Kvalitetan nastup srpskih veslača na trećem Svetkom kupu u Švajcarskoj

Treća i završna regata Svetskog kupa u veslanju održana je ovog vikenda, od 7. do 9. jula u švajcarskom Lucernu, gde je nastupilo šestoro veslača iz Srbije u četiri kategorije

Vasic Mackovic Lucern 2023

Miloš Vasić i Martin Mačkovič u dvojcu (Foto: VSS)

Treća i završna regata Svetskog kupa u veslanju održana je ovog vikenda, od 7. do 9. jula u švajcarskom Lucernu, gde je nastupilo šestoro veslača iz Srbije u četiri kategorije - muški dvojac, muški dubl skul, kao i ženski i muški skif.

Po rečima Dušana Kovačevića, predsednika Izvršnog odbora Veslačkog saveza Srbije, u Švajcarskoj su ostvareni dobri rezultati.

- Naš dvojac (Martin Mačkovič i Miloš Vasić) bio je četvrti i sa tim je rezultatom u šansi za osvajanje medalje na predstojećem Svetskom prvenstvu, kao i na Olimpijskim igrama, koje će se održati 2024. godine. Dve posade skifa su na granici kvalifikacione norme za odlazak na Olimpijske igre. Jovana Arsić je bila deseta kao i Nikolaj Pimenov, a kvalifikaciona norma za odazak na Olimpijske igre je deveto mesto. Dubl skul sa posadom Aleksandar Filipović i Aleksandar Beđik zauzeo je šesnaestu poziciju u Lucernu, a kvalifikacija za odlazak na Olimpijadu je jedanaesto mesto.

Srbija je, smatra Kovačević, u Lucernu nastupila kvalitetno i bila je konkurentna u mnogim disciplinama.

- Takmičenje je bilo izuzetno jako, sa veoma velikim brojem timova i oštrom konkurencijom u brojnim diciplinama, što je očigledno najava predstojećeg Svetskog prvenstva koje će se održati na Adi Ciganliji početkom septembra ove godine.

Sve najbolje posade, ističe Kovačević, intenzivno се pripremaju za svetski šampionat koji će biti održan u Beogradu ove godine. Prema njegovim rečima cilj Veslačkog saveza Srbije je i da nakon uspešnih nastupa naših veslača na poslednjih pet olimpijskih igara, na Olimpijskim igrama u Parizu 2024. godine srpski veslači osvoje olimpijsku medalju.


**********************************

Svetsko prvenstvo u veslanju održaće se od 3. do 10. jula 2023. godine na Savskom jezeru na Adi Ciganliji. Odlukom Svetske veslačke federacije (FISA) iz 2019. godine Veslački savez Srbije (VSS) izabran je za domaćina i organizatora svetskog šampionata koji će okupiti blizu 70 veslačkih reprezentacija. Pored Svetskog šampionata, FISA je Veslačkom savezu Srbije poverila i organizaciju Evropskog prvenstva u veslanju koje će se održati 2025. godine.

**********************************


Gordana BEKČIĆ