Sve srpske muške posade u polufinalima

Posle muškog dvojca bez kormilara Dušan Bogičević, Veselin Savić i preostale četiri srpske muške posade plasirale se u polufinale Evropskog prvenstva za seniore u veslanju, koje je u petak, 30. maja 2014, počelo u Beogradu. Kroz repesaž u petak popodne do 12 najboljih posada na Starom kontinentu stigli Miloš Stanojević u skifu za lake veslače, dubl skul Marko Marjanović, Aleksandar Filipović i četverac bez kormilara Martin Mačković, Goran Jagar, Viktor Pivač, Jovan Popović i Miloš Vasić u skifu

Posle muškog dvojca bez kormilara Dušan Bogičević, Veselin Savić još tri naše posade su se plasirale u polufinale Evropskog prvenstva za seniore u veslanju, koje je u petak, 30. maja 2014, počelo u Beogradu. Kroz repesaž u petak popodne do 12 najboljih posada na Starom kontinentu stigli su Miloš Stanojević u skifu za lake veslače, dubl skul Marko Marjanović, Aleksandar Filipović i četverac bez kormilara Martin Mačković, Goran Jagar, Viktor Pivač, Jovan Popović i Miloš Vasić u skifu. Na taj način zaokružen je izuzetno uspešan dan srpskog tima na Adi Ciganliji koji se u petak, pred domaćom publikom, prikazao u najlepšem svetlu.

Miloš Stanojević je bio sjajan u prvoj trci repseža lakih skifova. S vremenom 7:09,01 osvojio je drugo mesto i sa prvoplasiranim čamcem Slovenije (7:06, 58) domogao se polufinala koje je na programu u subotu od 10,10 časova. Iako je posle prvih 500 metara bio na poslednjem mestu, naš laki skifer je pojačao ritam i već na ulasku u drugu polovinu trke je izbio na drugu poziciju koju je rutinski sačuvao do kraja. Treće, četvrto i peto mesto u ovoj grupi repesaža pripala su Češkoj (7:11,62), Republici Irskoj (7:12,26) i Holandiji (7:15,15) i oni će u subotu veslati za plasman od 13. do 19. mesta. Mađarska (7:10,74) i Turska (7:13,76) su se iz druge grupe repesaža plasirale u polufinale u koje su direktno iz kvalifikacija stigle Švajcarska, Grčka, Velika Britanija, Danska, Italija, Bugarska, Portugalija i Nemačka.

– Plasmanom u polufinale smo u potpunosti ispunili plan za petak. U kvalifikacionoj trci, s obzirom na jaku konkurenciju, bio je dogovor da do 1.500 metara pokuša da izvesla što jače a ako bude očigledno da ne može do polufinala sačuva snagu za repesaž. Tako je i bilo. Stanojević je do tančina sporveo taktiku i za trku repesaža. Kada se dokopao drugog mesta čuvao ga je do kraja uz pokušaj da ujedno potroši što manje energije – kazao je trener lakog skifa Oleksandar Fedotov – Na evropskim šampionatima nema mnogo vremena za odmor pošto se trke veslaju svaki dan. Stanojević ima brzinu za finale ali u sutrašnjem polufinalu sve će zavisiti od toga kako i koliko se bude oporavio za samo 18 sati. Tim pre što je tokom priprema imao velike pauze zbog bolesti i nije trenirao u kontinuitetu.

Sjajan u repesažu bio je i srpski četverac bez kormilara Martin Mačković, Goran Jagar, Viktor Pivač, Jovan Popović. U jednoj od najboljih i najizvesnijih trka prvog dana naš čamac je s vremenom 6:05,43 osvojio drugo mesto i tako se probio do najboljih 12 posada. U polufinale, koje je na programu 31. maja od 11,41 č, iz ove grupe repesaža plasirali su se i prvoplasirana Nemačka (6:04,86) i trećeplasirana Francuska 6:05,76), dok će Mađarska (6:06,06) i Ukrajina (6;20,35) u C finale. Naš mladi teški četverac je od samog početka zauzeo drugu poziciju. Uprkos stalnim nasrtajima Francuza i Mađara srpski teški četverac je uspeo da zadrži tu poziciju sve do kraja. Iz druge grupe repesaža u polufinale su se plasirale Rumunija (6:01,37), Španija (6:04,33) i Češka (6:;05,08) dok je kroz kvalifikacije u prepodnevnom delu programa to pošlo za rukom posadama Velike Britanije, Nemačke, Holandije, Hrvatske (6:03,34), Italije i Rusije.

– Oba cilja koja smo postavili ispred sebe za petak smo ispunili. Plasirali smo se u polufinale i uspeli da se ne potrošimo previše iako je u repesažu delovalo da je trka neizvesna. Čim smo zauzeli mesto koje nas je vodilo među 12 sigurno smo ga kontrolisali, a da je bilo potrebe imali smo i ritam i snagu da ubrzamo. U kvalifikacijama smo, u dogovoru s trenerima, izveslali jednu taktičku trku jer nismo želeli da se ispucamo na samom startu prvenstva jureći posade kao što je recimo Velika Britanija – kazao je naš najiskusniji veslač u Beogradu Goran Jagar – Za nas šampionat tek počinje a u subotu i nedelju će se videti od čega smo satkani. Optimista sam. U kvalifikacijama posle prvih 1.000 metara smo imali rezultat u rangu posada koje su se direktno plasirale u polufinale i to je nešto što nam uliva samopouzdanje pred polufinale.

Dubl skul Marko Marjanović, Aleksandar Filipović superiodno je kroz repesaž stigao do 12 najboljih koji će se za finale boriti u subotu od 12,09 časova. S vremenom 6:27,86 trijumfovao je u prvoj grupi repesaža u kojoj je bio na čelu od početka do kraja. Drugo mesto koje je, takođe, donelo polufinalnu „vizu“ iz ove grupe osvojio je čamac Rumunije (6:29,07), dok će se Austrija (6:32,79), Španija (6:35,51) i Slovenija (6:40,86) u subotu boriti za plasman od 13. do 21. mesta. Iz druge grupe repesaža u polufinale su se plasirale Danska (6:28,32) i Španija (6:28,40), iz treće Velika Britanija (6:28,20) i Češka (6:30,03), a iz četvrte Holandija (6:26,13) i Švajcarska (6:30,05). Iz kvalifikacija direktno u polufinale iz ove discipline domogli su se Azerbejdžan, Norveška, Nemačka i Litvanija.  (6:14,48). Marjanović i Filipović su solidno startovali. Posle prvih 500 metara su bili treći a sa istim mestom su krenuli i u drugu polovinu trke. U poslednjih 500 metara su ušli kao drugi a uprkos ogromnoj želji i naporu nisu do kraja uspeli da sustignu čamac Azerbejdžana.

– Iako smo očekivali da ćemo već u prvoj trci biti glavni konkuirenti za prvo mesto, ali nas je iznenadio Azerbejdžan. Nisam zadovoljan kako smo tehnički izveslali obe današnje trke ali da je nabitnije da smo ušli u polufinale. Posle prve trke smo promenili vez ali nam to nije pomoglo u drugoj jer je počeo da duva vetar. U svakom slučaju očekujem da u subotu budemo na višem nivou i nadam se najboljem. Već u petak se videlo da je konkurencija žestoka ali imamo svoj cilj moramo da verujemo da možemo do njega – istakao je Marko Marjanović.

Tačku na odlično izdanje u repesažima stavio je Miloš Vasić u skifu. U drugoj trci repesaža s vremenom 7:11,80 zauzeo je drugo mesto i uz prvoplasiranog Hrvata Sinkovića (7:08,78) plasirao se u polufinale koje je na programu u subotu od 12,51 č. Danska (7:11,94) i Švajcarska (7:18,13) zazele su treće i četvrto mesto pa će u subotu veslati za plasman od 13. do 21. mesta. Iako je posle prvih 500 metara bio na poslednjem mestu Vasić je u svakoj sledećoj četvrtini trke popravljao svoj plasman. Posle 1.000 m bio je treći a u poslednjih 500 metara ušao je kao drugi. To mesto uprkos žestokim napadima Danca uspeo je da sačuva do kraja prošavši kroz cilj sa svega 14 stotonki prednosti u odnosu na trećeplasiranog. Iz prve grupe repesaža u polufinale su se plasirale Belgija (7:01,90) i Belorusija (7:02,52), iz treće Izrael (7:04,71) i Finska (7:05,03) Bugarska (6:59,08) i Italija (7:00,36). Iz kvalifikacija direktno među 12 najboljih plasirale su se Velika Britanija, Češka, Nemačka (6:48,74) i Litvanija.

– Prezadovoljan sam samim plasmanom u polufinale, pogotovo ako se ima u vidu da prvi put na seniorskom evropskom šampionatu veslam u skifu i da je konkurencija u Beogradu olimijska. To nikako ne znači da sam ispunio svoju ambiciju na Adi Ciganliji. Pokušaću sutra u polufinalu da se trkam sa svim velikanima među skiferima ali da bi bio konkurentam moram da poravim neke tehničke detalje, pre svega start. U obe današnje trke sam mnogo zaostajao u prvih 500 metara i morao sam da se čupam u nastavku. Od početka moram da uhvatim pravi zalet i širinu zaveslaja ukoliko želim da načinim još jedan veliki korak u Beogradu – kazao je Miloš Vasić.

Kratak rezime prvog dana Evropskog prvenstva dao je i član selektorske komisije Nebojša Ilić:

– Imali smo uspešan dan na Adi. Sve muške posade nastvavljaju put ka finalima čime je u potpunosti ispunjen cilj za petak – rekao je Ilić.

 

Nastup srpskih posada u subotu, 31. maja

Miloš Stanojević (skif za lake veslače) – polufinale (10,10 č) – grupa Mađarska, Nemačka, Italija, Velika Britanija, Grčka, Srbija (prva tri idu u finale u nedelju, ostali u B finale u nedelju)

Ivana Filipović, Iva Obradović (dvojac bez kormilara) – repesaž (10,38 č) – grupa Italija, Hrvatska, Holandija, Srbija, Rusija (prva dva u finale u nedelju, ostali u B finale u nedelju)

Veselin Savić, Dušan Bogičević (dvojac bez kormilara) – polufinale (10,52 č) – grupa Slovenija, Grčka, Španija, Nemačka, Srbija, Češka (prva tri idu u finale u nedelju, ostali u B finale u nedelju)

Martin Mačković, Goran Jagar, Viktor Pivač, Jovan Popović (četevrac bez kormilara) – polufinale (11,41 č) – grupa Češka, Rumunija, Grčka, Holandija, Rusija, Srbija (prva tri idu u finale u nedelju, ostali u B finale u nedelju)

Marko Marjanović, Aleksandar Filipović (dubl skul) – polufinale (12,16 č) – grupa Španija, Srbija, Norveška, Litvanija, Velika Britanija, Švajcarska (prva tri idu u finale u nedelju, ostali u B finale u nedelju)

Miloš Vasić (skif) – polufinale (12,51 č) – grupa Belorusija, Bugarska, Češka, Nemačka, Izrael, Srbija (prva tri idu u finale u nedelju, ostali u B finale u nedelju)