Pregled 2. dana: Podeljene prve vize za Pariz

Posle prepodnevnih trka drugog dana Svetskog prvenstva u Beogradu dobili smo i prve putnike za Pariz. To su paraveslači u kategoriji PR3 mešoviti četverac sa kormilarom iz Nemačke, Velike Britanije, Francuske i Sjedinjenih Američkih Država

Paraveslači Nemačke u mešovitom četvercu sa kormilarom

Paraveslači su završili kvalifikacije u disciplini mešoviti dubl skul (PR3 Mix2x), a ulazak u finale osigurale su dve posade. Aktuelni svetski prvaci iz Francuske trijumfovail su u svojoj grupi, a u drugoj trci pobedili su i popravili najbolje vreme na Svetskim šampionatima Niki Ajers i Džed Altšveger iz Australije.

Usledile su kvalifikacije u ženskom dvojcu, u kojima nema Novozelanđanki, zvaničnih svetskih prvakinja, iz prostog razloga – otišle su u penziju. Australijanke, koje su trijumfovale na poslednjoj regati Svetskog kupa bile su najbolje u svojoj grupi, a pobedu u grupi slavila je i Rumunija, srebrna sa prethodne trke Svetskog kupa. U preostale dve grupe trijumfovale su Kineskinje i Holanđanke, dok će ostale posade morati u repesaž.

Britanske reprezentativke Imodžen Grant i Emili Krejg su jedna od posada koje su slavile u lakim ženskim dvojcima. Rumunija, SAD i Kanada pobedile su u drugim grupama. Osvajačice srebrne olimpijske medalje iz Francuske i olimpijske šampionke iz Italije moraće da se takmiče u repesažu, nakon što su završili treće, odnosno pete u svojim trkama.

Rumunke Ankuta Bodnar i Simona Radiš već neko vreme su nedodirljive u ženskom dubl skulu i sa tim trendom nastavile su i Beogradu, ostvarivši najbrže vreme dana (6:55.41). Reprezentativke Irske, SAD i Novog Zelanda odnele su pobede u ostalim grupama, a irska posada koju čine Zoe Hajd i Alison Bergin pokazao je impresivnu smirenost da dovesla do pobede sa trećeg mesta posle prvih 500 metara trke.

Usledile su trke posle kojih smo dobili prve putnike na Olimpijske igre u Parizu 2024. godine. To su paraveslači u kategoriji PR3 mešoviti četverac sa kormilarom, a čast da postanu prvi paraolimpijci na Svetskom prvenstvu u Beogradu dobili su pobednici grupa Nemačka i Velika Britanija, dok su kao drugoplasirane u finale prošle i posade Francuske i Sjedinjenih Američkih Država.

Na red su došli ženski i muški četverci. Holandija, branilac titule Velika Britanija i Rumunija pobeđuju u kvalifikacijama u ženskom četvercu. U muškom četvercu, aktuelni olimpijski šampion Australija, prošao je u polufinale kao drugoplasirana posada, iza američkog čamca. Pobednici druge grupe bili su Britanci, dok je posada Holandije briljirala u grupi tri, a dalje idu još Francuska i Novi Zeland.

Četverac skul Holandije

Posada kineskog ženskog četverac skula ubedljivo je pobedila u prvoj grupi, ostavivši iza sebe Švajcarsku. U drugoj grupi ove discipline Holanđanke su bile dominantne i pored relativno nove posade, dok je Britanija pobedila u trećoj grupi, ispred Rumunije. Reprezentacija Holandije briljirala je danas u muškom četverac skulu sa pobedom u najbržem vremenu dana (5:59.78), u drugoj grupi, dok su aktuelni svetski šampioni Poljaci pobedili u prvoj grupi pod jakim pritiskom švajcarske posade koja je bila druga. Pobednica treće grupe bila je posada Italija, iza koje je druga na cilj stigla reprezentacija Velike Britanije. Pomenute posade plasirale su se u polufinale, dok će ostali čamci morati u repesaž.

Tačno u podne krenuli su repesaži, a najviše trka bilo je u muškom i ženskom skifu. U poslednjoj od osam trka repesaža u muškom skifu, četvrtfinala se domogao i Kjetil Borč, nosilac srebrne medalje sa Olimpijskih igara u Tokiju 2020. godine. Sličnu situaciju videli smo i u jednoj od tri trke repesaža u ženskom skifu, u kojoj je četvrtinu finala obezbedila srebrne iz Tokija, Ana Prakaten iz Uzbekistana.

U repesažu muškog dubl skula dobili smo još četiri posade koje idu u četvrtfinale ove discipline, a dalje idu Kuba, Bugarska, Češka i Australija. Vožena je još jedna trka repesaža u muškom dvojcu, kao i tri u kategoriji lakih veslača.



Foto: VSS