Vasiću i Beđiku i svetsko odličje

Srpski dvojac bez kormilara Miloš Vasić, Nenad Beđik osvojio bronzanu medalju na Svetskom prvenstvu za seniore u Ožibeleu i tako ponovio uspeh sa ovogodišnjih Evropskog prvenstva za seniore u Poznanju i Svetskog kupa u Lucernu. Tri odličja u Francuskoj ubedljivo najveći uspeh na planetarnim šampionatima za seniore u istoriji srpskog veslanja

Srpska veslačka reprezentacija na najbolji način stavila je tačku na svoje učešće na Svetskom prvenstvu za seniore u Ožibeleu, koje se završava u nedelju, ali na stazi neće biti naših posada. Posle bronzanih medalja dvojca sa kormilarom Viktor Pivač, Martin Mačković, kormilar Luka Mladenović i Miloša Stanojevića u skifu za lake veslače u petak, u subotu je izliveno još jedno odličje. Dvojac bez kormilara Miloš Vasić, Nenad Beđik osvojio je svetsku bronzu u ovoj disciplini učinivši šampionat u Fracuskoj ubedljivo najuspešnijim u istoriji srpskog veslanja. Naime, do takmičenja u Ožibeleu Srbija je osvojila ukupno pet medalja (šest ako se računa i jedno odličje na Svetskom prvenstvu za seniore u neolimpijskim disciplinama 2008) na svetskim prvenstvima za seniore, kojima su u Francuskoj pridodata nova tri odličja.

– Od srca čestitam Milošu i Nenadu na osvojenoj bronzanoj medalji, ali i na izvanrednom radu tokom cele sezone. Bili su posvećeni, požrtvovani i marljivi, uspevši da iznesu ceo, vrlo zahtevan, program priprema koji smo napravili pred ulazak u novu sezonu. Povrh svega od početka su verovali u sve što rade i na kraju je stigla nagrada. Osvojili su odličja na svim velikim takmičenjima u ovoj godini, zaključno sa bronzom u Ožibeleu koja predstavlja krunu ove godine. Ovom prilikom se zahvaljujem svim mojim kolegama u stručnom štabu koji su pomogli kada je god trebalo. Posebno se zahvaljujem Ministarstvu omladine i sporta koje nam koje nam je omogućilo fenomenalne uslove za pripreme i samim tim značajno dprinelo veliki rezultatima srpskog veslanja i u ovoj godini. Moj lični i ogroman motiv u daljem radu jeste olimpijska medalja u Riju, a za postolje na Igrama 2016. moraćemo da još više i posvećenije da radimo u narednom periodu, sa još višim standardima – kazao je trener dvojca bez kormilara Nebojša Ilić i dodao – Čestitam i Pivaču, Mačkoviću i Mladenoviću, kao i Stanojeviću na medaljama u dvojcu sa kormilarom i u skifu za lake veslače. Pored medalja zadovoljni smo što je srpsko veslanje na ovom šampionatu promovisao nove veslače, koji su i dalje mlađi seniori, Pivača, Mačkovića i Šljukića i siguran sam da će oni naredne godine izboriti svoje mesto na Olimpijskim igrama u Riju na kvalifikacionoj regati u Lucernu.

Vasić i Beđik su stigli do prvog odličja u dvojcu bez kormilara posle 14 godina i srebra Nikole Stojića i Đorđa Višackog na Svetskom prvenstvu u Lucernu 2001. (njih dvojica su osvojili isvetsku bronzu u ovoj disciplini 1998. u Minhenu). U odličnom finalu bili su treći sa rezultatom 6:22,35 čime su ponovili uspeh sa ovogodišnjih Evropskog prvenstva za seniore u Poznanju i Svetskog kupa u Lucernu. Kao i u Švajcarskoj ispred naših reprezentativaca bili su Novozelanđani Marej i Bond (6:15,83), koji su i u Ožibeleu nastavili impresivni bez poraza koji traje od 2009, i Britanci Foad i Lendgridž (6:22,35), evropski prvaci iz Poljske. Daleko iza prvi čamca kroz cilj su prošli Holanđani Bras i Stinman (6:27,58), Italijani Mornati i Kapeli (6:29,12) i Australijanci Hargrejvs i Vitli (6:35,97). Vasić i Beđik su rezervisan ušli u trku. Posle prvih 500 metara bili su šesti, ali su u narednoj četvrtini trke popravili svoj plasman za dve pozicije. Već u tom trenutku Bond i Marej su neumoljivo išli ka svom novom svetskom zlatu, drugo mesto su držali Foad i Lendgridž, dok su treći bili Italijani Mornati i Kapeli, koji su najbolje startovali. Ipak, u trećoj deonici trke srpski čamac uspeo ja da se probije do drugog mesta, britanska posada mu je disala za vrat, dok su Italijani već tada ispali iz kombinacije za odličje. U poslednjih 500 metara jedina nedoumica oko poretka na postolju bila je ko će osvojiti srebro, a ko bronzu. Vasić i Beđik su se hrabro držali, ali su u poslednjih 200 metara izgubili bitku za vicešampionsku titulu od daleko iskusnijih Britanaca. Treće mesto u konkurenciji 27 čamaca je ogroman uspeh kojim je srpski dvojac bez kormilara pokazao da će biti ozbiljni kandidat za medalju na Olimpijskim igrama u Riju dogodine na koje se plasirao samim ulaskom u finale.

– Osećaj je izvanredan. Prvi put u svojoj karijeri sam učestovovao u svetskom finalu i odmah stigao do odličja. Koliko je ovo veliki uspeh najbolje govori činjenica da je ovo prva medalja za srpsko veslanje u olimpijskoj disciplini posle 14 godina i srebra Stojića i Višackog, takođe u dvojcu bez kormilara. Iako je bronza ogroman uspeh ostaje mali žal što ni na ovom takmičenju nismo uspeli da pobedimo posadu Velike Britanijem. Foad i Lendgridž su došli u Ožibele još jači i spremniji. Uprkos tome, u finalu smo ih dobro stisnuli, držali se sa njima sve do poslednjih 200 metara, ali je odlučilo njihovo mnogo veće iskustvo. U svakom slučaju ovo nam je ogroman podstrek za dalji rad. Radujemo se pripremama za narednu sezonu. Nastavićemo još jače, a siguran sam da imamo još mnogo prostora za napredak, kako na fizičkom planu i ergometru, gde moramo da spustimo vreme ispod 5:50, tako i na planu tehnike – istakao je Vasić – Ovo priliku koristim da se zahvalim Nebojiši Iliću koji je i ovom medaljom pokazao da se radi o vrhunskom stručnjaku, svakako jednom od najboljih i na svetu. Imali smo odličnu saradnju tokom cele sezone, sjajnu atmosferu, a rezultat svega toga je očigledan. Naravno, do svih uspeha u 2015. sigurno je da ne bismo stigli da nismo imali jak vetar u leđa od države i Ministarstva omladine i sporta koji su nam omogućili vrhunske uslove za treninge.

Poput Vasića i štroker dvojca bez kormilara Nenad Beđik nije krio oduševčljenje postignutim u Francuskoj.

– Bili smo na visokom nivou od samog početka šampionata, uspevši da prenesemo dobru formu u kojoj smo od početka sezone. U finalu smo odradili sve kako smo se i dogovorili sa Ilićem pre početka, stigavši na kraju od medalje koja je izuzetan uspeh. Ona će nam mnogo značiti u nastavku karijere, pre svega pred start priprema za narednu sezonu u kojoj nas očekuju Oimpijske igre u Riju. Pokušaćemo do tada da stignemo i prestignemo dvojce Novog Zelanda i Velike Britanije od kojih jedino nismo bili bolji u ovoj godini – rekao je evropski prvak iz dvojca bez kormilara iz Sevilje 2013. Beđik i dodao – Bronza u Ožibeleu je moj najveći uspeh u dosadašnjoj karijeri. Došao sam do medalje na rekrodnom šampionatu, u ubedljivo najjačoj svetskoj konkurenciji, i to kada se odlučivalo i o putnicima za Olimijske igre 2016.

Srpski teški četverac Goran Jagar, Veselin Savić, Nikola Stojić, Radoje Đerić sa rezultatom 5:56,37, svojim najboljim vremenom, prvim ispod šest minuta, u Fransckoj zauzeo je drugo mesto u C finalu što mu je donelo 14. mesto u ovoj disciplini u kojoj je bila prijavljena 21 posada. U okršaju za plasman od 13. do 18. mesta pobedila je Južnoafrička Republika (5:54,33), Francuska je bila treća (5:56,77), Novi Zeland četvrti (5:57,41), Češka peta (5:58,15), a Argentina poslednja (6:01,46). Na svom debiju na velikim takmičenjima u ovom sastavu dubl skul Marko Marjanović, Andrija Šljukić osvojio je 13. mesto u konkurenciji 29 posada. Naš čamac je s vremenom 6:14,94 trijumfoao u C finalu, što mu je bila druga pobeda u Ožibeleu nakon prvog mesta u polufinalu C/D (pored toga osvojio je drugo mesto u kvalifikacijama i četvrto u četvrtfinalu). Drugo mesto pripalo je Poljskoj (6:17,75), treće Danskoj (6:18,39), četvrto SAD (6:20,25), peto Ukrajini (6:20,46), a šesto Češkoj (6:28,13).

Dušan Bogičević je šampionat u Ožibeleu završio na 23. mestu u konkurenciji 41 čamca. Naš skifista je u D finalu s vremenom 7:11,67 zauzeo peto mesto. Pobedio je čamac Ukrajine (6:59,38), druga je bila Švajcarska (7:02,76), treće SAD (7:03,56), četvrta Argentina (7:03,96), a šesti Monako (7:12,21). Isto mesto kao i Bogičević – 23. u ukupnom plasmanu u Francuskoj zauzela je i Jovana Arsić u ženskom skifu, ali u nešto manjoj konkurenciji od 35 čamaca. U D finalu Arsićeva je bila peta s vremenom 8:01,89. U ovoj treci prva je bila Rusija (7:39,82), druga Letonija (7:42,90), treća Italija (7:48,11), četvrta Belgija (7:53,08), a šesta Nigerija (8:21,49).

 

Sve medalje srpskog veslanja na svetskim prvenstvima za seniore

1998. – bronza – dvojac bez kormilara Nikola Stojić, Đorđe Višacki, trener Nebojša Ilić – Svetsko prvenstvo u Kelnu (Nemačka)

2001. – srebro – dvojac bez kromilara Nikola Stojić, Đorđe Višacki, trener Nebojša Ilić – Svetsko prvenstvo u Lucernu (Švajcaraska)

2006. – zlato – dvojac sa kormilarom Nikola Stojić, Jovan Popović, kormilar Ivan Ninković, trener Nebojša Ilić – Svetsko prvenstvo u Itonu (Velika Britanija)

2007. – srebro – četverac bez kormilara Marko Marjanović, Jovan Popović, Goran Jagar, Nikola Stojić, kormilar Saša Mimić, trener Nebojša Ilić – Svetsko prvenstvo u Minhenu (Nemačka)

2009. – bronza – dvojac bez kormilara za lake veslače Miloš Tomić, Nenad Babović, trener Nebojša Ilić – Svetsko prvenstvo u Poznanju (Poljska)

2015. – bronza – dvojac sa kormilarom Viktor Pivač, Martin Mačković, kormilar Luka Mladenović, trener Aleksandar Ivković – Svetsko prvenstvo u Ožibeleu (Francuska) 2015.

2015. – bronza – skifa za lake veslače Miloš Stanojević – Svetsko prvenstvo u Ožibeleu (Francuska) 2015.

2015. – bronza – dvojac bez kormilara Miloš Vasić, Nenad Beđik, trener Nebojša Ilić – Svetsko prvenstvo u Ožibeleu (Francuska) 2015.

Napomena: Srbija je i 2008. osvojila bronzu na u dvojcu bez kormilara za lake veslače koji su činili Miloš Tomić i Goran Nedeljković sa trenerom Dejanom Guslovim na Svetskom prvenstvu za juniore i seniore u neolimpijskim disciplinama u Otenshajmu (Austrija)