Evropska bronza za srpski četverac sa kormilarom

Nikola Cvijetić, Dušan Slavnić, Miloš Milićević, Nemanja Lečić i kormilar Mateja Jošić osvojili bronzanu medalju na Evropskom prvenstvu za juniore u Belgiji. Trijumfi u B finalima dubl skula Igor Đerić, Uroš Dimitrijević i Ljiljane Jošić u skifu. Četverac skul Pavle Stanković, Kristijan Stevanović, Petar Zelić, Filip Prodanović deseti

Srpski veslački podmladak održao je kontinuitet osvajanja medalja na međunarodnoj pozornici. Iako je ove godine došlo do smene generacija a iako sadašnju juniorsku reprezentaciju čine i veslači koji će i dogodine moći da nastupaju u ovoj konkurenciji osvojeno je još jedno vredno odličje. Na Evropskom prvenstvu za juniore u Hazevinkelu naš četverac sa kormilarom Nikola Cvijetić, Dušan Slavnić, Miloš Milićević, Nemanja Lečić, kormilar Mateja Jošić osvojio je bronzano odličje. U fantasitčnom finalu ove discipline sprski čamac je s vremenom 6:25,24 prošao kroz cilj kao treći iza Ukrajinaca (6:20,88) i Italijana (6:24,64) koji osvojili zlato, odnosno srebro.

– Finalna trka je bila dostojna okršaja za evropske medalje. Bez obzira što je u ovoj disciplini bilo prijavljeno malo posada sve su bile izuzetno kvalitetne postigavši u finalu odlične rezultate. Naši momci su od početka do kraja ispoštovali dogovor. Iako su rivali krenuli žestoko naši nisu odstupali od taktike. Sredinu i finiš trke su izveslali odlično i u samom finišu došli do bronze. Da je bilo samo malo više vremena mogli su i do srebra iako je i ovo ogroman uspeh. Pogotovo što je Milićeviću i Cvijetiću ovo prva godina u juniorskoj konkurenciji pa će u njoj moći da se takmiče i dogodine – kazao je trener četverca sa kormilarom Dušan Kovačević.

Prezadovoljan odličjem u Hazevinkelu bio je i štroker Nemanja Lečić, koji prošlogodišnjem evropskom zlatu u osmercu u Belorusiji, pridodao i bronzu u četvercu sa kormilarom u Belgiji.

– Finalna trka je bila izuzetno neizvesna i brza, pogotovo kada se u vidu imaju uslovi na stazi. Ukrajinci koji i građom i veslanjem podsećaju na seniore su iznenadili. Italijani u svom sastavu imaju dva veslača koji su lane bili svetski prvaci u Litvaniji. Sve u svemu konkurencija je bila žestoka bez obzira na mali broj čamaca. Mi smo uspeli u finišu da preteknemo odlične Ruse i bili veoma blizu da sustignemo i Italijane. Ipak, prezadovoljni smo samom činjenicom das mo se popeli na postolje – istakao je Lečić.

Dubl skul Igor Đerić, Uroš Dimitrijević pobedio je u B finalu sa rezultatom 6:45,93 pa je ukupnom plasmanu šampionat završio na sedmom mestu. Isti plasman ostvarila je i Ljiljana Jošić u skifu. Naša veslačica trijumfovala je B finalu s vremenom 8:18,02. Četverac skul Pavle Stanković, Kristijan Stevanović, Petar Zelić, Filip Prodanović u ukupnom plasmanu zauzeo je deseto mesto pošto je u B finalu s vremenom 6:21,67 osvojio četvrto mesto. Prethodno Đerić i Dimitrijević su s vremenom 6:56,88 bili šesti u svojoj polufinalnoj trci, dok su Stanković, Stevanović, Zelić i Prodanović s vremenom 6:22,19 zauzeli peto mesto u borbi za finale. Jošićeva je za dlaku ostala bez finala pošto je u svojoj polufinalnoj grupi s vremenom 8:01,94 osvojila četvrto mesto sa samo 35 stotinki zaostataka za čamcem Velike Britanije koji je prošao kroz cilj kao treći.

– Pored četverca sa kormilarom koji je osvajanjem bronzanog odličja u jednoj gustoj i neizvesnoj trci napravio odličan rezultat pohvalio bih i učinak ostalih naših posada u Belgiji. Pre svega Jošićeve u skifu i dubl skula Đerića i Dimitrijevića. Trijumfima i vremenima u B finalima dokazali su da im je bilo mesto u finalima ovih disciplina. Jošićeva je u polufinalu imala jednu iscrpljujuću trku i bez “vize” za finale ostala je u poslednjih desetak metara. Ipak, skupula je snagu i u B finalu pokazala svoj raskošni talenat. Isto važi i za Đerića i Dimitrijevića koji su u borbi za plasman od sedmog do 12. mesta izveslali odličnu trku i ostavirli i drugu pobedu u Belgiji pošto su trijumfovali i u kvalifikacijama – istakao je trener reprezentacije Aleksandar Ivković.

Dvojac bez kormilara Zoran Rajić, Marko Ristić završio je učešće u Hazevinkelu na 14. mestu. Naš čamac je u C finalu s vremenom 7:16,93 osvojio drugo mesto. U C finalu ženskih dubl skulova Milica Slijepčević i Miona Mitrović su trijumfovale s vremenom 7:35,27 osvojile pa su šampionat završile na 13. mestu.