S optimizmom u Belgiju

Srpska juniorska reprezentacija u četvrtak otputovala na Evropsko prvenstvo koje će se od 24. do 25. maja 2014. održati u Hazevinkelu. Srbija sa šest čamaca i 15 reprezentativaca

Pod snažnim utiskom katastrofalnih poplava u našoj zemlji srpska juniorska reprezentacija je u četvrtak, 22. maja 2014, otputovala u Belgiju koja će od 24. do 25. maja 2014. biti domaćin Evropskog prvenstva za juniore. Svih 15 reprezentativaca. koji će braniti boje Srbije u Hazevinkelu u konkurenciji 450 veslača i veslačica iz 31 zemlje, gotovo uglas su poručili da će u ovim teškim trenucima u kojima se našla naša zemlja pokušati da na dostojan način prezentuju naš sport i veslanje na ovom izuzetno jakom takmičenju.

U četvercu sa kormilarom veslaće Nikola Cvijetić, Dušan Slavnić, Miloš Milićević i Nemanja Lečić sa kormilarom Mateja Jošićem. Budući da je u ovoj disciplini prijavljeno samo četiri čamca prvog dana šampionata će se veslati svojevrsna test trka za nedeljno finale. Nemanja Lečić je jedan od samo četvoro reprezentativaca iz sadašnjeg sastava koji u Belgiji neće debitovati na juniorskim šampionatima. Lane je u Minsku u osmercu postao evropski šampion a taj rezultat priželjukuje i u četvercu sa kormilarom.

– Idem u Belgiju sa ogromnim motivom i željom da evropskoj juniorskoj tituli u osmercu pridodam i zlato u četvercu sa kormilrom. Odlično smo radili u prethodnom period i maksimalno spremni dočekujemo šampionat. Glavne konkurente za titulu vidim u posadama Italije i Ukrajine koje uvek imaju odličan podmladak. Iako smo zbog broja posada već u finalu cilj nam je da već u prvoj trci pokažemo zube, izveslamo bez bilo kakvih kalkulacija i tako napravimo odlučnu uvertitu za trku u kojoj ćemo se boriti za medalje – kazao je Lečić, kojem će društvo u čamcu praviti trojica klupskih “saigrača” i kormilar iz Partizana – Mateja je već sada čuveni srpski kormilar. Zna odlično da poveže ekipu i stvori fenomenalnu atmosferu. Svi se super uklapamo i očekujemo najbolje.

U konkureciji četverac skul prijavljeno je 14 posada među kojima je i srpska u sastavu Pavle Stanković, Petar Zelić, Filip Prodanović i Kristijan Stevanović, svi iz Galeba. Kapiten ove ekipe Prodanović se nada da srpski četverac skul može do finala šampionata.

– Trijumfom na Beogradskoj internacionalnoj regati smo izborili “vizu” za Belgiju. Od tada smo trenirali u žestokom ritmu i umnogome popravili veslanje i poboljšali brzinu. Iako je ogromna konkurencija mislim da ako budemo na svom maksimalnom niovu možemo do plasmana među šest najboljih posada. Slovenci su trenutno glavni favoriti za titulu. Imaju odličan sastav a svoju superiornost su dokazali i na jakoj regati u Minhenu gde su osvojili zlato. Sa ostalim čamcima verujem da možemo da se takmičimo – istakao je Prodanović i dodao – Sam naš plasman na Evropski šeampionat je veliki uspeh i za naš klub Galeb u kojem imamo ogromnu podršku svih takmičara, trenera i rukovodstva.

Srpski dvojac bez kormilara činiće Smederevci Zoran Rajić i Marko Ristić. Rajić je debitovao na velikoj sceni 2012. kada je na Sveskom juniorskom prvenstvu u Plovdivu zauzeo osmo mesto u osmercu. Lane nije bio u sastavu juniorske reprezentacije tako da je šampionat u Belgiji njegov povratnički.

– U našoj disciplini prijavljeno je 16 posada. Konkurencija će biti jaka, a odvojio bih čamac Austrije koji je do sada pokazao izuzetno visok kvalitet. Od ostalih posada veslali smo do sada sa Hrvatima i Turcima i svaki put smo bili bolji od njih. Mi smo bronzom u Zagrebu i zlatom u Beogradu pokazali da imamo visok kvalitet i čvrsto verujem da će on biti dovoljan za plasman u finale. Posle je sve moguće – rekao je Rajić i dodao – Imamo veliku podršku od svih u klubu. Sa seniorskim dvojcem Bogićević, Savić koji je izborio svoje mesto na seniorskom šampionatu Evrope u Beogradu trenirali smo zajedno na Srebrnom jezeru i od njih smo dobili mnoge značajne savete.

U dubl skulu će veslati kombinacija Partizana i Smedereva Igor Đerić, Uroš Dimitrijević. Njih dvojica su pokazali zavidan kvalitet na internacionalnoj regati Croatia Open u Zagrebu gde su u izuzetno jakoj konkurenciji osvojili srebrno odličje, a potom i zlatno na Beogradskoj interancionalnoj regati.

– U glavnom gradu Hrvatske u finalu smo izgubili od Slovenaca koji će, takođe, nastupiti u Hazevinkelu. Ipak, tada smo bili daleko od špica forme koju smo značajno podigli i trenutno idemo mnogo brže nego u Hrvatskoj. Odlično smo radili na Srebrnom jezeru i nadam se najboljem – kazao je osamnaestogodišnji Partizanov veslač Đerić kojem će šampionat Starog kontinenta u Belgiji biti najveći izazov u dosadašnjoj karijeri – Mislim da imamo kvalitet za medalju uprkos ogromnoj konkurenciji koja nas čeka na šampionatu. U našoj disciplini je prijavljeno čak 23 čamaca što je rekordan broj na prvenstvu. Od posada izdvojio bih Nemce koji su bili više nego ubedljivi na nedavnoj regati u Minhenu. Sve u svemu verujem u naš kvalitet i očekujem da ćemo ga potvrditi i na ovako značajnom takmičenju.

Ljiljana Jošić je i ove godine pokazala da se radi o pravom biseru srpskog veslanja. Veslačica Čuruga je u Novom Sadu oborila državni juniorski rekord na ergometrima, osvojila zlato u skifu u Zagrebu i dva srebra u istoj disciplini na Beogradskoj internacionalnoj regati, po jednu u juniorskoj i seniorskoj konkurenciji. Šampionat u Belgiji će joj biti četvrto veliko takmičenje. Na juniorskom Evropskom prvenstvu na Bledu 2012. bila je sedma u dubl skulu sa Zoricom Mrđom, s kojom je iste godine u istoj disciplini zauzela 14. mesto na Svetskom juniroskom prvenstvu u Plovdivu. Prošle godine zauzela je 10. mesto u skifu na šampionatu Satrog kontinenta u Minsku iako je dve godine bila mlađa od konkurencije. I u Belgiji će se nadmetati sa starijim veslačicama budući da će i dogodine moći da se takmiči u juniorskoj konkurenciji.

– Prošle godine sam veslala B finale a ove godine finale se jednostvano nameće kao cilj. U odličnoj sam formi. Radila sam pakleno i sigurna sam da imam kvalitet da se nađem u trci za medalje. U ženskom skifu je prijavljeno 16 čamaca a do sada sam veslala jedino protiv Bugarke – kazala je Jošićeva koja će biti jedina takmičarka Čuruga koja je izborila svoje mesto u državnom timu za Belgiju. – U klubu svi dišemo kao jedan i maksimalno se podržavamo. Ipak, moja najveća podrška je brat koji se, takođe, bavi veslanjem.

U ženskom dubl skulu boje Srbije braniće Milica Slijepčević i Miona Mitrović iz novosadskog Danubiusa 1885 koje će u Belgiji debitovati na velikoj sceni.

– Dobro smo se pripremile za šampionat. Uprkos lošim vremenskim prilikama odlično smo radile i nadam se da pre svega odveslamo svoje najbolje trke a za koji rezultat će to biti dovoljno ostaje da vidimo na licu mesta. Od 18 čamaca u ženskom dubl skulu poznajemo samo Hrvatice. O ostalim rivalkama nemamo nikakve informacije – istakla je Slijepčevićeva i izrazila nadu da će Mitrovićeva i ona uspeti da dostignu rezultate Ive Obradović i Ivane Filipović, vedata novosadskog kluba – Iva i Ivana su zaštitini znak Danubiusa i svi u klubu težimo da postignemo karijere slične njihovim.

Pored takmičara put Belgije je otišlo i šest trenera – Aleksandar Smiljanić, Aleksandar Ivković, Radivoj Mijatov, Aleksandar Jasinski, Dušan Kovačević i Miloš Urukalo, kojima će se u petak pridružiti i član selektorske komisije Nebojša Ilić. Žreb kvalifikacionih grupa je u petak, kvalifikacione trke i repesaži su na programu u subotu, a polufinala i finala dan kasnije.