Sazrela sam za Olimpijske igre

Srpska veslačica Ivana Filipović priča o dosadašnjem toku priprema za predstojeću sezonu i o očekivanjima u 2015.

Nakon prošlogodišnjeg Evropskog prvenstva u Beogradu gde je osvojila sedmo mesto u dvojcu bez kormilara sa Ivom Obradović, s kojom je postala evropska viceprvakinja u dubl skulu 2012. u Plovdivu, Ivana Filipović je sela u skif u kojem je provela ostatak prošle sezone. U ovom čamcu je osvojila 11. mesto na Svetskom kupu u Lucernu, bronzu i zlato na Internacionalnoj regati na Bledu, zlato na Internacionalnoj regati na Paliću, 13. mesto na Svetskom prvenstvu u Amsterdamu i zlato na Državnom prvenstvu u Beogradu. Odmah nakon šampionata Srbije sa svojim trenerom Petrom Iborčićem, članom Selektorske komisije Veslačkog saveza Srbije, krenula je ambiciozno u pripreme za predstojeću sezonu. Kako kaže ova veslačica Danubiusa 1885 trenažni proces ide u najboljem smeru, a najbolji dokaz toga su rezultati na testiranjima.

– Ceo novembar i decembar sam posvetila suvim treninzima, a odlučili smo da ovaj deo priprema provedemo u Novom Sadu. Radila sam pakleno u odličnoj atmosferi u klubu gde sam imala veliku podršku svih. Zaista mi je prijao ovaj ciklus, bez obzira što je bio izuzetno naporan i zahtevan. Srećom nisam imala zdrastvenih problema, ako se izuzme par dana pauze zbog prehlade, zbog koje sam propustila samo jedno testiranje. U januaru sam bila na pripremama u austrijskom skijaškom centru Ramsau sa nekolicinom ostalih reprezentativaca naše zemlje. Prvi put sam u svojoj karijeri radila po ovom programu bazičnih priprema. Bilo je napornije nego ikad ali se debelo isplatilo. Po povratku u Novi Sad odradila sam test na ergometru na 6 km i zabeležila rekordan rezultat, koji je umnogome prevazišao moje do tada najbolje vreme – zadovoljna je kako se odvijaju pripreme Filipovićeva.

Početkom februara Filipovićeva je otputovala u turski Kojčegiz gde se pridružila velikoj grupi naših veslača i veslačica koji su se već pripremali u ovom mestu.

– U Kojčegizu imam klasične pripreme na vodi. Cilj je izveslati što više kvalitetnih kilometara a biće i prilika da se prvi put ove sezone oprobam u kombinaciji sa Ivom Obradović i Jovanom Arsić, koje su od početka priprema radile odvojeno u Beogradu sa svojim trenerom – kaže Ivana.

I Ivani cilj svih ciljeva u predstojećoj sezoni jeste Svetsko prvenstvo u francuskom Ožibeleu, glavno kvalifikaciono takmičenje za Olimpijske igre u Riju 2016. U ženskom skifu u Francuskoj će se podeliti devet, a u ostalim disciplinama 11 olimpijskih “viza”.

– Čvrsto verujem da sam sazrela, i fizički i psihički, za svoj prvi plasman na olimpijske igre. Imam kvalitet za to, a neophodno je samo da nastavim da radim i da napredujem kao što je bio slučaj u prethodna tri meseca. Želim da na Izbornim regatama budem najbrži skif u zemlji, ali to ne bi isključivalo varijantu da na samim takmičenjima nastupim u nekom drugom čamcu. Sezona je duga, do Svetskog prvenstva u Francukoj ima mnogo takmičenja, na kojima će se najbolje videti šta je najbolje rešenje. Sve u svemu volela bih da veslam u čamcu koji bi pored norme za Igre imao i kvalitet za finale i borbu za medalju. Sama sezona ce pokazati koji će to čamac biti – kaže na kraju Ivana Filipović.