Dušan Bogičević i Veselin Savić prvaci Evrope!

Srpski dvojac bez kormilara Dušan Bogičević, Veselin Savić osvojio zlato na Evropskom prvenstvu za seniore u veslanju koje je u nedelju, 1. juna 2014, završeno u Beogradu. U fantastičnoj finalnoj trci naš čamac, sa novim evropskim rekordom, za 24 stotinke bolji od osvajača svetske bronze 2013, Holanđanina Blinka i Stinmana. Veselin Savić: Za ovo smo se pripremali sedam meseci. Dušan Bogičević: Pubilika nas nosila do trijumfa. Dejan Guslov: Cilj Olimpijske igre u Riju 2016. Nebojša Ilić: Dobili smo posadu za velike rezultate na svetskoj sceni

„Bože pravde“ se prolomilo Adom Ciganlijom, a srpska zastava se ponosno zavijorila na jarbolu. Sa rukama na srcu prepune tribine su pevušile srpsku himnu sa junacima Evropskog prvenstva za seniore u Beogradu – Dušanom Bogičevićem i Veselinom Savićem. Sa zlatnim odličjem oko vrata njih dvojica su u nedelju, 1. juna 2014, razgalili srca svih ljubitelja sporta u našoj zemlji donevši srpskom veslačkom sportu još jedno ultravredno odličje. U fantastičnom finalu dvojaca bez kormilara Bogičević i Savić su s novim evropskim rekordom trijumfovali s vremenom 6:21,75 (prethodni evropski rekord bio 6:27,66) i tako ponovili uspeh srpskog dvojca sa šampionata Starog kontinenta u Sevilji lane kada su se na vrh pobednilčkog postolja popeli Nikola Stojić i Nenad Beđik.

– Bogičević i Savić su trkama u kvalifikacijama i polufinalu pokazali da imaju materijal za medalju. Ipak, nismo bili načisto kog sjaja će biti s obzirom da su za protivnike imali i favorizovane Holanđane, treće iz Južne Koreje. Ipak, izveslali su briljantnu trku i zasluženo došli do zlata. Čestitam momcima na svemu što su prikazali u Beogradu. Nastavljamo u istom ritmu da se pripremamo za Svetsko prvenstvo u Amsterdamu . Ova posada je pokazala da ima potencijal i za Olimpijske igre u Riju 2016 – kazao je Bogičevićev i Savićev trener Dejan Guslov, član selektorske komisije Veslačkog saveza Srbije.

Finalna trka je bila dostojna bitke za medalje. Posle prvih 500 metara Bogičević i Savić su bili na trećem mestu. U tom trenutku su dodali gas i snažnim zaveslajima su izbili na čelo na ulasku u drugu „hiljadarku“. Naši momci u tim momentima delovali samouvereno a bilo je očigledno da ništa ne može da ih spreči na putu ka tronu. Ulaskom u poslednjih 500 metara huk sa tribina je postajao sve jači i jači. Vetar u leđa koji je dolazio od brojnih navijača pomogao je Bogičeviću i Saviću da u poslednjih 250 metara odbiju snažan napad Holanđana. Ostali su na prvom mestu, ali tu nije bio kraj. Iskusni Blink i Stinman se nisu predavali. Na 30-tak metara od cilja nakratko su preuzeli prvo mesto, ali nadljudskim naporima naš dvojac je izvukao poslednji atom snage i u poslednja dva zaveslaja stigao do trijumfa.

Ovacije sa tribina su zaparale nebo. Bogičević i Savić su nekoliko trenutaka ostali nepomični u čamcu, sve dok nisu saznali zvanične rezultate. Tada su visoko podigli ruke proslavljajući najveći uspeh u njihovim karijerama. Holanđani su s vremenom 6:21,99 osvojili srebro, dok je bronza pripala Nemcima Bekleru i Braunu (6:24,71). Iza ove tri posade kroz cilj su prošli čamci Velike Britanije (6:24,92), Italije (6:27,82) i Španije (6:32,34).

– O ovoj trci razmišljamo poslednjih sedam meseci. Radili smo naporno, išli korak po korak i trud se na kraju isplatio. Veslanje je naporan sport. U poslednjih 500 metara uvek nedostaje snage. Mi smo je u finalu dobili s tribina. Ovo nikada u karijeri nisam doživeo i mislio sam, do danas, da navijanje na veslačkim takmičenjima postoji samo u Britaniji. Jednostavno navijači nam nisu dali da izgubimo zlato. Svojom snažnom podrškom udahnuli su nam ogromnu energiju. Mi smo se samo prepustili, videli da nismo sami, veslali svoju trku i svoj finiš i na kraju došli do zlatnog odličja. Ipak, nadam se da je ovo samo početak ovog čamca. Lepši debi na nekom velikom takmičenju nismo mogli ni da sanjamo i siguran sam da ćemo se tek radovati na međunarodnoj sceni – kazao je staloženo i bez euforije, okružen brojnim novinarskim ekipama,Veselin Savić.

I njegov „saigrač“ u pobedničkom timu mirno je komentarisao tek treću zlatnu medalju srpskog veslanja.

– Po prolasku kroz cilj nismo znali koje smo odličje osvojili. Trka je bila neizvesna i tek pošto su se na ekranu pojavili zvanični rezultati shvatili smo da smo postali evropski prvaci. Kroz glavu su mi prošle sve slike od oktobra kada smo doneli odluku da pokušamo da veslamo u ovom čamcu. Imali smo uspone i padove ali ni jednog trenutka nismo posumnjali u svoj kvalitet. I u finalu je bilo slično. Veslali smo svoju trku od početka do kraja, a kada smo u poslednjih 500 metara ušli kao prvi znao sam da zlato ne može da nam se izmigolji iz ruku. Publika nam je dala enregiju da iz sebe izvučemo poslednje atome snage i da ne dozvolimo Holanđanima da slave na našem terenu. Presrećan sam. Naš cilj su Olimpijske igre u Riju 2016. i sa nestrpljenjem očekujem naredne izazove – rekao je Dušan Bogičević.

Na ceremoniji dodele medalja Bogičević i Savić su se pojavili sa srpskom zastavom. Medalje im je uručio generalni sekretar VSS Nebojša Jevremović nakon čega se sa tribina prolomio poklič „Srbija, Sbija“. Upečatljiva slika koja će svim ljubitljima veslanja ostati u neizbrisivom sećanju. Prezadovoljan je bio i član selektoske komisije VSS Nebojša Ilić:

– Ovom prilikom čestitam Dušanu Bogičeviću, Veselinu Saviću i njihovom treneru Dejanu Guslovu na fantastičnom uspehu u Beogradu. Pokazali su da vrednim i predanim radom može da se dosigne svaki cilj. Verovali su u sebe od početka pripremnog perioda i to im se isplatilo. Obojica su mladi veslači a ovim rezultatom su pokazali da smo dobili posadu za najveće rezultate na svetskoj sceni. Inače, od obnavljanja evropskih prvenstva 2007. Srbija je na svim šampionatima osvajala barem po jedno odličje i presrećan sam što smo i u Beogradu nastavili taj niz. Zadovoljan sam i nastupuom ostalih naših posada. Nijedan čamac nije bio autsajder u Beogradu i to smo pokazali plasmanima u B finale. Ivana i Iva su trijumfom u B finalu napravile lep rezultat, a zadovljni smo i nastupima dubl skula Marjanović, Filipović i skifa za lake veslačke Stanojevića koji su u izuzetno jakoj konkurenciji zauzeli osma mesta. Miloš Vasić je debitovao u skifu solidnim 11. mestom u trci gde je dugo bio treći, dok je četverac koji je znatno podmlađen s obzirom da je u sastavu imao dva prošlogodišnja juniore, plasmanom u polufinale postigao prevshodan cilj – istakao je Ilić i dodao – Posebno se zahvaljujem Ministarstvu omladine i sporta koje je snažno finansijski podržalo Evropsko prvenstvo i omogućilo nam da u Beogradu ugostimo evropsku veslačku elitu. Mi smo se kao organizatori maksimalno potrudili da sve protekne u najboljem redu, a pohvale svih učesnika su najbolja potvrda da smo bili odlični domaćini.

U B finalu skifa za lake veslače Miloš Stanojević je s vremenom 7:02,38 bio drugi tako da je u konačnom plasmanu osvojio osmo mesto. Prvo mesto u ovoj trci pripalo je čamcu Grčke (7:00,16), treća je bila Slovenija (7:02,99), četvrta Mađarska (7:04,22), peta Bugarska (7:09,87), a šesta Turska (7:14,03). Stanojević je od samog starta bio u kombinaciji visok plasama u ovoj trci. Posle 500, 1.000 i 1.500 metara bio je treći ali je u uzbudljivom  finišu uspeo da stigne i prestigne čamac Slovenije i tako da kroz prođe kao drugi.

Srpski ženski dvojac bez kormilara Ivana Filipović, Iva Obradović na trijumfalan način je stavio tačku na šampionat na Adi Ciganilji. U B finalu ove disicipline jedina naša ženska posada u Beogradu je s vremenom 7:17,89 ubedljivo osvojila prvo mesto i tako u končanom plasmanu završila kao sedma, što je bio njihov isti plasman na prošlogodišnjem Svetskom prvenstvu u Južnoj Koreji. Filipovićeva i Obradovićeva su nešto lošije starovale. Posle prvih 500 metara bile su treće ali su tada uhvatile pravi ritam i na ulasku u drugu „hiljadarku“ su izbile na čelo koje su, bez problema, uspele da sačuvaju do kraja. Drugo mesto u B finalu pripalo je Češkoj (7:22,79), treće Italiji (7:23,68), četvrto Francuskoj (7:24,48), a peto Rusiji (7:31,86).

– Filipovićeva i Obradovićeva su tek u trećoj trci pokazale koliko u ovom trenutku mogu. Uradile su sve što se od njih očekuje u tehničkom smislu, a ostaje žal za finalom gde bismo videli gde su u odnosu na dva najjača dvojca – Rumunke i Britanke. Beograd je odličan pokazatelj za nastavak priprema ka najvećem izazovu u ovoj godini – Svetskom prvenstvu u Amsterdamu. Do tada ćemo da učestvujemo i na Svetskom kupu u Lucernu, a nastojaćemo da odemo na još neku regatu. U svakom slučaju nastavljamo u paklenom ritmu. Siguran sam da ovaj čamac ima ogroman kvalitet ali samo pod uslovom da nas zaobiđu pehovi sa povredama i bolestima. U priprema za šampionat u Beogradu imali smo ogromne probleme zbog zdrastvenih problema. Rupe u pripremama su se osetile na šampionatu a nadam se da smo ispucali sve pehove za ovu godinu – kazao je trener ženskog dvojca bez kormilara Petar Ibročić, član selektorske komisije Veslačkog saveza Srbije.

Dubl skulu Marko Marjanović, Aleksandar Filipović „viza“ za finale je izmakla za dlaku a istu sudbinu je doživeo i u borbi za trijumf u B finalu. Nakon neizvesog i uzbudljivog finiša Marjanović i Filipović su izgubili od čamca Švajcarske koji je sa svega 11 stotinki prednosti prošao kroz cilj kao prvi ispred naše posade. Švajcarci su imali vreme 6:17,89 a naši momci 6:18,00. Tako su Marjanović i Filipović šampionat završili na osmom mestu pokazavši se u odličnom svetlu, a stiče se utisak da ih je samo nedostatak sreće na Adi Ciganliji koštao boljeg plasmana. Treće, četvrto, peto i šesto mesto u B finalu pripala su Češkoj (6:20,93), Španiji (6:22,24), Danskoj (6:30,23) i Rumuniji (6;32,76). Marjanović i Filipović su nakon prvih 500 metara bili na trećem mesto. Narednu „hiljadarku“ su iskoristli da izbiju na čelo. U poslednjih 500 metara su vodili ogromnu bitku sa čamcem Švajcarske koju su, nažalost, izgubili u poslednjim metrima.

– Zadovoljan sam nastupom dubl skula. Pokazali su vrednost u Beogradu a ostaje žal za finalom. U kvalifikacijama su imali peh, pa su morali u repesaž, a potom i u težu polufinalnu grupu. Da nije bilo tako verujem da bi se plasirali u finale i tu konkurisali za medalju. Nastavljamo da pripremao ovu posadu za Svetski kup u Lucernu, a potom, nadam se i za Svetko prvenstvo u Holandiji – kazao je Guslov.

Naš mladi četverac bez kormilara Martin Mačković, Goran Jagar, Viktor Pivač, Jovan Popović s vremenom 6:01,97 zauzeo je šesto mesto u B finalu. Pre našeg čamca kroz cilj su prošle posade Rumunije (5:56,95), Češke (5:57,86), Španije (5:58,09), Hrvatske (5:58,90) i Francuske (6:01,21). Mačković, Jagar, Pivač i Popović su na uslaku u drugu polovinu trke držali treću poziciju, ali su od tada počeli da posustaju. Prvo ih je pretekao čamac Hrvatske, a u poslednjih stotinak metara i posada Francuske.

– Ispunili smo naš prevashodan cilj u Beogradu a to je bio plasman u polufinale. U žestokoj konkurenciji više od 12 izuzetno kvalitetnih teških četveraca naš čamac je postigao realan rezultat u ovom trenutku. Borili su se koliko su mogli, a jedna od velikih dobiti jeste da su dva prošlogodišnja juniora Mačković i Pivač dobili priliku da veslaju sa veslačkom elitom. To će im mnogo značiti u nastavku sazrevanja. Takođe, pokazali su i ostalim našim mladim veslačima da sa ogromnim zalaganjem i radom mogu da se probiju do A tima. Nastvaljamo sa priprema u malim čamcima. Nakon Svetskog kupa u Lucernu biće Izborna regata za planetarni šampionat u Amsterdamu posle koje će se odrediti sastav za najjači svetski veslački događaj u 2014. – istakao je trener teškog četverca Saša Mimić.

Miloš Vasić je debi u skifu na nekom velikom seniorskom takmičenju završio na 11. mestu. U B finalu šampionata u Beogradu s vremenom 6:58,06 zauzeo je peto mesto. Pre Vasića kroz cilj su prošli čamci Hrvatske (6:50,51), Bugarske (6:53,21), Izraela (6:53,99) i Italije (6:57,91), dok je Finska (7:00,84) bila šesta. Vasić je od početka zaostao za konkurencijom. Posle 500 metara je bio šesti, posle 1.000 peti. Na ulasku u poslednju četvrtinu trke ponovo je pao na šesto mesto ali je u finišu uspeo da pretekne čamac Finske.

 

Konačan plasman srpskih posada u Beogradu

Miloš Stanojević (skif za lake veslače) – osmo mesto

Ivana Filipović, Iva Obradović (dvojac bez kormilara) – sedmo mesto

Martin Mačković, Goran Jagar, Viktor Pivač, Jovan Popović (četevrac bez kormilara) – 12. mesto

Marko Marjanović, Aleksandar Filipović (dubl skul) – osmo mesto

Miloš Vasić (skif) – 11. mesto

Veselin Savić, Dušan Bogičević (dvojac bez kormilara) – zlato

 

Gradonačelnik Beograda bodrio srpske veslače

Finalnog dana Evropskog prvenstva za seniore u Beogradu na tribinama na Adi Ciganliji našlo se mnogo poznatih ličnosti iz javnog života Srbije. Između ostalih među gostima su bili i gradonačelnik Beograda Siniša Mali, njegov zamenik Andrija Mladenović, potpredsednik Organizacionog komiteta Evropskog prvenstva u veslanju, Predrag Peruničič, državni sekretar u Ministarstvu omladine i sporta Vlade Republike Srbije i predsednik Organizacionog komiteta Evropskog prvenstva u veslanju, savetnici u Sportskom savezu Srbije Nemanja Svjetličić i Dane Korica...

 

Britanci najuspešniji u Beogradu

Veslači Velike Britanije imali su najviše uspeha na prvenstvu Evrope. Britanci su osvojili ukupno osam medalja, od čega dve zlatne, četiri srebrne i dve bronzane. Češka je osvojila dva zlatna odličja, u muškom i ženskom skifu, dok su se reprezentativci Nemačke okitili sa ukupno 10 medalja, jednom zlatnom, četiri srebrne i pet bronzanih.

MUŠKARCI

Skif za lake veslače: 1. Portugalija, 2. Italija, 3. Švajcarska

Dvojac bez kormilara za lake veslače: 1. Švajcarska, 2. Velika Britanija, 3. Holandija

Dubl skul za lake veslače: 1. Francuska, 2. Nemačka, 3. Norveška

Četverac bez kormilara za lake veslače: 1. Danska, 2. Velika Britanija, 3. Francuska

Skif: 1. Češka, 2. Nemačka, 3. Litvanija

Dvojac bez kormilara: 1. SRBIJA, 2. Holandija, 3. Nemačka

Dubl skul: 1. Litvanija, 2. Azerbejdžan, 3. Nemačka

Četverac bez kormilara: 1. Velika Britanija, 2. Grčka, 3. Italija

Četverac skul: 1. Ukrajina, 2. Velika Britanija, 3. Nemačka

Osmerac: 1. Nemačka, 2. Rusija, 3. Velika Britanija

ŽENE

Skif za lake veslače: 1. Grčka, 2. Holandija, 3. Nemačka

Dubl skul za lake veslače: 1. Italija, 2. Nemačka, 3. Velika Britanija

Skif: 1. Češka, 2. Holandija, 3. Republika Isrka

Dvojac bez kormilara: 1. Velika Britanija, 2. Rumunija, 3. Holandija

Dubl skul: 1. Poljska, 2. Litvanija, 3. Holandija

Četverac skul: 1. Belorusija, 2. Nemačka, 3. Poljska

Osmerac: 1. Rumunija, 2. Velika Britanija, 3. Nemačka