Preminuo Krunoslav Kruna Janković

Krunoslav Kruna Janković, istaknuti veslački poslenik, sportski i društveni radnik umro je 21. novembra u Beogradu u 73. godini života, posle teške bolesti

Krunoslav Kruna Janković, istaknuti veslački poslenik, sportski i društveni radnik preminuo je 21. novembra 2014, posle teške bolesti, u 73 godini života. Svoj život je posvetio veslanju. Bio je jedan od najvećih entizijasta umnogome doprinevši razvoju i afirmaciji ovog sporta. Sahrana Krunoslava Krune Jankovića je u utorak, 25. novembra na Novom groblju u 13,30 č. Dva i po sata ranije biće održana Komemoracija u Veslačkom klubu Crvena zvezda, čiji je Janković bio dugogodišnji član.

Krunoslav Kruna Janković je postao član Veslačkog kluba Crvena zvezda 1962. i tu je proveo čitav radni vek na najvažnijim funkcijama u klubu. Bio je trener, glavni trener, sekretar i direktor Crvene zvezde a, posle penzionisanja sve do smrti, i stručni savetnik.

Kao reprezentativac nastupio je na tri evropska prvenstva 1961. u Pragu, 1964. u Amsterdamu i 1965. u Duizburgu, a imao je posebnu čast da brani boje Jugoslavije na Prvom seniorskom prvenstvu sveta 1962. u Lucernu. Osvojio je, za svojih kratkih 5 godina nastupa (1961-1965), prva mesta na prvenstvenim takmičenjima i postigao vredne rezultate na internacionalnim regatama. U dresu Jugoslavije nastupio 27 puta.

Imao je blistavu trenersku karijeru. Sa svojim posadama učestvovao je na olimpijskim igrama, svetskom prvenstvu za seniore, svetskom prvenstvu za juniore, univerzijadi… Pod njegovim vođstvom osvojeno je više titular prvaka Balkana i veliki broj titula prvaka Jugoslavije u svim uzrasnim kategorijama. Sportske kvalifikacije upotpunio je stručnim specijalizacijama u SSSR-u i ČSSR.

Kao stručni rukovodilac Veslačkog saveza Jugoslavije vodio je juniorske reprezentacije na više svetskih prvenstava (Rodnice, Keln, Milano, Segedin), na kojima je osvojeno više zlatnih i srebrnih medalja. Bio je na mnogim funkcijama u sportu. Između ostalog bio je član Upravnog odbora Sportskog društva Crvena zvezda, predsednik Radne zajednice Sportskog društva Crvena zvezda, član Izvršnog odbora Veslačkog saveza Jugoslavije, rukovodilac juniorske reprezentacije na svetskim prvenstvima, direktor (prvog i sledećih 6) Organizacionog komiteta "World rankinga", direktor Organizacionog komiteta Balkanskog šampionata 1998. u Beogradu.

Objavio je više autorskih radova – "Veslački bukvar", "Dnevnik za trenere veslanja", "Veslački dnevnik", "Almanah 80 godina VK Crvena zvezda", te više stručnih radova, programa i analiza. Za svoj dugogodišnji rad dobio je mnogobrojne nagrade. Nosilac je Ordena rada Predsedništva SFRJ, Oktobarske nagrade grada Beograda, Nagrade za životno delo Sportskog saveza Beograda, Priznanja Jugoslovenskog Olimpijskog komiteta, Priznanja Veslačkog saveza Jugoslavije, Povelje Sportskog društva Crvena zvezda, a imao je zvanje i člana "kluba poznati" Veslačkog saveza Jugoslavije i počasnog člana Veslačkog kluba Crvena zvezda.

Sa suprugom Miljanom, s kojom je nedavno proslavio "zlatni bračni" jubilej, ima kćer Jadranku i sina Draška i troje unučadi.

Veslački savez Srbije izražava najiskrenije saučešće porodici Janković i Veslačkom klubu Crvena zvezda