Plasman u Rijo ne sme da se dovede u pitanje

Evropski prvak u dvojcu bez kormilara Veselin Savić prezadovoljan dosadašnjim učinkom na pripremama. Vera da Bogičević i on imaju kvalitet za svetsko odličje u 2015.

Smederevci Veselin Savić i Dušan Bogičević obeležili su prošlu godinu. Na Evropskom prvenstvu za seniore u Beogradu postali su prvaci Starog kontinenta u dvojcu bez kormilara, a potom su na Svetskom kupu u Lucernu, u istom čamcu, došli do bronzanog odličja. Povreda Bogičevića sprečila ih je da učestvju na Svetskom prvenstvu u Amsterdamu na kojem bi bili u najužem krugu kandidata za postolje. Pripreme za predstojeću sezonu su u punom jeku, a po rečima mlađeg člana šampionskog dvojca Savića sve, za sada, ide po planu.

– Pripreme, mahom na suvom, su pri kraju. Posle Crne Gore i Austrije u nedelju odlazimo u Italiju gde ćemo početi intezivne treninge na vodi. Do prve zvanične trke ima još sedam nedelja što je dovoljno vremena da se naštelujemo. Prezadovoljan sam dosadašnjim učinkom na pripremama. U odnosu na većinu ostalih reprezentativaca imam mnogo kraći staž u veslanju pa iz godine u godinu ostvarujem napredak. Ipak, ovogodišnji skok kada su testiranja u pitanju je najveći do sada. I dalje sam u euforiji zbog prošlogodišnjih odličnih rezulatata koji su bili dodatni motiv za još veći i posvećeniji rad. Nažalost, zbog povrede Bogičevića lane nismo učestvovali na najjačem i najznačajnijem svetskom takmičenju – planetarnom šampionatu u Holandiji gde bismo imali priliku da još jednom ukrstimo koplja sa Novozelanđanima Bondom i Marejem. Budući da se radi o trenutno neprikosnovenom svetskom dvojcu trudimo se da se ravnamo po njemu. Imali smo priliku da se 2014. borimo protiv njih u finalu Svetskog kupa u Lucernu. Svesni smo da su trenutno mnogo ispred nas i da ne možemo da ih stignemo preko noći. U svakom slučaju baš u toj trci smo videli šta nam je činiti ukoliko želimo da im priđemo bliže – kazao je Savić.

Po njegovim rečima i u ovoj sezoni, kao što je to bio slučaj u prošloj, smederevski dvojac će ići korak po korak.

– U veslanju svaki trening, test i trku moraš da iskoristiš za novo dokazivanje. Ne živi se od stare slave i ako želimo da se ogledamo na međunarodnoj sceni prvo moramo da pokažemo da smo i dalje najbolji dvojac u zemlji. Ne pocenjujemo nikoga ali verujem da uz naš neosporni kvalitet, veliki takmičarski duh i uz Božju pomoć možemo ponovo da budemo prvi dvojac Srbije. Ako nam to pođe za rukom prvo takmičenje biće nam Evropsko prvenstvo u poljskom Poznanju krajem maja na kojem bismo branili zlato iz Beograda. Uspeh sa Ade bio bi nam samo dodatni motiv za ovo takmičenje, nikako pritisak. Međutim, ove godine treba biti oprezan kada je tempiranje forme u pitanju budući da će se na Svetskom prvenstvu u francuskom Ožibeleu vaditi naveći broj “viza” za Igre u Riju 2016. Iako je između Evropskog i Svetskog prvenstva dovoljno duga pauza svima su ove godine misli usmerene pre svega ka Francuskoj, zbog ogromnog uloga. Sve u svemu ako se izborimo da u Francuskoj nastupimo u dvojcu, u šta čvrsto verujem, nećemo se zadovoljiti samo plasmanom na Igre u Riju na koje će, direktno iz Ožibelea, ići 11 najboljih dvojaca. Rezultatima iz 2014. smo podigli lestvicu pa s pravom razmišljamo i osvajanju svetskog odličja. Ukoliko nas zdravlje posluži mislim da neće biti nepremostivih prepreka na tom putu – samouveren je Savić.