Grafičar debitovao na “kostal” regati

Veslački klub Grafičar je prvi put zvanično učestvovao na takmičenju u obalskom veslanju. Ivana Stanković, Nikola Srebrić, Ognjen Srebrić, Vladimir Jovanović i Đorđe Pavić su predstavljali srpski klub na VIII internacionalnom prvenstvu Katalonije

Veslački klub Grafičar je prvi put zvanično učestvovao na takmičenju u obalnom veslanju. Ivana Stanković, Nikola Srebrić, Ognjen Srebrić, Vladimir Jovanović i Đorđe Pavić su predstavljali srpski klub na VIII internacionalnom prvenstvu Katalonije (8th International Coastal Championship of Catalonia in Barcelona).

 

Veslači Grafičara su zabeležili po dva nastupa u skifu i dublu:

 

C1x ABSM Ognjen Srebrić 5. mesto

 

C1x ABSM Đorđe Pavić 6. mesto

 

C2x ABSM Đorđe Pavić i Vladimir Jovanović 5. mesto

 

C2x Vmix Ivana Stanković i Nikola Srebrić 4. mesto

 

 

Svi učesnici regate iz našeg kluba bili su puni utisaka, a kažu da su uslovi na stazi bili baš kao što priliči ovakvom tipu takmičenja (što se vidi na fotografijama), kao i da je bio pravi izazov učestvovati i biti deo ovakvog događaja.

Veslački klub Grafičar posebnu zahvalnost izražava svom bivšem članu Axelu Gonzalezu i The Royal Maritime Club of Barcelona (RCMB), koji su bili odlični domaćini našoj ekipi, uz nadu da je ovo samo prvi u nizu nastupa koji će beogradski klub imati na “kostal” takmičenjima.

 

****************************

Šta je “kostal” ili obalsko veslanje?

 

- Sličnost sa veslanjem na mirnoj vodi je kretanje zaveslaja, sve ostalo je različito – ukratko je za sajt Svetske veslačke federacije obalsko veslanje opisao švedski veslač Lasi Karonen.

Obalsko veslanje se obično odvija na „otvorenoj“ vodi, bez obzira na talase i vetar. Čamci za obalsko veslanje su širih trupova, sa nivelisanom krmom, kako bi se omogućilo oticanje vode, a zbog svoje robusnosti dosta su stabilniji od „običnih“ veslačkih čamaca.

****************************


Tekst i fotografije: VK Grafičar