Dan 1: Prošao i srpski dvojac

Martin Mačković i Miloš Vasić bili su drugi u kvalifikacijama, sa vremenom 6:25.32, iza australijske posade (6:22.45), čime su obezbedili plasman u četvrtinu finala

Srpski dvojac bio je drugi u kvalifikacijama, sa vremenom 6:25.32, iza australijske posade (6:22.45), čime je obezbedio plasman u četvrtinu finala. Martin Mačković i Miloš Vasić veslali su u petoj, poslednjoj kvalifikacionoj trci, a iz svake su u narednu fazu prošla po četiri čamca. Osim njih u ovoj grupi su bili i takmičari iz Australije, Turske, Francuske i Hrvatske.

Martin Mačković (28) za reprezentaciju Srbije vesla od 2012. godine kada je učestvovao na Svetskom prvenstvu za juniore. Kao mlađi senior osvojio je zlato u dvojcu sa Viktorom Pivačem na Svetskom U23 prvenstvu 2016. godine u Roterdamu. Kao senior, najznačajniji rezultati koje je postigao su 5. mesto na Olimpijskim igrama u Tokiju 2020. godine, 4. mesto na Svetskom prvenstvu 2022. godine i 3. mesto na Evropskom prvenstvu 2021. godine. Na svetskim prvenstvima učestvovao je sedam, a na evropskim dva puta. Cilj na ovogodišnjem Svetskom prvenstvu (veslaće u dvojcu sa Milošem Vasićem) mu je, kaže, borba sa najboljim ekipama.

Miloš Vasić (32) – član je reprezentacije Srbije vesla od 2008. godine. Kao najznačajnije rezultate koje je postigao navodi 3. mesto na Svetskom prvenstvu 2015. godine i 5. mesto na Olimpijskim igrama u Tokiju 2020. godine. Pre toga, četiri puta je osvajao bronzane medalje na evropskim prvenstvima i više od deset medalja, od kojih dve zlatne, na svetskim kupovima. Tri puta je učestvovao na Olimpijskim igrama, deset puta na svetskim prvenstvima i 12 puta na evropskim. Od sebe (učestvovaće u dublu sa Martinom Mačkovićem) i svojih prijatelja iz reprezentacije očekuje da na predstojećem Svetskom prvenstvu pokažu svoje najbolje i najbrže veslanje ove sezone. Ako to urade, naglašava, imaju šanse sa se bore sa svim najboljim ekipama što su dokazali prethodnih godina.

 

*************************

Karakteristike čamca u dvojcu

 

Čamac u kojem veslaju takmičari u disicplini dvojac dugačak je deset metara, a širok od 35 do 45 santimetara. Težina čamca iznosi 40 kilograma. Takmičari u dvojcu koriste rimen vesla čija je dužina između 3,65 i 3,96 metara, a težina do četiri kilograma.

*************************




Foto: VSS