Tri i po decenije od olimpijskog srebra Pančića i Stanulova u Moskvi

Na Olimpijskim igrama u Moskvi 27. jula 1980. dubl skul Milorad Stanulov, Zoran Pančić, predvođen trenerom Srboljubom Saratlićem, osvojio srebrnu medalju što je i dalje najveći uspeh srpskog veslanja na najvećim svetskim smotrama sporta

Pre tri i po decenije dubl skul Milorad Stanulov, Zoran Pančić na 22. olimpijskim igrama u Moskvi osvojio je srebrnu medalju koja i dalje predstavlja najblistaviji uspeh srpskog veslačkog sporta na najvećim sportskim smotrama. Natupajući pod zastavom tadašnje SFRJ, koja je u Moskvi osvojila ukupno devet medalja (dve zlatne, tri srebrne i četiri bronzane) Zrenjaninac Stanulov i Novosađanin Pančić, predvođeni trenerom Srboljubom Saratlićem, 27. jula 1980. u finalu ove discipline su s vremenom 6:26.34 prošli su kroz cilj kao drugi iza posade Velike Britanije koja je s vremenom 6:24.33 osvojila zlato. Treće mesto i bronzu osvojio je čamac Češke (6:29.07).

Stanulov, nekadašnji predsednik Veslačkog saveza Srbije, i Pančić, aktuelni potpredsednik VSS, na Igrama u Moskvi su s vremenom 7:04.57 bili drugi u kvalifikacijama pa su mesto u finalu morali da traže kroz repesaž. Na „popravnom“ naša posada je odveslala briljantnu trku i s trijumfom u vremenu 6:36.46 ušla je u veliko finale. I u finalu naš dubl skul je bio na visini zadatka. Odveslao je odličnu trku ali je na kraju ipak morao da se zadovolji srebrom. Inače, vođa veslačke ekspedicije u Moskvi bio je Darko Majstorović, aktuelni predsednik Izvršnog odbora Veslačkog saveza Srbije, koji je u tandemu sa Pančićem, bio deveti na Olimpijskim igrama u Montrealu 1976.

Ta olimpijska medalja je za mnoge generacije našeg veslanja posle, danas 62-godišnjaka Stanulova i Pančića, ostala nedostižan rezultat. Takođe, predstavljala je i ogroman zamajac u razvoju ovog sporta koji nas svake godine obraduje s makar jednom medaljom s velikih takmičenja. Priliku da sadašnji reprezentativci ponove, možda i nadmaše, rezultat čuvenog dubl skula imaće na Olimpijskim igrama u Riu de Žaneiru naredne godine. Do tada, kao što je bio slučaj i prethodih 35 godina, srebro Stanulova i Pančića iz Moskve, koji su se u Los Anđelesu 1984. okitili bronzom, ostaće najveći uspeh našeg veslanja na olimpijskim igrama.