Pregled 1. dana: Odlično izdanje srpskih veslača

Bez velikih iznenađenja prvog dana Svetskog prvenstva. Jovana Arsić odveslala odličnu trku i umalo savladala svetsku šampionku iz Holandije. Rumunski dvojac opravdao zvanje najboljeg na svetu pobedom u kvalifikacijama. Naš dubl skul dobar u najbržoj kvalifikacionoj trci

Pimenov SP 2023

Pimenov

Prva disciplina na programu bila je skif u muškoj konkurenciji. Prijavljeno je čak 48 takmičara, podeljenih u 8 kvalifikacionih grupa. Većih iznenađenja nije bilo. Naš Nikolaj Pimenov bio je drugi u svojoj kvalifikacionoj grupi, iza Japanca Arakave, a u četvrtfinale su se plasirala po dva najbolja veslača iz svake grupe. U jednoj je najbolji bio Nemac Oliver Zedler, aktuelni svetski prvak, a pobednik jedne od grupa bio je i Grk Stefanos Douskos, koji je među favoritima za odlazak na Olimpijske igre, na koje će da se plasiraju devetorica najboljih takmičara u skifu sa Svetskog prvenstva u Beogradu. Jedini favorit koji nije uspeo kroz kvalifikacije da stigne do naredne faze takmičenja je Danac Sveri Nilsen, ali će već sutra imati popravi u repesažu.

U disciplini skif u ženskoj konkurenciji, u šest kvalifikacionih grupa, učestvovale su 32 takmičarke. Jovana Arsić veslala je u poslednjoj kvalifikacionoj trci sa protivnicama iz Japana, Holandije, Ukrajine i Češke i ostvarila drugi rezultat, plasiravši se u četvrtfinale. U ovoj grupi takmičila se i aktuelna svetska šampionka i pobednica ovogodišnjeg Trećeg svetskog kupa Holanđanka Karolin Florijn. U ovoj disicplini u dalju fazu takmičenja bez većih problema plasirale su se Nemica Aleksandra Foester, olimpijska pobednica Ema Tvig iz Novog Zelanda i Australijanka Tara Rignei koja je u dobroj formi. Možda najveće iznenađenje priredila je Ana Prakaten iz Uzbekistana, osvajačica olimpijske srebrne medalje koja će prolaz u četvrtfinale pokušati da izboru u repasažu.

Nemica Aleksandra Foester (Foto: World Rowing)

Tokom prvog dana Svetskog prvenstva veslale su i kvalifikacione trke za lake veslače. Održano je ukupno pet trka u muškoj i četiri u ženskoj konkurenciji, u diciplini skif. Prvih četvoro plasiranih veslača u muškoj konkurenciji plasiralo se u četvrtfinale, dok su se dve prvoplasirane takmičarke u ženskoj konkurenciji plasirale u polufinale. Kvalifikacije su održane i u muškom dubl skulu za lake veslače, a u ovoj disciplini po četiri najbolje posade iz svake grupe plasirale su se u četvrtfinale.

U kategoriji muški dvojac najviše nas je zanimalo šta će da uradi naš tandem Mačković-Vasić, a oni nas nisu izneverili. Bili su drugi u svojoj kvalifikacionoj grupi, čime su obezbedili plasman u četvrtfinale. Španski dvojac Pazos-Ordonez opravdao je očekivanja, pobedivši u svojoj grupi, baš kao i iskusni britanski par Vajn Grifit-Džordž, koji je trijumfovao na poslednjoj ovogodišnjoj regati Svetskog kupa. Najbolji u grupi su bili i aktuelni svetski prvaci, Rumuni Kozmiuk i Bejan.

Mackovic Vasic SP 2023

Mačković-Vasić

Kada je dubl skul u pitanju, naši Aleksandar Filipović i Aleksandar Beđik ostvarili su prvi cilj – plasman u četvrtfinale, mada, nisu lako stigli do njega. Završili su četvrti u svojoj kvalifikacionoj, ali i najbržoj trci u ovoj disciplini. Pobednici njihove grupe su predstavnici Rumunije, jedni od favorite za najviši plasman, koji su u današnjoj kvalifikacionoj trci ostvarili rezultat 06:08.15. Na osnovu rezultata koje su ove godine u dubl skulu postigli Holanđani Melvin Tvelar i Stefan Broenink, kao i onaj koji su postigli danas u kvalifikacionoj trci na Svetskom prvenstvu (06:08.54) ukazuju na to da bi oni mogli da budu jedni od favorita na ovom takmičenju. Hrvatska posada koju čine braća Sinković opravdala je ulogu favorite u svojoj grupi, a pobede su ostvarili još čamci Sjedinjenih Američkih Država i Kine.



Foto: VSS & World Rowing