Beograd spreman za EP

Čelnici Svetske veslačke federacije FISA obavili i treću najzahtevniju inspekciju i dali najviše ocene za organizatore Evropskog prvenstva za seniore koje će se od 30. maja do 1. juna održati na Adi Ciganliji

Sada se i zvanično može reći da je sve spremno za početak Evropskog prvenstva u veslanju za seniore, u muškoj i ženskoj konkurenciji. Čelnici Svetske veslačke federacije FISA obavili su i treću najzahtevniju inspekciju. Posle silnih sastanaka u Beogradu, pregleda i kontrole, dato je zeleno svetlo i sada preostaje samo postavljanje staze i start velikog takmičenja. Inspekcija FISA bila je u sastavu Natali Filips (menadžer FISA za organizaciju tamičenja), Endi uper (direktor marketinga FISA), Stefan Rap (glavni producent FISA za tv prenose) i Džon Hedžer i Eva Santo (tehnički delegati).

– Dobili smo odlične ocene i ponosni smo na to. Radimo može se reći u dve smene, ali ne žalimo se, jer želimo da se posle EP, na najlepši mogući način priča o ovom takmičenju. Inspekcija FISA je trajala tri dana. Po treći put smo branili ceo projekat, od segmenta do segmenta. Najzahtevniji sastanci su bili oko prenosa. Na njima su prisustvovali Milena Vučetić tehnički direktor RTS i Veselin Grozdanić, koji će biti režiser direktnog prenosa finalnih trka, a kvalifikacije će biti objavljivane kroz snimke – kazao je generalni sekretar Veslačkog saveza Srbije Nebojša Jevremović.

Interesovanje stranih medija je veliko za EP u Beogradu koje počinje 30. maja, a završava se 1. juna.

– Nemačka TV stanica ARD dolazi sa celokupnom ekipom. Na takmičenju će biti voditelji čuvenog BBC-a. I većina zemalja učesnica će imati predstavnike medija. Preko 50 stranih novinara će biti u Beogradu. Toliki broj očekujemo i iz srpskih medija. RTS je jedina domaća TV stanica koja će moći prenositi mečeve, a po pravilima FISA ni navijači na tribine neće moći da unose kamere – istakao je Jevremović.

Do 15. maja je ostavljeno zemljama gde je veslanje u razvoju da mogu da pošalju prijave. Koliko se do sada prijavilo zemalja?

– Svoje predstavnike imaće 34 države. Rekord Evropskih seniorskih šampionata je 35 i verujem da ćemo napraviti novi rekord – zaključio je Nebojša Jevremović.

Inače, još nije poznat konačni spisak reprezentativaca Srbije koji će nas predstavljati na skupu najboljih veslača Evrope. Za sada su norme ispunili Miloš Vasić koji će se za medalju boriti u prestižnom skifu, Marko Marjanović i Aleksandar Filipović u dubl skulu i Iva Obradović I Ivana Filipović u dvojcu bez kormilara. U ponedeljak se očekuje da se članovi selektorske komisije izjasne o ostalim posadama.