Pivač i Mačković veslaju u dvojcu sa kormilarom, a Jovana Arsić u skifu na SP u Ožibeleu

U subotu, 1. avgusta 2015, na Srebrnom jezeru održana poslednja izborna regata za popunu sastava državnog tima za Svetsko prvenstvo za seniore u Ožibeleu krajem avgusta. Zbog povreda Aleksandar Filipović i Iva Obradović propuštaju šampionat u Francuskoj

U subotu, 1. avgusta 2015, na Srebrnom jezeru održana je poslednja izborna regata za popunu sastava državnog tima za najjače i najznačajnije takmičenje u 2015. – Svetsko prvenstvo za seniore čiji će domaćin od 29. avgusta do 6. septembra biti francuski grad Ožibele. U dvoboju dva dvojca bez kormilara, osvajači bronzane medalje u ovoj disciplini na nedavnom Svetskom prvenstvu za seniore do 23 godine u Plovdivu Viktor Pivač i Martin Mačković su u obe trke bili bolji od Igora Lončarevića i Dušana Slavnića. Tako će njih dvojica veslati u Francuskoj u neolimpijskoj disciplini dvojac sa kormilarom u kojem će kormilar biti Ilija Bunčić. Budući da Iva Obradović ima povredu leđa, zbog koje će propustiti planetarni šampionat, za mesto u skifu u Francuskoj na Srebrnom jezeru u subotu borile su se Jovana Arsić i Ivana Filipović. Prošlogodišnja finaliskinja Svetskog prvenstva za seniore do 23 godine u Varezeu Arsićeva pobedila je u oba okršaja pa je tako sebi obezbedila učešće na Svetskom prvenstvu.

Inače, ostatak reprezentacije punom parom na tri lokacije se priprema za planetarni šampionat koji će ujedno biti i glavno kvalifikaciono takmičenje za Olimpijske igre u Riju 2016. Ovajač bronzi na ovogodišnjem Evropskom prvenstvu za seniore u Poznanju i na Svetskom kupu u Luvernu, dvojac bez kormilara Miloš Vasić, Nenad Beđik trenutno je u Jajcu gde vredno radi pod budnim okom člana selektorske komisije Veslačkog saveza Srbije Nebojše Ilića. Njima će se u ponedeljak, 3. avgusta, pridružiti Marko Marjanović, novopečeni svetski viceprvak u konkurenciji seniora do 23 godine Andrija Šljukić, Igor Lucić, Arsićeva, Pivač i Mačković i treneri reprezentacije Aleksandar Ivković i Saša Mimić. Budući da Marjanovićev dugogodišnji partner u dubl skulu Aleksandar Filipović, zbog nezgodne povrede međurebarnog mišića, neće učestovati u Ožibeleu naknadno će se odlučiti da li će Marjanović u Francuskoj veslati u dubl skulu sa Šljukićem.

Reprezentativci koji konkurišu za četverac bez kormilara Dušan Bogičević, Veselin Savić, Radoje Đerić, Nikola Stojić i Goran Jagar sa trenerom reprezentacije Oleksandrom Fedotovim trenutno su na Vlasinskom jezeru, odakle se u ponedeljak sele na Bohinjsko jezero gde će se pripremati sa posadom Novog Zelanda. Miloš Stanojević, koji će u Francuskoj nastupiti u skifu za lake veslače, pripreme za ovo takmičenje trenutno obavlja u Francuskoj. Završne pripreme za Svetsko prvenstvo srpska veslačka reprezentacija imaće od 18. avgusta u Segedinu gde bi trebalo da treniraju sve reprezentativne posade.