S optimizmom u Poznanj

Srpska veslačka reprezentacija u utorak, 26. maja 2015, putuje na Evropsko prvenstvo za seniore čiji će domaćin od 29. do 31. maja 2015. biti Poljska. Našu zemlju će na šampionatu Starog kontinenta predstavljati šest čamaca dvojac bez kormilara Vasić, Beđik, četverac bez kormilara Bogičević, Savić, Stojić, Đerić, dubl skul Marjanović, Filipović, dubl skul za lake veslače Stanojević, Jošić, skif Šljukić i ženski dubl skul Arsić, Obradović

Veslačka reprezentacija Srbije u utorak, 26. maja 2015, u popodnevnim časovima kreće put poljskog Poznanja koji će od 29. do 31. maja biti domaćin Evropskog prvenstva za seniore, devetog od obnove ovog takmičenja 2007, kada se šampionat takođe održao u ovom gradu. Ovogodišnji šampionat Starog kontinenta okupiće 591 veslača i veslačica iz 36 zemalja među kojima će biti i 13 srpskih reprezentativaca. Oni će veslati u šest čamaca. Nenad Beđik i Miloš Vasić biće u dvojcu bez kormilara u kojem su lane na Evropskom prvenstvu u Beogradu zlato osvojili Miloš Bogičević i Veselin Savić. Prošlogodišnji evropski prvaci sa Nikolom Stojićem i Radojem Đerićem činiće četverac bez kormilara, dok će u dubl skulu, koji nije menjao sastav od 2012, veslati Marko Marjanović i Aleksandar Filipović. Miloš Stanojević i mlađi senior Marko Jošić, debitant na evropskim šampionatima za seniore, nastupiće u dubl skulu za lake veslače, i to prvi put u ovom sastavu. Poput Jošića i 19-godišnji Andrija Šljukić će se prvi put ogledati na šampionatu Starog kontinenta u seniorskoj konkurenciji, a veslaće u skifu u kojem je 2013. postao svetski juniorski viceprvak. Jedinu žensku srpsku posadu u Poljskoj činiće Iva Obradović i Jovana Arsić. Prošlogodišnje učesnice Svetskog prvenstva u Amsterdamu, na kojem su osvojile deveto mesto u dvojcu bez kormilara, ovoga puta nastupiće u dubl skulu. Stručni štab naše reprezentacije u Poznanju činiće članovi Selektorske komisije Nebojša Ilić i Dejan Guslov i treneri reprezentacije Oleksandr Fedotov, Saša Mimić i Aleksandar Ivković.

Evropski šampionat, koji će za sve čamce biti i svojevrsna provera za Svetsko prvenstvo u Ožibeleu krajem avgusta, glavnom kvalifikacionom takmičenju za Olimpijske igre u Riju 2016, počinje u petak 29. maja, kada su na programu kvalifikacije i trke repesaža. Dan ranije biće obavljen žreb kvalifikacionih grupa. U subotu će se veslati polufinala i finala C i D, dok je nedelja rezervisana sa finala B i A. U petak led od srpskih posada probija dvojac bez kormilara Vasić, Beđik koji od 10,15 č vesla kvalifikacije ove discipline u kojoj je prijavljeno 14 čamaca.

– Beđik i Vasić su odlično radili u proteklom periodu i od njih dvojice očekujemo najviši mogući plasman tj. da se bore za medalju – bio je kratak Nebojša Ilić.

Nakon srpskog dvojca bez kormilara na stazi će se naći dubl skul za lake veslače Stanojević i Jošić. Oni će se od 10,30 č boriti sa još 16 čamaca za plasman u polufinale.

– Ovaj novi čamac i dalje pokazuje nestabilne rezultate. Neke treninge odradi dobro, a na nekima podbaci. Videćemo kakav će biti na šampionatu. Jošić je senior B i još je u početnoj fazi seniorskog reprezentativnog rada. U svakom slučaju radi se o perspektivnoj ekipi koja u Poznanju treba da pokaže koliko može u ovom trenutku, a na osnovu toga ćemo proceniti da li smer u kojem ide može da donese rezultat za olimpijsku normu na Svetskom prvenstvu u Francuskoj – istakao je Oleksandr Fedotov.

Četverac bez kormilara Bogičević, Savić, Stojić, Đerić vatreno krštenje imao je na Svetsku kupu na Bledu pre nešto više od dve nedelje kada je osvojio bronzu. U Poznanju će nasuprot sebe imati 12 čamaca, a kvalifikacije u ovoj discipline startuju u 11 č.

– Poput dvojca bez kormilara i od teškog četverca očekujemo najviši mogući plasman u Poljskoj – rekao je Ilić, a Fedotov se nadovezao – Četverac se ubrzao u odnosu na Bled i zaključak je da Evropsko prvenstvo, na kojem će biti neuporedivo jača konkurencija, dočekuje u mnogo boljoj formi u odnosu na Svetski kup.

U muškom dubl skulu prijavljeno je najviše čamaca u Poljskoj. Čak 21 posada će od 11,15 č krenuti ka polufinalu. Odličnu uvertiru za predstojeće takmičenje srpska posada Marjanović, Filipović napravila je na Svetskom kupu na Bledu gde je izlila srebrno odličje.

– Iako plasman na Bledu nije poseban reper budući da nisu nastupile mnoge posade koje će učestvovati u Poznanju svakako da je taj rezultat mnogo značio za samopouzdanje našeg dubla. Na osnovu rezultata na dosadašnjim regatama kao i ostvarenja na treninzima Marjanović i Filipović su pokazali da se nalaze u životnoj formi. Nikada nisu bili brži to je nešto što nam daje ogroman optimizam pred početak šampionata. Prvi put od 2012, kada je formiran ovaj čamac, mislim da je potpuno realno da se bore za medalju jer imaju potreban kvalitet za to. Konkurencija će, po tradiciji, biti velika, a specifično u ovoj disciplini godinama unazad jeste to da nema izrazitih favorita niti autsajdera. Gotovo 15-tak čamaca je u pet sekundi, biće zanimljivo i neizvesno… – kazao je Dejan Guslov.

Poput muškog i u ženskom dubl skulu konkurencija će biti žestoka. Prijavljeno je čak 17 čamaca. Iva Obradović i Jovana Arsić, kojoj će ovo biti prvo evropsko prvenstvo za seniore, startuju u kvalifikacijama u 11,35 č.

– Nalazimo se u olimpijskoj izbornoj godini pa je konkurencija jača nego inače. Prijavljen je veliki broj čamaca, a od Obradovićeve i Arsićeve se očekuje, pre svega, da pokažu da u ovoj kombinaciji imaju potencijal za neke naredne izazove. Njih dve će u Poznanju izveslati prvu zvaničnu trku u ovom čamcu u kojem se pripremaju svega deset dana. Pre toga su veslale mahom u skifovima. Zbog toga visok plasman u Poljskoj je u drugom planu u odnosu na razvoj ovog čamca za najvažnije takmičenje u ovoj godini - Svetsko prvenstvo u Ožibeleu krajem avgusta – napomenuo je Saša Mimić.

U kvalifikacijama poslednji od srpskih čamaca nastupiće, od 12,05 č, Andrija Šljukić u skifu u kojem je prijavljeno čak 20 čamaca.

– Šljukić je po oceni stručnog štaba zadovoljio kriterijume za učešće na Evropskom prvenstvu u Poljskoj rezultatima na izbornim regatama. U Poznanj putuje sa ciljem da dogura što dalje, stekne dodatno iskustvo i da sam na licu mesta, u duelima sa nekim od najboljih svetskih skifista, vidi gde je i šta treba da radi u narednom periodu. Iako je zbog viremije pauzirao tri dana maksimalno je spreman je početak takmičenja. U ovoj godini odlično napreduje, a ako tako nastavi u tom ritmu biće u planu za čamac koji bi pokušao da na Svetskom prvenstvu u Francuskoj juri olimpijsku „vizu“. Pre toga očekuje ga Svetsko prvenstvo za seniore do 23 godine u Plovdivu gde, s obzirom da će nastupiti mahom sa svojim vršnjacima, biti jedan od kandidata za medalju – ističe Aleksandar Ivković.

Srpska ekspedicija, po planu puta, na poprište Evropskog prvenstva stiže u utorak uveče. U sredu i četvrtak na regatnoj stazi, koja se nalazi gotovo u centru Poznanja, imaće poslednje treninge pred početak šampionata.