Jedanaesta godina manifestacije “Veslam za svoju školu”

Revijalno takmičenje maturanata beogradskih gimnazija u veslanju galijama biće održano u naredna tri dana u Savskom rukavcu, na Adi Ciganliji

Foto: VK Crvena zvezda

Revijalno takmičenje maturanata beogradskih gimnazija u veslanju galijama, „Veslam za svoju školu“, biće održano u naredna tri dana u Savskom rukavcu, na Adi Ciganliji. Trka koju partnerski organizuju Beogradska hronika RTS-a i Veslački klub „Crvena zvezda“ Beograd, član Veslačkog saveza Srbije, ušla je u drugu deceniju postojanja, postavši veslački događaj koji na najbolji način promoviše veslački sport među mladima u Beogradu.

Trka „Veslam za svoju školu“ prvi put je organizovana 2013. godine i svake godine se održava u Savskom rukavcu. Ove godine u trci učestvuje 20 škola i to Prva, Četvrta, Peta, Šesta, Sedma, Osma, Deseta, Dvanaesta, Trinaesta, Četrnaesta i Matematička gimnazija,  zatim gimnazije „Sveti Sava“, „Patrijarh Pavle“, kao i gimnazije iz Grocke, Mladenovca, Lazarevca, Zemuna, Vojna i Sportska, a kao gost i Geološko-hidrometeorološka škola „Milutin Milanković“.  Kvalifikacije se održavaju u utorak, 25. aprila, polufinale je zakazano za četvrtak 27. aprila. Finale trke planirane su za petak 28. aprila, sa direktnim prenosom iz kafića ispred kluba.

Trkom na 300 metara maturanti beogradskih gimnazija dodatno obeležavaju završetak svog srednjoškolskog obrazovanja. Većina maturanata nikada se nije susrela sa veslanjem, pa je učešće u trci jedinstvena prilika da se oprobaju u jednom od najkompleksnijih i fizički najzahtevnijih sportova. Interesovanje i popularnost takmičenja došla je već sa prvim takmičenjem održanom 2013. godine, a prenos trke se prati i u nekoliko zemalja regiona.

I pored činjenice da je revijalno, takmičenje „Veslam za svoju školu“ organizuje se po pravilima Veslačkog saveza Srbije, koja su prilagođena za početnička plovila – galije. Takmičenje se odvija pod strogim nadzorom licenciranih sudija Veslačkog saveza Srbije, a potvrda o znaju plivanja za sve takmičare je obavezna. Sve ekipe koje idu u kvalifikacije su prošle trening i dobile precizna uputstva o ponašanju u čamcu. Posade su obučavali treneri koji su istovrmeno i kormilari te koji će se sve vreme trke nalaziti na kormilu čamcu. U sastavu svih takmičarskih posada moraj biti najmanje 4 devojke.

 

>>>>>>>>>>>>>>>>>>
Veslački savez Srbije (VSS) pravni je naslednik nekadašnjeg Jugoslovenskog veslačkog saveza, osnovanog 1922. godine u Ljubljani, sa sedištem u Beogradu. Pod današnjim imenom VSS postoji od 2006. godine. Dugogodišnji efikasan rad VSS-a, međunarodni uspesi veslača i veslačica Srbije, razvoj Grada Beograda, Ade Ciganlije i Palića kao veslačkih centara, doneli su nekoliko velikih svetskih takmičenja kojima je Srbija bila domaćin: Svetski kup (2012),  Evropsko prvenstva za seniore (2014) i tri svetska kupa (2017, 2018. i 2022). Svetska veslačka federacija (FISA) poverila je 2019. godine Veslačkom savezu Srbije, Gradu Beogradu i Republici Srbiji organizaciju Svetskog prventstva u veslanju 2023. koje će se održati u septembru ove godine.
<<<<<<<<<<<<<<<<<<




Gordana BEKČIĆ