Srebro u Italiji, pet odličja u Hrvatskoj

Srpski dubl skul Marko Marjanović, Aleksandar Filipović, osvojio drugo mesto u finalu internacionalne regate Memorial Paolo D’Aloja u Piedoluku, dvojac bez kormilara Nenad Beđik, Nikola Stojić šesti u trci za odličja. Na Croatia Openu u Zagrebu zlato osvojio Martin Mačković u skifu seniora do 23 godina, srebra za Miloša Vasića u skifu, Gorana Jagara i Viktora Pivača u dvojcu bez kormilara i Ivanu Filipović i Ivu Obradović u ženskom dvojcu bez kormilara, a bronza za Nikolu Kekića u skifu seniora do 23. U nedelju novi izazovi u Italiji i Hrvatskoj

Srpski dubl skul Marko Marjanović, Aleksandar Filipovć osvojio je srebrnu medalju u subotu, 12. aprila 2014, prvog finalnog dana tradicionalne internacionalne regate „Memorial Paolo D’Aloja“ koja je po 28. put održava u Piedoluku. U finalu ove discipline naš čamac je kroz cilj s vremenom 6:31,00 prošao kao drugi iza posade Litvanije Maskinkas, Riter (6:24,01). Španci Endrekson, Jamsa (6:24,55) osvojili su bronzano odličje. Dvojac bez kormilara Nenad Beđik, Nikola Stojić finale je završio na šestom mestu s vremenom 6:50,50. U ovoj disciplini prva tri mesta pripala su Italijanima Kostancu i Kostaldu (6:39,43), Grcima Cialasu i Angelopolosu (6:41,18), te Južnofarikacima Britejnu i Kelingu (6:41,31).

– Mislim da je dvojac bez kormilara izveslao ispod svojih mogućnosti, dok je dubl skul bio na nivou svoje trenutne utreniranosti. Oba čamca imaju daleko manje trka u ovoj godini u odnosu na konkurenciju u Italiji i samim tim ovo nije realan pokazatelj. U svakom slučaju očekujem bolje izdanje u nedeljnim trkama – kazao je član selektroske komisije Dejan Guslov.

Prvog dana Croatia Opena u Zagrebu srpski veslački tim osvojio je pet medalja – zlato, tri srebra i jednu bronzu. Najsjajnijim odličjem okitio Martin Mačković u skifu za seniore do 23 godine (7:11,72). Srebrna odličja osvojili su Miloš Vasić u skifu (6:53,47), Goran Jagar i Viktor Pivač u dvojcu bez kormilara (6:45,86) i Iva Obradović i Ivana Filipović u ženskom dvojcu bez kormilara (7:25,38), dok se Nikola Kekić dokopao bronze u skifu u konkurenciji mlađih seniora (7:17,94).

U finalima prvog dana veslali su i Miloš Stanojević u konkurenciji lakog skifa koji je s vremenom 7:07,78 zauzeo četvrto mesto, te Aleksandar Beđik i Aleksa Stanković u dvojcu bez kormilara za seniore do 23 godine. Njh dvojca su u borbi za medalje s vremenom 6:55,07 bili četvrti. Ostali srpski čamci kroz prepodnevne kvalifikacije nisu uspeli da se domognu finala pa su morali da se zadovolje utešnim finalima. U B finalu skifa Radoje Đerić je trijumfovao s vremenom 7:03,78, dok je Viktor Jasinski u istoj trci zauzeo šesto mesto (7:26,51). Veselin Savić je veslao C finale ove discipline u kojoj je s vremenom 7:22,00 zauzeo četvrto mesto. U B finalu dvojca bez kormilara Igor Lončarević i Jovan Popović su pobedili s vremenom 6:59,99, dok je u B finalu lakog skifa Nikola Selaković bio četvrti (7:16,03). U utešnom finalu skifa za seniore do 23 godine Uroš Marinković je osvojio peto mesto s vremenom 7:30,87.

– U najjačoj konkurenciji u Zagrebu u muškom skifu Miloš Vasić je srebrnim odličjem potvrdio kvalitet i pokazao da na njega možemo ozbiljno da računamo u ovoj disciplini. Dvojac bez kormilara Jagar, Pivač je kontrolisao finalnu trku sve do poslednjih 500 metara kada je zbog tehničkih problema ispustio prvo mesto i morao da se zadovolji srebrom. Posebno bih istakao učinak Martina Mačkovića i Nikole Kekića koji su zlatom, odnosno bronzom u skifu seniora do 23 godine apsolutno ispunili očekivanja prvog dana regate u Hrvatskoj – kazao je član selektorske komisije Nebojša Ilić.

U nedelju, 13. aprila, srpski veslači imaće nove trke na regatama u Italiji i Hrvatskoj.