Dominacija domaćih takmičara

Uprkos kiši i lošim uslovima na stazi na Adi Ciganliji i drugi dan Beogradske internacionalne regate Trofej Beograda 2014. ispunio očekivanja

Vreme nije bilo miljenik ovogodišnje tradiconalne međunarodne Beogradske internacionalne regate – Trofej Beograda 2014. I u nedelju, 4. maja 2014, kiša, koja nije prestajala čitavo vreme, zadala je mnogo glavobolje organizatorima koji su uprkos dodatnom izazovu uspeli da na najbolji mogući način zaokruže još jedno veliko veslačko takmičenje na beogradskoj Adi Ciganiliji. Zbog surovog vremena kvalifikacione trke su otkazane pa su seniori u skifu i kadeti u četverac skulu veslali raspoređeni u dve trke iz kojih su za odličja odlučivali najbolji rezultati iz oba okršaja. Sve u svemu najbrojinija i najkvalitetnija Beogradska internacionlna regata – Trofej Beograda u istoriji ovog takmičenja, koja seže u osamdesete godine prošlog veka, još jednom je ispunila očekivanja.

– Ne pamtim da je u Beogradu dva dana u ovom periodu godine bilo ovako loše vreme. Uslovi na stazi su bili teški a iako smo zbog toga bili suočeni sa mnogo problema uspeli smo da na kraju sve protekne u najboljem redu. Bezbednost učesnika nam je bila na prvom mestu a podatak da lekarska služba nije nijednom intervenisala dokazuje da smo odradili dobar posao. Imali smo rekordan broj učesnika i drago nam je zbog toga. Ovu priliku koristim da se zahvalim glavnim pokroviteljima Beogradske internacionalne regate – Trofej Beograda Ministarstvu omladine i sporta, Gradskom sekretarijatu omladine i sporta kao i Javnom preduzeću „Ada Ciganlija“. Takođe, zahvaljujem se i celom tehničkom organizacionom timu koji je uspeo da u ovakvim uslovima bude na visini zadatka – kazao je generalni sekretar Veslačkog saveza Srbije Nebojša Jevremović.

Domaći takmičari iz svih naših klubova kao i reprezentativci koji su se borili pod zastavom Srbije i u nedelju su, poput subote, bili najuspešniji na Savskom jezeru gde su se takmičile i reprezentacije Slovenije i Hrvatske kao i mnogobrojni klubovi iz nekoliko evropskih zemalja. Reprezentativni dubl skul Marko Marajnović, Aleksandar Filipović je prigrabio još jedno zlatno odličje potvrdivši dominaciju. U finalu seniorskih dvojaca bez korimirala Dušan Bogićević i Veselin Savić su odneli još jedan trijumf ispred Nikole Stojića i Martina Mačkovića. U okršaju za odličja u kojima su nastupili četverci bez kormilara i četverci skul naš teški četverac Jovan Popović, Nenad Beđik, Goran Jagar i Viktor Pivač je osvojio prvo mesto ispred čamaca Hrvatske1 i Hrvatske2 i Partizana. U ženskom skifu Ivana Filipović je bila superiorna kao i u subotu osvojivši još jedno zlatno odličje ispred Čurugove veslačice Ljiljane Jošić koja je bila druga. U muškom skifu ponovo je najbolji bio Slovenac Luka Špik. Nikoli Kekiću iz Danubiusa 1885 pripala je bronza, dok je Miloš Stanojević bio četvrti.

– Dvojac bez kormilara Bogićević, Savić je oba dana bio bolji od kombinacije Stojić, Mačković. Prvog dana za sekundu i po, a drugog za dve sekunde. Četverac bez kormilara Popović, Beđik, Jagar, Pivač je pobedio u svojoj prvoj trci u ovom sastavu. Od ove osmorice veslača ćemo do kraja nedelje formirati dvojac i četverac za Evropsko prvenstvo u Beogradu – kazao je Nebojša Ilić, član selektorske komisije VSS.

Beogradska internacionalna regata – Trofej Beograd je poslednja kriterijumska regata i za sastav juniorske reprezentacije za Evropsko prvensto u Belgiji 25. i 26. maja.

– Usled mnogo loših uslova na stazi rezultati nisu merodavni. Za dva-tri dana ćemo izanalizirati sve rezultate juniora u proteklom periodu i doneti konačnu odluku oko sastava reprezentacije za Evropsko prvenstvo za juniore u Belgiji – kazao je član selektorske komisije Dejan Guslov.

Kompletne rezultate drugog dana Beogradske internacionalne regate – Trofej Beograda 2014 možete preuzeti OVDE