu na, u tom trenutku, druge Britance Sinklera i Inesa imali su oko pola sekunde prednosti koji su uvećali na gotovo dve sekunde na ulasku u poslednju četvrtinu finalnog okršaja. Sve do zadnjih 200 metara naš čamac je bio u konkurenciji za postolje, ali ga je tada jedna tehnička greška izbacila iz koloseka. Počeo je da pada, što su su iskoristile protivničke posade koje su, jedna po jedna, preticale Vasića i Beđika koji su na kraju prošli kroz cilj kao peti.

– Uprkos tome što nisu stigli do medalje Vasić i Beđik su pokazali klasu u Brandenburgu. Bili su lideri finala od prvog pa sve do 1.800-tog metra, ispred posada Velike Britanije i Holandije koje će biti među najozbiljnijim kandidatima za olimpijsko odličje u Riju. Međutim, na 200 metara pred cilj napravili su tehnički grešku. Udarili su u talas koji ih je izbacio iz staze, a na žalost nije bilo vremena za ispravku jer je bio sam finiš trke. Prava šteta. Do tada su imali apsolutnu kontrolu nad situacijom i bili na dobrom putu ka najsjajnijem odličju. U Brandenburgu, koji je uostalom poznat po teškim uslovima na stazi, danas su uslovi bili ekstremni, na ivici regularnosti. Osim kvaliteta odlučivalo je i to ko se bolje snađe, pa je tako zlato osvojila Mađarska, a četvrta bila Češka koje se nisu ni kvalifikovale za Igre u Riju, dok čamac Francuske, koji je lane u Poznanju osvojio srebro, nije ni stigao do finala. Međutim, ovakvi ekstremni uslovi su sastavni deo našeg sporta, a i nama je bilo kao i svima ostalima. Ostaje da se u budućnosti još bolje pripremimo i za teške vremenske okolnosti, koje mogu da nas očekuju na stazi, kao što je bio slučaj ovih dana u Brandenburgu – kazao je trener srpskog dvojca bez kormilara i član Selektorske komisije Veslačkog saveza Srbije Nebojša Ilić.

Na Evropskom prvenstvu za seniore za odličja se borilo 520 veslača i veslačica iz 34 zemlje. Srbiju je predstavljao samo dvojac bez kormilara Vasić, Beđik, koji će braniti boje naše zemlje i na Olimpijskim igrama u Riju. Ostali srpski čamci propustili su ovaj šampionat zbog priprema za Olimpijsku kvalifikacionu regatu u Lucernu od 22. do 24. maja.