Uz rekordan broj učesnika i ogromna konkurencija

Ovogodišnja Beogradska internacionalna regata Trofej Beograda 2014, koja će se održati 3. i 4. maja 2014. na Adi Ciganliji, okupiće rekordan broj učesnika a biće poslednja Izborna regata za sastav seniora za Evropsko prvenstvo u Beogradu i kriterijumska za juniore za šampionat Starog kontinenta u Belgiji

Samo dve nedelje pošto je Prvom regatom Kupa Srbije otvorena veslačka sezona u Srbiji Beograd će biti i domaćin prve međunarodne veslačke regate. U subotu i nedelju, 3. i 4. maja, na Savskom jezeru (Ada Ciganlija) održaće se tradicionalna Beogradska internacionalna regata – Trofej Beograda 2014, s istorijom dugom više od tri decenije, koja će pored svih domaćih klubova okupiti i veliki broj stranih ekipa, kao i tri reprezentacije. Pored srpske na Adi će veslati i državni timovi Hrvatske i Slovenije.

Ova regata koju s velikim uspehom organizuje Veslački savez Srbije (VSS) uz svesrdnu podršku Ministarstva omladine i sporta Republike Srbije, Gradskog sekretarijata za omladinu i sport Grada Beograda i Javnog preduzeća „Ada Ciganlija“ i biće još jedna prilika da ljubitelji veslanja uživaju u svim čarima veslačkog sporta. Na Beogradskoj internacionalnoj regati – Trofeju Beograda takmičiće se sve uzrasne kategorije s tim što će se za Trofej našeg glavnog grada boriti samo veslački podmladak.

– Beogradska internacionalna regata – Trofej Beograda raste iz godine u godinu a polako ali sigurno zauzela je značajno mesto u kalendaru međunarodnih veslačkih takmičenja. Po broju prijavljenih takmičara i posada ovogodišnja regata biće ubedljivo najbrojnija i najjača otkako se održava. Prijavljeno je preko 200 posada sa oko 470 takmičara, a posebnu draž daće nikada jače takmičenje u seniorskoj konkurenciji, i to posebno u disciplinama skif i dvojac bez kormilara. Očekuju nas izuzetno zanimljive i neizvesne trke što je odlična preporuka za gledaoce da dođu u subotu i nedelju dođu na Adu Ciganliju u što većem broju. Što se tiče Veslačkog saveza Srbije ovo takmičenje će biti posebno značajno jer će predstavljati poslednju Izbornu regatu za pojedine posade seniorskog tima za Evropsko prvenstvo u Beogradu krajem maja kao i kriterijumsku regatu za izbor juniorske reprezentacije za njihovo prvo veliko takmičenje u ovoj godini – Evropsko prvenstvo u Belgiji od 24. do 25. maja – kazao je Nebojša Jevremović, generalni sekretar VSS i dodao – Koristim ovu priliku da se posebno zahvalim Ministarstvu omladine i, Gradskom sekretarijatu za omladinu i sport i preduzeću „Ada Ciganlija“ na velikoj pomoći da se održio i ovogodišnja Beogradska internacionalna regata – Trofej Beograda.

Kvalifikacione trke prvog dana takmičenja počinju u 9 časova, a finala od 12 časova. Drugog dana kvalifikacije startuju u 8 časova. Pioniri će se takmičiti na deonici od 1.000 metara.

– Predstojeća regata rešiće poslednje dileme oko sastava nacionalnog tima za šampionat Satrog kontinenta u Beogradu. Već se zna da će Miloš Vasić na Evropskom prvenstvu veslati u skifu, Marko Marjanović i Aleksandar Filipović u dubl skulu, a Iva Obradović i Ivana Filipović u dvojcu bez kormilara. Prvog dana imaćemo tri dvojca bez kormilara na stazi a to su Nikola Stojić i Martin Mačković, Goran Jagar i Vikot Pivač, te Dušan Bogićević i Veselin Savić. U skifu će nastupiti Miljan Vuković i Nenad Beđik, koji je imao pauzu zbog bolesti te dubl skul Marjanović, Filipović. Takođe, pošto je Iva Obradović povređena Ivana Filipović će veslati u skifu. Drugog dana formiraćemo četverac bez kormilara a ko će biti u njegovom sastavu odredićemo posle subotnjih trka – kazao je Nebojša Ilić, član selektorske komisije.

Stanje prijava za Beogradsku internacionalnu regatu – Trofej Beograda 2014 možete preuzeti OVDE