Izložba povodom devet decenija VK Smederevo

U organizaciji Veslačkog kluba Smederevo u Galeriji savremene umetnosti u Smederevu 26. decembra 2014. otvorena izložba 90 godina veslanja u Smederevu čija će postavka trajati do 15. januara 2015.

U organizaciji Veslačkog kluba Smederevo U Galeriji savremene umetnosti u Smederevu 26. decembra 2014. otvorena je izložba „90 godina veslanja u Smederevu“ čija će postavka trajati do 15. januara 2015. Na 30-ak panoa, uz nekoliko pehara i vesala iz različitih perioda,  prikazan je istorijat jednog od najtrofejnijih klubova u našem gradu. Najveću pažnju mnogobrojnih posetilaca na otvaranju izložbe privukao je dvojac bez kormilara u kome su Dušan Bogičević i Veselin Savić ove godine stigli do, za sada, jedine seniorske zlatne medalje.

Tokom devet decenija, veslači iz Smedereva nastupali su na gotovo svim kontinentima i tako doprineli da se naš grad prepoznaje i po veslanju. Od 1924. godine 6. maja na Đurđevdan kada je, na ideju ruske omladine u Smederevu, doneta odluka da se osnuje Veslačko-plivački klub Smederevo pa do današnjih dana kroz ovaj klub prošle su hiljade veslača i veslačica. To je, pozdravljajući prisutne na otvaranju izložbe, rekao i zamenik gradonačelnika Bojan Teofilović.

- Veslački klub na neki način predstavlja istoriju Smedereva, naše zlato i ono sa čim možemo da se podičimo pred svetom. Devedest godina nije veliki period u istoriji, veliki su za ljudski vek, ali su u ovih 90 godina smederevski veslači bili svedoci mnogih promena i prilika u srpskom i smederevskom društvu. Gledajući ove fotografije čovek ne može da ostane ravnodušan. Može da se vidi koliko je energije, snage, entuizijazma i elana utkano u ono što se zove Veslački klub Smederevo. Čestitam Vam prvih 90 godina i želim vam još mnogo decenija uspešnih rezultata zajedno sa nama Smederevcima i vašim mnogobrojnim prijateljima sa drugih meridijana. Sa velikim i iskrenim zadovoljstvom otvaram izložbu posvećenu 90-godišnjici veslanja u Smederevu – rekao je Teofilović.

Predsednik kluba Dragoljub Paunović zahvalio se prisutnima koji su došli na otvaranje izložbe i još jednom naglasio da su svi veslači jedna velika porodica.

- Preživeo je ovaj klub jedan veliki svetski rat, obitavao u pet različitih država i najzad dočekao ovu pravu Srbiju kojoj je odmah podario nekoliko šampiona. Pored sjajnih rezultata na sportskim terenima, u našem klubu ima mnogo ljudi koji imaju veliki osećaj pripadnosti Veslačkom klubu Smederevo. To se odnosi na sve generacije veslača koje su prošle kroz naš klub – sa ponosom je konstatovao Paunović, svojevremeno i sam uspešan veslač i učesnik juniorskog prvnstva sveta.

Paunović je naglasio da je najviše materijala, slika i podataka, vezanih za istorijat kluba, prikupio doktor Božidar Đorđević  jedan od tvoraca modernog Veslačkog kluba Smederevo. Za izložbu su korišćeni i podaci iz knjige jednog od trenera kluba Ljubomira Pavlovića, a sve to su za ovu izložbu priredili jedan od trenera i sekretar u klubu Saša Dragutinović i novinar Saša Šparović. Osim toga, puno materijala sačuvao je i od zaborava spasao dugogodišnji sekretar kluba Miki Nedeljković.

Izložba hronološki prati istorijat kluba od osnivanja 1924. do 2014. godine kada je 90. rođendan obeležen najvećim uspehom u istoriji, osvajanjem zlatne medalje na Evropskom prvenstvu u Beogradu. Tada su šampioni Starog kontinenta postali Dušan Bogičević i Veselin Savić. Uz dužno poštovanje svima onima koji su stvarali istoriju kluba i koji su postavili temelje modernog veslanja u Smederevu, poseban segment izložbe predstavljaju panoi simbolično nazvani „Era vrhunskih rezultata“. Na devet panoa uz mnogo slika i propratnog teksta svi posetioci mogu da se podsete na godine kada je ime Smedereva počelo da se čuje širom sveta. Sve je počelo 1996. godine i prvom juniorskom srebrnom medaljom u Glazgovu u režiji Bobana Rankovića i Miloša Vujanića. Godinu dana kasnije Ranković je u skifu postao vicešampion sveta. Ređale su se medalje sa velikih takmičenja, a kao kruna napora stigao je i nastup na Olimpijskim igrama u Sidneju 2000. godine gde je Boban Ranković bio osmi u četvercu bez kormilara.

Posle njega na veliku scenu stupio je Goran Nedeljković možda najuspešniji veslač Smedereva svih vremena, zatim Vladimir Paunović, Jovan Jovanović, Dušan Bogičević, Veselin Savić, prerano preminuli Nemanja Nešić, Nikola Selaković, Ivan Ostojić, Aleksandar Radović... Lista se tu ne završava. Na vrata seniorske reprezentacije kucaju neki novi momci koji nagoveštavaju da će izložba povodom 100 godina biti obeležena sa još više dobrih rezultata. Svi se nadaju da je sazrelo vreme da se konačno i sa Olimpijskih igara u Smederevo donese neka od medalja. Kako sada stvari stoje, Smederevo ima trojicu kandidata za nastup u Rio de Žaneiru, a to su prvaci Evrope u dvojcu bez kormilara Dušan Bogičević i Veselin Savić i Aleksandar Filipović u dublu sa Marjanovićem. Sa nestrpljenjem čekamo da li će se i ko od smederevskih veslača pojaviti u Riju? Do sada je naš grad, kada je o veslanju reč, imao učesnike na Olimpijskim igrama u Londonu 1948 (Dragutin Petrovečki), 1980 u Moskvi (Božidar Đorđević i Vladimir Krstić), 2000. u Sidneju (Boban Ranković) i 2004. u Atini (Goran Nedeljković).

Osim sadašnjih i bivših veslača, mnogobrojnih znatiželjnika i ljubitelja sporta, izložbi su prisustvovali generalni sekretar Veslačkog saveza Srbije Nebojša Jevremović i trener veslača Crvene zvezde Dušan Kovačević.

Inače, VK Smederevo je svoj veliki jubilej obeležio je Veslačkom večeri u restoranu Vila Jugovo S kojoj su, osim veslača, prisustvovali čelnici Velačkog saveza Srbije, veslači Partizana, Crvene zvezde i Danubiusa, predstavnici grada Smedereva, Saveza sportova Smederevo, kao i brojni sponzori, donatori i prijatelji kluba. Predsednik kluba Dragoljub Paunović zahvalio se svima koji su pomogli Veslačkom klubu Smederevo da ove godine ostvari najbolje rezultate od osnivanja kluba.

- Za sve ove godine Veslački klub Smederevo ispričao je mnogo šampionskih ali i onih drugih, ljudskih priča o prijateljstvu, ljubavi i drugarstvu. Sve nas koji smo prošli kroz ovaj klub  i one koji su sada u klubu povezuje jedna velika i iskrena karakterna osobina, otvorena i moćna veslačka duša – rekao je okupljenima Dragoljub Paunović.

Veslači su zlato Smedereva i godinama unazad ponosni smo što nas na ovaj način predstavljaju na velikim svetskim takmičenjima – rekao je zamenik gradonačelnika Bojan Teofilović.

Veslački klub Smederevo nagradio je najbolje među najboljima za rezultate ostvarene u 2014. godini.

Priznanja su dobili Dušan Bogičević i Veselin Savić za titulu prvaka Evrope i treće mesto na Svetskom kupu, Aleksandar Filipović za peto mesto u skifu na Svetskom B prvenstvu, osmo mesto na Evropskom prvenstvu i deveto mesto na Svetskom prvenstvu u dubl skulu,kao i Zoran Rajić koji je bio jedini predstavnik srpskog veslanja na Olimpijskim igrama mladih, a ima i zlato i srebro sa Balkanskog prvenstva u juniorskom četvercu bez kormilara i osmercu.

Ove godine, priznanje “Nemanja Nešić”, namenjeno najboljem mladom veslaču, pripalo je Urošu Dimitrijeviću koji se osim zlata i srebra sa Balkansko prvenstva, diči sa dve zlatne medalja sa juniorskog državnog prvenstva u dvojcu i četvercu bez kormilara kao i sedmim mestima sa Evropskog i Svetskog prvenstva u dubl skulu i osmercu.

Nagrađeni su još Marko Ristić za dve titule prvaka Srbije u juniorskoj konkurenciji u dvojcu i četvercu bez kormilara, zlatnu medalju sa Balkanskog prvenstva u četvercu bez i srebrom na istom takmičenju ali u osmercu i sedmim mesto na svetskom prvenstvu takođe u osmercu. Lazar Dostanić ove godine je dvostruki prvak Srbije u kadetskom dubl i četverac skulu i nalazi se u sastavu kadetske reprezentacije Srbije. Andrija Stojković ima titulu u juniorskom četvercu bez kormilara i kadetskom dubl skulu. Matija Todorović je nagrađen za zlato u juniorskom četvercu bez kormilara na šampionatu države. Dušan Dimitrijević i Danilo Selaković dobili su nagradu za kadetsko zlato u četverac skulu i nastupe u reprezentaciji, a kod pionira priznanje je pripalo Milošu Slavkoviću i Lazaru Ristiću za titulu prvaka u dubl skulu.

Solidan rezultat ostvario je i Nikola Selaković plasmanom na 10. mestu na Svetskom prvenstvu za seniore B u četvercu bez kormilara. Nagrađeni su i treneri Aleksandar Smiljanić, Jugoslav Luković i Saša Dragutinović. Plakete za doprinos i  podršku VK Smederevo dobili su grad Smederevo, Savez sportova Smederevo, Veslački savez Srbije, gradonačelnica dr Jasna Avramović, pomoćnik ministra za sport Predrag Peruničić, novinar Jovan Memedović i veslački klubovi Crvena zvezda i Partizan.

Zoran Pančić potpredsednik VSS je rekao da su rezultati veslača Smedereva za pamćenje i rezultati koji ujedno i obavezuju.

- Imate izvanrednu generaciju koja je ove godine ostvarila izvanredne rezultate, a imate i divnu budućnost koja treba da se pokaže i dokaže ostvarivanjem olimpijske norme 2015. godine.Nadam se da ćete u Riju uspeti da našoj zemlji,  vašem gradu i klubu donesete i olimpijsku medalju – naglasio je Pančić prilikom dodele plakete Veslačkog saveza Srbije smederevskom klubu.

Celu postavku Izložbe „90 godina veslanja u Smederevu“ možete preuzeti OVDE