Praznik veslanja na Paliću

U subotu i nedelju, 5. i 6. jula 2014, na jezeru Palić održana tradicionalna Internacionalna regata Vojvodina Open koja je okupila preko 300 takmičara iz četiri evropske zemlje

Palić je još jednom bio centar veslačkog sporta u regionu. Tradicionalna Internacionalna regata „Vojvodina Open“, koja je ove godine održana po 52. put, i 2014. je ispunila očekivanja i još jednom pokazala zbog čega zauzima visoko mesto u društvu veslačkih takmičenja u ovom delu Evrope. Preko 300 veslača i veslačica iz četiri zemlje Starog kontineta u subotu i nedelju, 5. i 6. jula 2014, ogledali su se za medalje na jezeru Palić pokazavši ovoj sport u najlepšem svetlu. Uprkos činjenici da u subotu na regatnoj stazi nisu bili najidealniji uslovi zbog čega su odložene kvalifikacije veslači i veslačice iz 22 kluba bili su na visini zadatka.

Zanimljive i neizvesne trke bile su melem za oči svih pristutnih poklonika veslanja i sporta uopšte a Palić je još jednu godinu u nizu početkom jula bio obojen najrazličitijim veslačkim bojama. Organizator takmičenja Veslački klub Palić i ove godine je položio ispit sa desetkom. Uz pokroviteljstvo Veslačkog saveza Srbije i Veslačkog saveza Vojvodine, a uz pomoć a uz pomoć Grada Subotice, Parka Palić i Javno-kominalnog preduzeća Subotičke pijace maksimalno se potrudio, i uspeo u tome, da sve protekne u najboljem redu i da se svi sa Palića odu puni utisaka.

– Prezadovoljni smo kako je protekla 52. internacionalna regata „Vojvodina Open“. Ovakav događaj zahteva maksimalnu mobilnost svih koji učestvuju u organizaciji i mislim da smo još jednom ispunili sve zahteve. I u takmičarskom smislu sve je bilo na nivou bez obzira na to što smo prvog dana ali mnogo problema sa vetrom. Talasi na stazi su nas primorali da odložimo ceo program ali smo na kraju i taj dan uspešno priveli kraju bez ijedne otkazane trke. Srpski reprezentativci koji su nastupili na Paliću su potvrdili dominaciju u disciplinama u kojima su nastupili, a kada se podvuče crta po bodovima najuspešniji je bio hrvatski Iktus iz Osijeka sa 75 bodova. Drugo mesto pripalo je Crvenoj zvezdi sa 50, a treće mađarskom Mohaču s 48 bodova. Ponosni smo i na činjenicu da su na ovogodišnjem „Vojvodina Openu“ održane prve trke nedavno obnovljenog Podunavskog kupa koji okuplja zemlje Dunavskog sliva i u kojem se za sada takmiči šest klubova – Palić i Danubius 1885 iz Srbije, Iktus i Vukovar iz Hrvatske i Baja i Mohača iz Mađarske. Tokom regate održan je i sastanak Podunavskog kupa na kojem su još dva kluba iz Srbije – Crvena zvezda i aleb izrazila želju da se uključe u takmičenje. S tim u vezi izabran je predsedavajući koji će pripremiti dokumentaciju za njihov pristup ovom takmičenju – kazao je generalni sekretar Veslačkog kluba Palić i jedan od glavnih organizatora ovog takmičenja Vladimir Antić.

I iz ugla srpskog veslanja „Vojvodina Open“ je bila odličan test. Od seniorskih reprezentativaca na Paliću je nastupilo pet posade. Dvojac bez kormilara Viktor Pivač, Martin Mačković, koji će braniti boje Srbije na Svetskom prvenstvu za seniore do 23 godine u Varezeu od 24. do 27. jula, oba dana je trijumfovao u finalima seniorskih dvojaca. Prvog dana je imao vreme 6:30,14, a drugog 6:34,58. U istoj disciplini Goran Jagar i Miljan Vuković su prvog dana stigli do bronze (6:39,36), a drugog do srebra (6:36,91). Miloš Stanojević u skifu za lake veslače je prvog dana osvojio srebro s vremenom 7:04,03, dok je reprezentativni četverac bez kormilara Igor Lončarević, Vuk Matović, Nikola Selaković, Nikola Kekić, koji će učestvovati na SP za mlađe seniore u Varezeu, osvojio drugog dana zlato u ovoj disciplini s rezultatom 6:08,21. Ivana Filipović je drugog dana ubedljivo trijumfovala u skifu za seniorke s vremenom 7:52,97.

U odsustvu najboljih juniora Srbije, koji se na Srebrnom jezeru pripremaju za Svetsko prvenstvo od 6. do 10. avgusta u Nemačkoj, pod posebnom lupom na Paliću bili su kadeti pošto su gotovo svi najbolji takmičari iz Srbije ovog uzrasta učestvovali na „Vojvodina Openu“.

– Bilo je mnogo dobrih rezultata ali bih po svemu prikazanom odvojio kadetske dvojac bez kormilara iz Danubiusa 1885 Vanja Obradović, Dušan Petrović, dubl skul Grafičara Vukašin Pivač, Bogdan Belinević i četverac skul Smedereva Danilo Selaković, Dušan Dimitrijević, Lazar Dostanić, Andrija Stojković. Ove tri posade su, kada su kadeti u pitanju, skrenule pažnju na sebe kako samim rezultatima tako i borbenošću i zalaganjem na stazi. Kada su veslačice u pitanju pohvalio bih nastup članica Veslačkog kluba Čurug koji je osvojio mnogo odličja u ženskoj konkurenciji mlađih kategorija – kazao je trener reprezentacije Aleksandar Ivković.