Dan 1: Dubl skul u četvrtini finala

Naš dubl skul u sastavu Aleksandar Filipović i Aleksandar Beđik uspeo je da se plasira u narednu fazu takmičenja na Svetskom prvenstvu u Beogradu

Naš dubl skul u sastavu Aleksandar Filipović i Aleksandar Beđik uspeo je da se plasira u narednu fazu takmičenja na Svetskom prvenstvu u Beogradu. Naša posada bila je četvrta, sa vremenom 6:15.68, u najbržoj kvalifikacionoj grupi u ovoj olimpijskoj disciplini. Filipović i Beđik su veslali u prvoj kvalifikacionoj trci. Odmerili su snage sa reprezentativcima Ukrajine, Urugvaja, Španije, Rumunije i Nemačke. Ukupno je u disicplini dubl skul bilo pet kvalifikacionih grupa sa po šest posada, a u četvrtfinale prošle su četiri najbolje posade iz svake grupe.

Aleksandar Filipović (31) član je reprezentacije od 2010. godine. Najznačajniji postignuti uspeh je osvajanje 1. mesta na Svetskom prvenstvu za mlađe seniore 2012. godine i 4. i 5. mesto na evropskim prvenstvima 2012. i 2022. godine. Cilj na ovom Svetskom prvenstvu mu je, kako kaže, ulazak u finale i odlazak na Olimpijske igre.

Aleksandar Beđik (28) je već 12 godina (od 2011. godine) član reprezentativnog tima. Najveće uspehe postigao je 2012. godine na Evropskom prvenstvu kada je osvojio 1. mesto i bio 3. na Svetskom prvenstvu. Naredne, 2013. godine bio je 3. na evropskom i 4. na svetskom prvenstvu. 2017. godine bio je drugi na evropskom i peti na svetskom prvenstvu za mlađe juniore. Prošle, 2022. godine zauzeo je 4. mesto na evropskom i 5. mesto na Svetskom kupu za seniore. Ove godine bio je 3. na Svetskom kupu.

Kako kaže, nema očekivanja od predstojećeg Svetskog prvenstva s obzirom na to da je konkurencija izuzetno jaka i da je teško bilo šta predvideti, ali se nada ispunjenju olimpijske kvote.   



Foto: VSS