Optimizam Jošićeve i Rajića

Srpski reprezentativci spremni za početak Evropskog prvenstva za juniore u Češkoj koje startuje u subotu, 23. maja 2015. Ljiljana Jošić: Plasman u finale ne sme da se dovede u pitanje. Zoran Rajić: Maksimalno od početka

Odborajanje je završeno. Startni pucanj Evropskog prvenstva za juniore čuće se u subotu, 23. maja 2015, tačno u 9,30 č kada će startovati prva trka u Račicama. U konkurenciji za medalje naći će se 481 takmičar iz 31 zemlje, među njima i 23 srpskih reprezentativaca koji će veslati u pet čamaca. U četvercu bez kormilara su Nikola Cvijetić, Lazar Lazović, Marko Ristić i Zoran Rajić, u četverac skulu Matija Janković, Bogdan Belinčević, Vukašin Pivač i Damjan Lazić, četverac sa kormilarom činiće Danilo Radovanović, Aleksandar Antić, Vanja Obradović, Bogdan Stepić i kormilar Marko Anđelković, osmerac Veljko Milovanović, Luka Lazarević, Dušan Kostić, Luka Ristić, Miloš Milićević, Aleksa Popović, Radoš Milićević, Aleksa Ivković i kormilar Matej Milenković, dok će u skifu veslati jedina naša predstavnica u Češkoj Ljiljana Jošić. Jednoj od najtalentovanijih srpskih veslačica, u koje se polažu velike nade da zablista i u seniorskoj konkurenciji, takmičenje u Račicama biće poslednje na evropskim juniorskim šampionatima. Na Bledu 2012. bila je sedma u dubl skulu sa Zoricom Mrđom, godinu dana kasnije u Minsku osvojila je 10. mesto u skifu, a prošle godine u Hazevinkelu u istoj disciplini trijumfovala je u B finalu.

– Ovo je moja izlazna godina iz juniorske konkurencije i s pravom očekujem da će ovo biti moj šampionat. Nikada u karijeri nisam bila u boljoj formi, motivisana sam do neba i finala ovoga pute mora da se podrazumeca. Maksimalno ću se potruditi da svoje četvrto, ujedno i poslednje, učešće na evropskim šampionatima krunišem medaljom. Najveće konkurentkinje na putu ka postolju imaću u sjajnoj Holanđanki Keijser, osvajačici bronze na prošlogodišnjem Svetskom prvenstvu za juniore u Hamburgu i najvećoj favoritkinji za titulu u Češkoj, Bugarki Georgijevoj i Hrvatici Stojakovićevoj – kazala je Jošićeva koja je dobar deo priprema za predstojeći šampionat imala i na Razvojnom kampu Svetske veslačke federacije na Bledu posle kojeg je osvojila seniorsku bronzu na Bledskoj internacionalnoj regati, a potom zauzela 11. mesto na Svetskom kupu na Bledu – Boravak na Bledu iskoristila sam na najbolji način. Imala sam mnogo teorijskih predavanja i treninga sa čuvenim slovenačkim trenerom Iztokom Čopom koji je radio na ispravljanju moje tehnike. Dodatno sam se ubrzala i sa najboljim svojim rezultatom sam došla u Češku.

U ženskom skifu prijavljeno je 16 čamaca a Jošićeva kvalifikacije vesla od 12 časova. Kako kaže ova 18-godišnja devojka iz Čuruga posebno je srećna što će samo nedelju dana posle takmičenja u Češkoj boje Srbije na Evropskom prvenstvu za seniore u Poznanju braniti i njen brat Marko.

– Marko se izborio za seniorsku reprezentaciju, a u Poljskoj će debitovati na evropskim šampionatima za seniore i to u olimpijskoj disciplini – dubl skulu za lake veslače gde će mu partner u čamcu biti iskusni Miloš Stanojević. Presrećna sam zbog toga jer će mu ovi šampionat mnogo koristiti za sticanje iskustva i za ovogodišnje Svetsko prvenstvo za seniore do 23 godine u Plovdivu. Takođe, ovo mnogo znači i za naš klub Čurug koji iz godine u godinu ide uzlaznom linijom i koji polako, ali sigurno, zauzima sve značajnije mesto na srpskoj veslačkoj sceni – ističe Jošićeva.

Zoran Rajić biće štroker srpskog četverca bez kormilara u kojeg se, pored Jošićeve, polažu najveće nade za visok plasman u Račicama. Taj status ovaj čamac je zaslužio činjenicom da je obezbedio i plasmansku i rezultatsku normu za šampionat u Češkoj. Mladi Smederevac, učesnik prošlogodišnjih Olimpijskih igara za mlade u Nankingu, lane je debitovao na evropskim juniorskim šampionatima. U Hezenvinkelu zauzeo je 14. mesto u dvojcu bez kormilara u kojem je veslao sa svojim klupskim kolegom Markom Ristićem. Pored njih dvojice ovogodišnji teški četverac činiće i veslači Crvene zvezde Nikola Cvijetić i Lazar Lazović. Kvalifikacije u četvercu bez kormilara, u kojem je prijavljeno 13 posada, počinju u 10,54 č.

– Čvrsto verujemo u plasman u finale što je cilj svih ciljeva u Češkoj. Tek nakon toga razmišljaćemo o borbi za medalje. Poredeći naše rezultate sa ostalima jasno je da imamo kvalitet za visok plasman. Najozbiljniji kandidat za titulu jeste čamac Švajcarske koji je trijumfovao na Internacionalnoj regati u Minhenu. Po imenima poznajem i posadu Rumunije, koja je uvek odlična u ovoj disciplini, a tu je i kvalitetna posada Nemačke. U završnim pripremama smo odradili odličan posao. Ispunili smo sve zahteve treninga, odlično smo se uveslali, a posebno raduje činjenica da je atmosfera u čamcu na najvišem niovu. Jedina taktička zamisao jeste da od početka krenemo maksimalno i da već kroz kvalifikacije obezbedimo finale – kazao je Rajić kojem je ova godina, kao i Jošićevoj, izlazna iz juniorske konkurencije.

Od srpskih posada prvi u Račicama startuje četverac sa kormilarom (prijavljeno sedam posada) Danilo Radovanović, Aleksandar Antić, Vanja Obradović, Bogdan Stepić, kormilar Marko Anđelković koji svoju trku kvalifikacija vesla u 9,42 č. Četverac skul Matija Janković, Bogdan Belinčević, Vukašin Pivač,i Damjan Lazić (18 posada) kvalifikacije vesla od 11,18 č počinju, a osmerac (petpoasada) Veljko Milovanović, Luka Lazarević, Dušan Kostić, Luka Ristić, Miloš Milićević, Aleksa Popović, Radoš Milićević, Aleksa Ivković, kormilar Matej Milenković izlazi na stazu u 12,18 č i veslaće svojevrsni trening za nedeljno finale, budući da su u ovoj disciplini prijavljeno pet čamaca. Repesaži su na programu u subotu popodne, a polufinala i finala dan kasnije. Žreb kvalifikacionih grupa biće održan u petak popodne kada je i Svečano otvaranje šampionata. Pored reprezentativaca u Češkoj je i treneri Aleksandar Smiljanić, Radivoj Mijatov, Dušan Kovačević, Goran Todorović, Lazo Pivač i Miloš Čudić.