Dan 1: Jovana ide dalje, uz rame svetskoj prvakinji

Jovana Arsić je bila druga (vreme 7:23.33), iza aktuelne svetske šampionke i pobednice ovogodišnjeg Trećeg svetskog kupa Holanđanke Karolin Florijn (7:18.55)

Dalje ide i naša jedina dama u reprezentaciji. Bila je druga (vreme 7:23.33), iza aktuelne svetske šampionke i pobednice ovogodišnjeg Trećeg svetskog kupa Holanđanke Karolin Florijn (7:18.55). Holanđanka je povela u prvoj deonici trke, ali je naša takmičarka preuzela vodeću poziciju koju je držala do poslednje četvrtine, kada je svetska prvakinja ponovo povela i stigla do pobede sa oko pet sekundi prednosti. Jovana Arsić je veslala u šestoj (od isto toliko) kvalifikacionoj grupi gde su joj protivnice još bile takmičarke iz Japana, Ukrajine i Češke. Po najbolje tri veslačice iz svake grupe prošle su u četvrtfinale. 

Nakon trke Arsićeva je za sajt Svetske veslačke federacije (FISA) izjavila: 

- Sjajno je veslati u Beogradu. Ovo je moj grad, moji ljudi. Za ovo sam se pripremala cele godine. U dobroj sam formi, mislim u najboljoj u mojoj karijeri.

U disciplini skif u ženskoj konkurenciji prijavljene su 32 takmičarke. Kao i Nikoli Pimenovu i Arsićevoj jedno od prvih devet mesta u ukupnom plasmanu u disciplini skif obezbeđuje vizu za Olimpijske igre u Parizu naredne godine.

Jovana Arsić (31) je sa 22 godine postala reprezentativka Srbije i već devet godina je najuspešniji predstavnik u ženskoj konkurenciji. Osvajačica je trećeg mesta na Evropskom prvenstvu i učesnica Olimpijskih igara u Tokiju. Najbolji plasman na svetskim prvenstvima ostvarila je 2014. godine u dvojcu kada je zauzela 9. mesto.

Prošle godine je na Svetskom prvenstvu u skifu zauzela 10. poziciju. Na Svetskom kupu koji je  2021. godine održan u Zagrebu osvojila je 3. mesto u skifu. Isti rezultat postigla je i ove godine na Evropskom prvenstvu na Bledu, takođe u skifu.

Na pitanje šta očekuje od predstojećeg Svetskog prvenstva, nedavno je rekla da će odgovor na njega sačuvati za sebe jer “svoja očekivanja ne otkriva”. 



Foto: VSS