Beograd spreman za rekordno Evropsko prvenstvo

Povodom Evropskog prvenstva za seniore u veslanju (29. maj 1. jun) u utorak, 27. maja 2014, u Skupštini Grada Beograda održana izuzetno posećena pres-konferencija

Do početka Evropskog prvenstva za seniore u veslanju ostalo je još tri dana. Povodom najvećeg sportskog događaja u našoj zemlji u utorak, 27. maja 2014, u Skupštini Grada Beograda održana je izuzetno posećena pres-konferencija na kojoj su govorili Predrag Peruničič, državni sekretar u Ministarstvu omladine i sporta Vlade Republike Srbije i predsednik Organizacionog komiteta Evropskog prvenstva u veslanju – Beograd 2014, Andrija Mladenović, zamenik gradonačelnika Beograda i potpredsednik Organizacionog komiteta Evropskog prvenstva u veslanju – Beograd 2014, Slavko Gak, gradski sekretar za omladinu i sport i član Organizacionog komiteta Evropskog prvenstva u veslanju – Beograd 2014, Nebojša Jevremović, generalni sekretar Veslačkog saveza Srbije i član Organizacionog komiteta Evropskog prvenstva u veslanju – Beograd 2014 i Nebojša Ilić, predsedsnik Sportskog saveza Beograda, član selektorske komisije VSS i član Organizacionog komiteta Evropskog prvenstva u veslanju – Beograd 2014.

– Na predostojećem šampionatu Starog kontinenta pokušaćemo da dosegnemo nekoliko ciljeva. Pored očekivanja da će nas naši veslači obradovati dobrim rezultatima trudićemo se da u našem glavnom gradu i našoj zemlji još jednom na nabolji način promovišemo srpski sport i naše organizacione sposobnosti. Pored toga veslanje ima i epitet akademskog sporta koji nije dovoljno zastupljen u medijima a Evropsko prvenstvo u Beogradu će biti idealna prilika da se šira publika upozna sa svim čarima ovog vrhunskog i prelepog sporta. Meni je čast što sam na čelu Organizacionog komiteta ovog takmičenja tim pre što će na njemu biti oboreni mnogi rekordi. Svaki veliki sportski događaj u našoj zemlji je podjednako važan i značajan a trudićemo se da i sa ovog svi učesnici ponesu najlepše uspomene – kazao je Predrag Peruničić, državni sekretar u Ministarstvu omladine i sporta Vlade Republike Srbije i predsednik Organizacionog komiteta Evropskog prvenstva u veslanju – Beograd 2014.

Po rečima zamenika gradonačelnika Beograda Andrije Mladenovića, ujedno i potpredsednika Organizacionog komiteta Evropskog prvenstva u veslanju – Beograd 2014, glavni grad je u potpunosti spreman da ugosti evropsku veslačku elitu.

– Uprkos vanrednoj situaciji koja je zbog katastrofalnih poplava bila u našoj zemlji i koja je i dalje na snazi u nekim opštinama, uključujući i beogradsku opštinu Obrenovac, uspeli smo da sprovedemo do kraja sve organizacione segmente i potpuno smo spremni za Evropsko prvenstvo. Upravno na njemu, budući da je došlo u veoma teškom momentu za našu zemlju, treba da pokažemo da smo sposobni da prebrodimo sve nedaće i da u svet pošaljemo najlepšu sliku. U skladu sa situacijom na šampionatu ćemo poslati i poruke za pomoć čitavom svetu da bismo u najkraćem mogućem roku obnovili porušeno i ponovo stali na noge. Beograd je navikao na velike sportske događaje i velika mu je čast što mu je Svetska veslačka federacija poverila organizaciju kontinentalnog šampionata. Ovom prilikom pozivam što više Beograđana i ostalih ljubitelja sporta i veslanja iz čitave zemlje da dođu na Adu Ciganliju, prirodni biser glavnog grada, i da podrže našu reprezentaciju ali i ostale takmičare. Bićemo na velikom ispitu koji ćemo, siguran sam, ponovo položiti sa najvišom ocenom – istakao je Mladenović.

Slavko Gak, gradski sekretar za omladinu i sport i član Organizacionog komiteta Evropskog prvenstva u veslanju – Beograd 2014, kao bivši vaterpolo reprezentativac „podvukao“ je značaj podrške sa tribina.

– Domaći teren je za svakog sportistu ogroman motiv da se prikaže u još boljem svetlu. Zbog toga se priključujem pozivu gledaocima da u tri dana šampionata dođu u što većem broju na Savsko jezero na kojem će, garantovano, imati prelep ugođaj. Želim dobrodošlicu svim učesnicima šampionata i nadam se da će uživati u našem gostoprimstvu. Našim veslačima i veslačicama želim da još jednom na dostojan način predstave zemlju, kao što su to činili mnogo puta do sada, i da postignu što bolji rezultat – rekao je Slavko Gak.

Generalni sekretar Veslačkog saveza Srbije i član Organizacionog komiteta Evropskog prvenstva u veslanju Nebojša Jevremović s ponosom je napomenuo je da baš od šampionata u Beogradu počinje nova etapa u bogatoj istoriji ovih takmičenja koja seže u 19 vek (prvo Evropsko prvenstvo održano 1893. u Lake Orti u Italiji).

– Šampionat u Beogradu će biti najbrojniji i najjači u istoriji ovog takmičenja. Prijavljeno je 36 zemalja sa oko 800 takmičara što sa njihovom logističkom podrškom, sudijama, predstavnicima FISA čini preko 1.200 osoba. Takođe, pored najviših funkcionera veslačkih federacija u Beogradu će tokom Evropskog prvenstva boraviti i vrhuška Svetske veslačke federacije. Ono po čemu će šampionat u Beogradu biti specifičan jeste činjenica da će prvi put od obnavljanja evropskih prvenstva 2007. na ovom takmičenju učestvovati sve najbolje što evropsko veslanje trenutno ima, a izuzetno smo ponosni na tu činjenicu – istakao je Jevremović i dodao – Pripreme za ovaj događaj traju gotovo dve godine. Čitav Organizacioni komitet, na čelu sa Predragom Peruničićem, dao je sve od sebe da na jednoj od najboljih regatnih staza na svetu – Adi Ciganliji svi učesnici imaju maksmilane uslove za takmičenje. Ovom prilikom se posebno zahvaljujem Ministarstvu omladine i sporta i Gradu Beogradu, bez čije ogromne finansijske pomoći ne bismo mogli da organizujemo ovako značajan događaj. Takođe, zahvaljujem se Javnom preduzeću Ada Ciganlij i svim kominalnim službama koji su dali ogroman doprinos u organizaciji pogotovo ako se imaju u vidu katastrofalne poplave koje su se desile neposredno pred šampšionat.

Jevremović je napomenuo da je obezbeđen maksimalan komfor za sve navijače koji dođu na Savsko jezero:

– Zahvaljujući RTS-u na tribinama će biti postavljana dva velika video bola preko kojih će moći da se prati čitav tok trke. Trbine će biti potpuno pokrivene tako da ugođaj navijačime neće moći da pokvari ni eventualna kiša ili sunce. Takođe, i deo plaže uz same tribine biće otvoren za gledaoce. Svečano otvaranje je zakazano za 29. maj u 18,30 časova a prve kvalifikacione trke su dan kasnije od 9 časova. RTS će direktno prenostiti čitav događaj, dok će živa slika sa finalnog dana, 1. juna, otići u preko 20 zemalja. Pored RTS-a na Adi Ciganiliji će se naći i brojne televizijske ekipe, između ostalog i britanski BBC i nemački ARD.

Nebojša Ilić, predsedsnik Sportskog saveza Beograda, član selektorske komisije VSS i član Organizacionog komiteta Evropskog prvenstva u veslanju – Beograd 2014, je kazao da od reprezentativaca, pre svega, očekuje da na šampionatu pruže svoj maksimum i da postignu svoje najbolje rezultate.

– Rezultatima na Izbornim regatama šest posada je izborilo plasman na šampionat. Od tog broja čak četiri će biti čamci koji će u Beogradu prvi put nastupiti u tim sastavima. Miloš Vasić debituje u skifu, dvojica članova četverca Pivač i Mačković su prošlogodišnji juniori... I zbog zdrastvenih problema olimpijaca Radoja Đerića, Miljana Vukovića i Nenada Beđika podmladili smo sastav. Prošlogodišnji evropski prvaci iz Sevilje Beđik i Stojić zbog bolesti Beđika nisu nastupali zajedno na Izbornim regatama tako da neće veslati u Beogradu. Sve u svemu imamo mlad sastav sa mnogo debitanata koji su dobili šansu da pokažu koliko mogu. Ulazimo na šampionat bez rezultatskog pritiska i svi imaju jedini zadatak da izveslaju svoje najbolje rezultate. Za koji plasman će to biti dovoljno ostaje da se vidi jer rezultat zavisi i od konkurencije – kazao je Ilić – Ovom prilikom zahvalio bih se i celom stručnom štabu koji je pakleno radio u prethodnom periodu koji pored mene čine i Dejan Guslov, Petar Ibročić, Oleksandar Fedotov, Saša Minić i Aleksandar Ivković. Takođe, zahvalio bih se i Organizacionom komitetu na čelu sa Predragom Peruničićem koji je omogućio da imamo maksimalne uslove kako u priprema za ovo takmičenje tako i na samom takmičenju. Daćemo sve od sebe da postignemo najbolji rezultat u ovom izuzetno teškom i zahtevnom sportu u kojem tokom godine takmičari imaju svega 10-tak dana predaha.