Jedina želja biti u čamcu sposobnom za svetsko finale

Srpska veslačka reprezentativka Iva Obradović priča o pripremama za predstojeću sezonu i o očekivanjima u 2015.

Godinama unazad Iva Obradović je „No.1“ srpskog ženskog veslanja, ujedno i najuspešnija naša veslačica u istoriji. Jedina je Srpkinja iz ovog sporta koja je bila učesnica olimpijskih igara i to u Pekingu 2008. na kojima je osvojila 11. mesto u skifu. Pored ovog podatka u njenoj biografiji podvučeni su i evropsko srebro u dubl skulu sa Ivanom Filipović u Plovdivu 2011, vicešampionska titula Starog kontinenta u skifu u Varezeu 2012, odličja u skifu na tri uzastopna svetska prvenstva za seniore do 23 godine – bronza u Poznanju 2004, zlato u Amsterdamu 2005. i srebro u Hazevinkelu 2006, finale i šesto mesto u skifu na Svetskom prvenstvu za seniore na Novom Zelandu 2010… Zahvaljujući pomenutim ali i mnogobrojnim drugim ostvarenjima postala je sinonim za žensko veslanje, a to zvanje i dalje čvrsto čuva bez obzira što su u protekle dve godine, ako se izuzme zlatna medalja u skifu na Mediteranskim igrama u Mersinu 2013, izostala finala i borba za odličja sa najvećih takmičenja.

Za razliku od 2013. i 2014. kompletan pripremni period za ogromne izazove u 2015. članica Veslačkog kluba Danubius 1885 sprovodi pod budnim okom stručnog štaba veslačke reprezentacije. Posle uvodnog dela u Beogradu zajedno sa pridošlicom među seniorke, prošlogodišnjom mlađom seniorkom Jovanom Arsić, provela je gotovo dva meseca u turskom Kojčegizu.

Zbog obaveza na fakultetu u Americi protekle dve godine nisam odrađivala kompletne pripreme sa reprezentacijom. Ovoga puta sa državnim timom sam ceo trenažni proces jesen-zima, a vrlo brzo sam se prisetila ogromnih zahteva koji on nosi sa sobom. Čini se da je sada još napornije i zahtevnije nego pre. Iako je evidentan napredak na fizičkom planu ne mogu da kažem da sam potpuno zadovoljna svojim rezultatom na nedavnom Prvenstvu Srbije na ergometrima, za sve nas važnoj proveri u ovom delu priprema. Iako sam odbranila titulu državnog prvaka, a iako sam postigla vreme u granicama dobrog rezultata, mnogo bolje nego lane na ovom takmičenju, i dalje zaostajem za svojim ličnim rekordom. Jedan od mogućih razloga je i to što smo u proteklom periodu više bili na vodi, pa možda je logično što je izostao bolji rezultat na ergometru. U svakom slučaju zaključno sa takmičenjem u Novom Sadu zaokružili smo jedan ciklus, a nadam se da ću, ako bude novih testiranja na ergometru u nastavku priprema, podići svoj rezultat. Inače, Državno prvenstvo na ergometrima doživljavam samo kao usputnu stanicu ka podizanju, pre svega, fizičke spreme, koja je osnovni preduslov za dobre rezultate na vodi kaže višestruka najbolja sportistkinja Novog Sada.

Iva Obradović je u reprezentativnoj grupi koja deo martovskog ciklusa trenutno sprovodi u Varezeu. Treninzi u ovom italijanskom gradu počeli su 4. marta i trajaće do 19. Nakon toga u zemlji će biti poslednja faza priprema za Izbornu regatu u Hrvatskoj - Croatia Open koja je na programu 11. i 12. aprila.

Plan je isti a podrazumeva brže, bolje, jače, što je matrica na koju često podsećaju iz stručnog štaba. Do sada smo mahom trenirali u skifovima. Jovana i ja, koje smo od početka priprema zajedno, probali smo malo da veslamo i u dubl skulu. Takođe, očekujem da se testiraju i kombinacije sa Ivanom Filipović, koja je radila odvojeno od nas istakla je Obradovićeva koja je u dosadašnjoj karijeri na velikim takmičenjima veslala u skifu, dubl skulu i dvojcu bez kormilara.

U poslednje pomenutom čamcu veslala je na tri zadnja velika takmičenja. U tandemu sa Ivanom Filipović učestvovala je na Svetskom prvenstvu u Čungjuu 2013. i Evropskom prvenstvu u Beogradu prošle godine, a oba puta su njih dve trijumfovale u B finalima. Na prošlogodišnjem Svetskom prvenstvu u Amsterdamu partnerka joj je bila Jovana Arsić s kojom je zauzela deveto mesto. Trenutno, aktuelno je to da će dubl skul ove godine biti prvi ženski čamac.

Mislim da je u ovom trenutku izlišno planirati bilo šta. Nebrojano puta bili smo svedoci mnogih nepredvidivosti tokom sezone pa uvek treba računati na to da neki drugi čamac i neka druga posada u svakom trenutku mogu da izbiju u prvi plan. Najbitnije je da nas tri, koje činimo ženski deo reprezentacije, budemo u svakom momentu fizički maksimalno spremne. U tom slučaju nijanse će odlučiti u kojim čamcima ćemo veslati. Lično, najmanje mi je bitna disciplina. Jedino mi je važno da čamac u kome budem veslala bude kadar da se plasira u finale Svetskog prvenstva u Ožibeleu. Dobro je što za sada sve ide po planu. Na osnovu rezultata pojedinih segmenata sa treninga možemo da izvršimo kakvu-takvu procenu, ali je to daleko od realnog stanja. Ono će se najbolje videti kada počnu zvanične trke. Prvu proveru imaćemo na Internacionalnoj regati “Croatia Open”. Verujem da će se na osnovu rezultata u Zagrebu praviti posade za Svetski kup na Bledu od 8. do 10. maja, a posle ovog takmičenja i sastav državnog tima za Evropsko prvenstvo za seniore u Poznanju krajem maja rekla je Obradovićeva i osvrnula se konkurenciju u ženskom delu reprezentacije koja je pojačana dolaskom Jovane Arsić Dugo sam se borila sama sa sobom pošto u zemlji nisam imala konkurenciju. To se promenilo kada je stasala Ivana Filipović, što je meni znatno olakšalo, kako pripreme tako i mnoge druge stvari. Sada nas je tri, možemo da pravimo više kombinacija, pa su i motivi za sam trening postali mnogo jači. Konkurencija je veoma bitna stavka i samo može da doprinese još boljim rezultatima. Sa Jovanom sam od početka priprema koje, zbog njenog prisustva, svakako lakše podnosim. Radi se o jednoj izuzetno motivisanoj i vrednoj devojci. Ima ogromnu želju i ako nastavi ovim tempom sigurno će daleko dogurati.

Trenutno naša najiskusnija reprezentativka bila je akter Olimpijskih igara u Pekingu 2008. do kojih je došla drugim mestom u skifu na Olimpijskoj kvalifikacionoj regati u Poznanju iste godine. Za Igre u Londonu nije uspela da se plasira i to iz dva pokušaja. Prvo je na Svetskom prvenstvu na Bledu 2011. osvojila 10. mesto u dubl skulu sa Ivanom Filipović i tako ostala za dva mesta ispod crte za London. Naredne godine je, na Olimpijskim kvalifikacijama u Lucernu, bila je peta u skifu čime je za dlaku izgubila olimpijsku “vizu”, budući da je prvih četiri izvadilo karte za Igre 2012. Na Svetskom prvenstvu u Oživeleu u svim disciplinama osim u skifu, u kojem će biti podeljeno devet “viza” za Rijo, na raspolaganju će biti 11 karata za Igre 2016.

Cilj je jasan biti u sastavu čamca koji će biti sposoban da se plasira u finale Svetskog prvenstva, što bi istovremeno značilo i olimpijsku normu. Ipak, teško je sada proceniti da li će put do Rija biti težak ili lagan. Poslednje dve godine nisam bila na svom najvišem nivou, a ne znam u kakvoj su formi ostale svetske veslačice. Jasniju sliku moći ćemo da imamo tek posle prvih zvaničnih regata. Do tada treba da se trudimo da svaki sekund priprema iskoristimo na najbolji mogući način ističe na kraju Iva Obradović.