Upoznajte reprezentaciju Srbije u veslanju: Šestorka sanja Pariz

Na predstojećem Svetskom prvenstvu u veslanju koje se održava u Beogradu na Adi Ciganliji, od 3. do 10. septembra, Srbiju će predstavljati šestoro takmičara

Na predstojećem Svetskom prvenstvu u veslanju koje se održava u Beogradu na Adi Ciganliji, od 3. do 10. septembra, Srbiju će predstavljati šestoro takmičara i dve rezerve. Svetski šampionat je ujedno i kvalifikaciona regata za odlazak na Olimpijske igre u Parizu 2024. godine.

 

Jovana Arsić (31) – Sa 22 godine postala je reprezentativka Srbije i već devet godina je najuspešniji predstavnik u ženskoj konkurenciji. Osvajačica je trećeg mesta na Evropskom prvenstvu i učesnica Olimpijskih igara u Tokiju. Najbolji plasman na svetskim prvenstvima ostvarila je 2014. godine u dvojcu kada je zauzela 9. mesto. Prošle godine je na Svetskom prvenstvu u skifu zauzela 10. poziciju. Na Svetskom kupu koji je  2021. godine održan u Zagrebu osvojila je 3. mesto u skifu. Isti rezultat postigla je i ove godine na Evropskom prvenstvu na Bledu, takođe u skifu. Na pitanje šta očekuje od predstojećeg Svetskog prvenstva (veslaće u skifu), kaže da će odgovor na njega sačuvati za sebe jer “svoja očekivanja ne otkriva”. 

 

Nikola Pimenov (26) – Novi je član srpske veslačke reprezentacije s obzirom na to da je do nedavno veslao za reprezentaciju Rusije. Učestvovao je 2017. godine na Svetskom prvenstvu za mlađe seniore do 23 godine i osvojio 2. mesto. Ove godine na Svetskom kupu osvojio je 3. mesto u skifu. Tri godine uzastopno, 2017. godine, 2018. godine i 2019. godine učestvovao je na svetskim prvenstvima, a 2018. i 2020. godine na evropskim prvenstvima. Pred ovogodišnje Svetsko prvenstvo, na kom će nastupati u skifu, sebi je postavio cilj da se kvalifikuje na Olimpijske igre.

 

Martin Mačković (28) – Za reprezentaciju Srbije vesla od 2012. godine kada je učestvovao na Svetskom prvenstvu za juniore. Kao mlađi senior osvojio je zlato u dvojcu sa Viktorom Pivačem na Svetskom U23 prvenstvu 2016. godine u Roterdamu. Kao senior, najznačajniji rezultati koje je postigao su 5. mesto na Olimpijskim igrama u Tokiju 2020. godine, 4. mesto na Svetskom prvenstvu 2022. godine i 3. mesto na Evropskom prvenstvu 2021. godine. Na svetskim prvenstvima učestvovao je sedam, a na evropskim dva puta. Cilj na ovogodišnjem Svetskom prvenstvu (veslaće u dvojcu sa Milošem Vasićem) mu je, kaže, borba sa najboljim ekipama.

 

Miloš Vasić (32) – Za reprezentaciju Srbije vesla od 2008. godine. Kao najznačajnije rezultate koje je postigao navodi 3. mesto na Svetskom prvenstvu 2015. godine i 5. mesto na Olimpijskim igrama u Tokiju 2020. godine. Pre toga, četiri puta je osvajao bronzane medalje na evropskim prvenstvima i više od deset medalja, od kojih dve zlatne, na svetskim kupovima. Tri puta je učestvovao na Olimpijskim igrama, deset puta na svetskim prvenstvima i 12 puta na evropskim. Od sebe (učestvovaće u dublu sa Martinom Mačkovićem) i svojih prijatelja iz reprereznetacije očekuje da na predstojećem Svetskom prvenstvu pokažu svoje najbolje i najbrže veslanje ove sezone. Ako to urade, naglašava, imaju šanse sa se bore sa svim najboljim ekipama što su dokazali prethodnih godina.

 

Aleksandar Filipović (31) – Član reprezentacije je od 2010. godine. Najznačajniji postignuti uspeh Filipoviću je osvajanje 1. mesta na Svetskom prvenstvu za mlađe seniore 2012. godine i 4. i 5. mesto na evropskim prvenstvima 2012. i 2022. godine.

Cilj na predstojećem Svetskom prvenstvu (veslaće u dubl skulu sa Aleksandrom Beđikom) mu je, kako kaže, ulazak u finale i odlazak na Olimpijske igre.


 

Aleksandar Beđik (28) – Već 12 godina (od 2011. godine) je član reprezentativnog tima. Najveće uspehe postigao je 2012. godine na Evropskom prvenstvu kada je osvojio 1. mesto i bio 3. na Svetskom prvenstvu. Naredne, 2013. godine bio je 3. na evropskom i 4. na svetskom prvenstvu. 2017. godine bio je drugi na evropskom i peti na svetskom prvenstvu za mlađe juniore. Prošle, 2022. godine zauzeo je 4. mesto na evropskom i 5. mesto na Svetskom kupu za seniore. Ove godine bio je 3. na Svetskom kupu. Kako kaže, nema očekivanja od predstojećeg Svetskog prvenstva (veslaće u dubl skulu sa Aleksandrom Filipovićem) s obzirom na to da je konkurencija izuzetno jaka i da je teško bilo šta predvideti, ali se nada ispunjenju olimpijske kvote.   

 

Viktor Pivač (28) – Za srpsku reprezentaciju vesla punih 12 godina, odnosno od 2011. godine. Najveći uspeh u dosadašnjoj karijeri postigao je 2016. godine kada je na Svetskom prvenstvu za mlađe seniore do 23 godine osvojio zlatnu medalju (dvojac sa Martinom Mačkovićem). Ukupno je osvojio šest svetskih medalja. Na juniorskih svetskim prvenstvima učestvovao je 2012. godine i 2013. godine, a od 2014. godine do 2017. godine na svetskim prvenstvima za seniore mlađe od 23 godine. U seniorskoj konkurenciji učestvovao je na evropskim i svetskim prvenstvima. S obzirom na to da je rezerva na ovogodišnjem Svetskom prvenstvu, kako duhovito naglašava, očekuje da se dobro provede na žurci koja bude organizovana.

 

Dušan Slavnić (27) – Član srpske veslačke reprezentacije je od 2012. godine. Najvećim uspehom u dosadašnjoj karijeri smatra osvajanje bronzane medalje na Evropskom prvenstvu za mlađe seniore do 23 godine. Nastupao je na Svetskom kupu u Zagrebu ove godine.



 

Nikola Stojić (49) – Trener reprezentacije od 2020. godine. Tokom dugogodišnje takmičarske karijere osvojio je brojna odličja na svetskim i evropskim prvenstvima i Olimpijskim igrama. Na evropskim prvenstvima osvojio je ukupno sedam, a na svetskim četiri medalje. Na svetskim prvenstvima, u disciplini dvojac sa kormilarom, osvojio je zlatnu medalju. Druga mesta na svetskim prvenstvima osvojio je veslajući u disciplini dvojac bez kormilara i četverac sa kormilarom. Tri bronzana odličja, na najvećem svetskom takmičenju, osvojio je u dvojcu bez kormilara. Na evropskim prvenstvima (u dvojcu) osvojio je po dve zlatne i srebrne medalje i tri bronzane. Učestvovao je na Olimpijskim igrama 2000. godine i 2004. godine kada je zauzeo peta mesta, a na istom takmičenju 2008. godine i 2012. godine zauzeo je sedmo, odnosno 12 mesto. 

Na predstojećem Svetskom prvenstvu cilj je, kako kaže, da se Martin Mačković i Miloš Vasić (dvojac) i Jovana Arsić (skif) plasiraju u finale, a potom i da se bore za jednu od medalja, čime bi ostvarili normu i obezbedili plasman na Olimpijske igre 2024. u Parizu. Cilj je i da se Nikola Pimenov (skif) i Aleksandar Filipović i Aleksandar Beđik (dubl skul) kvalifikuju na Olimpijske igre.

 

Miloš Tomić (43) – Trener je od 2016. godine. Tokom takmčarske karijere osvojio je brojna odličja na svetskim i evropskim prvenstvima. Na svetskim prvenstvima osvojio je ukupno četiri, a na evropskim pet medalja. Zlatno odličje na svetskom prvenstvu (dvojac  bez kromilara za lake veslače) osvojio je 2001. godine među seniorima mlađim od 23 godine. Sledeće godine na svetskom prvenstvu, u istoj disciplini i kategoriji, osvojio je bronzanu medalju, a potom i 2008. i 2009. godine u disciplini dvojac bez kormilara za lake veslače.  Medaljama na evropskim prvenstvima okitio se 2007. godine (srebro, četverac bez kormilara za lake veslače), 2008. godine (srebro, četverac bez kormilara za lake veslače), 2009. godine (bronza, četverac bez kormilara za lake veslače), 2011. godine (bronza, četverac bez kormilara za lake veslače) i 2012. godine (bronza, četverac bez kormilara za lake veslače). Na Olimpijskim igrama 2004. godine u Atini osvojio je sedmo mesto u posadi četverca bez kormilara za lake veslače.

Od Viktora Pivača i Dušana Slavnića, koji na predstojećem Svetskom prvenstvu u Beogradu nastupaju kao rezerve, očekuje da im ovo takmičenje bude provera pred državno prvenstvo koje se održava dve nedelje kasnije.



 

Kao rezerva na predstojećem Svetskom prvenstvu nastupiće i Milka Zdjelar u skifu, dok će Sofija Kocanović da vesla u disciplini laki skif kao takmičarku u Razvojnom programu (Development Program) Svetske veslačke federacije (FISA).

 

Milka Zdjelar (19) – Reprezentativka Srbije je od 2021. godine. Na predstojećem Svetskom prvenstvu je rezerva u disciplini skif za seniorke. Prošle godine je osvojila  titulu državnog prvaka u juniorskoj konkurenciji u disciplini skif. Veslajaću u skifu, prošle godine je u konkurenciji juniorki osvojila drugo mesto na Balkanijadi u Višegradu. 

 

 

Luka Đorđević (38) – Trener je Milke Zdjelar, a trenerskim poslom bavi se od 2021. godine. Kao veslač, u konkurenciji seniora osvojio je 4. mesto na svetskom prvenstvu 2005. godine u disciplini dvojac bez kormilara za lake veslače. Bio je balkanski šampion 2003. godine u disciplini dvojac bez kormilara za lake veslače u juniorskoj konkurenciji. Višestruki je državni prvak.

 

Sofija Kocanović (19) – Reprezentativka Srbije je dve godine. Na predstojećem Svetskom prvenstvu u Beogradu vesla u disciplini laki skif kao takmičarka u Razvojnom programu (Development Program) Svetske veslačke federacije (FISA). Pre dve godine bila je treća na Balkanskom prvenstvu u disciplini dubl skul u juniorskoj konkurenciji. Iste godine okitila se zlatnom medaljom na državnom prvenstvu u dubl skulu za seniorke. 

 

 

 

Stefan Leković (32) – Trenerskim poslom bavi se od 2018. godine i trener je Sofije Kocanović. Višestruki je državni prvak u lakom dvojcu i dublu. Nastupao je na mnogobrojnim domaćim i internacionalnim regatama.