Sudije spremne za spektakl na Adi

Uspešno smo održali dva treninga za sudije – izvestio nas je Miloš Kuzman, šef NTO (National Technical Official) sudijskog tima Svetskog prvenstva u veslanju. – Drugi trening su vodila dvojica međunarodnih sudija sa ogromnim iskustvom, Vladimir Meglič i Mat Drejper

Naše sudije na regati u Kniću ovog jula

Najbolji svetski veslači obavljaju završne pripreme za najveću ovogodišnju regatu na planeti – Svetsko seniorsko prvenstvo u Beogradu. Da bi sve bilo “pod konac” od 3. do 10. septembra na Savskom jezeru uveliko rade i svi iz Veslačkog saveza Srbije. Veliku ulogu u predstojećem sportskom spektaklu  na Adi Ciganliji imaće i naše najbolje veslačke sudije, koje se, takođe, ovih dana pripremaju na svoj način.

Koji je to način saznajemo od Miloša Kuzmana, šefa NTO (National Technical Official) sudijskog tima Svetskog prvenstva u veslanju.

- Uspešno smo održali dva treninga za sudije – izvestio nas je Miloš Kuzman, veteran Veslačkog kluba Crvena zvezda. – Na prvom su učestvovale samo domaće sudije, dok smo na drugom imali i neke od internacionalaca. Trening su vodila dvojica međunarodnih sudija sa ogromnim iskustvom, Vladimir Meglič, član Sudijske komisije Svetske veslačke federacije, i Mat Drejper, takođe iz krovne veslačke organizacije. Prvom je specijalnost suđenje, a drugom svi aspekti organizacije ovako velikih takmičenja. Bilo je reči o pravilima na najvećim veslačkim takmičenjima, ulogama i pozicijama sudija.

Koliko sudija će da “pokriva” Svetsko prvenstvo u Beogradu?

- Biće nas više od 45. Mi domaći činimo takozvane pomoćnike, dok je Sudijski žiri sastavljen od internacionalaca koje Svetska veslačka federacija angažuje na osnovu iskustva i potreba takmičenja.

Miloš Kuzman, šef NTO (National Technical Official) sudijskog tima Svetskog prvenstva u veslanju

Veslački savez Srbije je u martu dobio 35 novih sudija. Da li svi oni imaju dovoljno iskustva za ovako veliki događaj?

- U pitanju su uglavnom ljudi iz veslanja, a iskustvo smo sticali tokom cele sezone na regatama širom Srbije. Nas četvoro smo imali prilike da se oprobamo i na međunarodnom nivou, pošto smo uzeli učešće na regati Svetskog kupa u Zagrebu. Kao vođa našeg sudijskog tima veoma sam zadovoljan kako funkcionišemo, a što je najvažnije, nastupamo svi kao jedan – potvrdio je Miloš Kuzman da i sudije potpuno spremno dočekuju Svetski šampionat.

Prve međunarodne sudije u Srbiju stižu 27. avgusta, ali većinu očekujemo tek uoči početka Svetskog prvenstva, koji je zakazan za 3. septembar.


Dejan ARANITOVIĆ


 

ZVANIČNA INTERNET PREZENTACIJA
SVETSKOG PRVENSTVA U VESLANJU 2023 U BEOGRADU:

www.2023wrchbelgrade.rs



ZVANIČNA INSTAGRAM STRANICA
SVETSKOG PRVENSTVA U VESLANJU 2023 U BEOGRADU:

https://www.instagram.com/wrchbelgrade2023