ОБАВЕШТЕЊЕ И УПОЗОРЕЊЕ

ЛАЖНЕ ВЕСТИ, ПОКУШАЈ ФАЛСИФИКОВАЊА ДОКУМЕНТАЦИЈЕ И МОГУЋЕ НЕЛЕГАЛНЕ И НЕЛЕГИТИМНЕ ПРОМЕНЕ У АПР-у

Данашња (10.4.2023) заказана венредна седница Скупштине веслачког савеза Србије, која је била заказана на захтев трећине редовних чланова Скупштине Савеза - веслачких клубова није одржана услед недостатка кворума односно недовољног броја присутних веслачких клубова - чланова Скупштине Веслачког савеза Србије.

Поштујући захтев седам клубова - редовних чланова Скупштине, председник Веслачког савеза Србије, Миљан Поповић је сазвао ванредну седницу Скупштине која је за Дневни ред требало да има смену руководства Веслачког савеза Србије.

Својим недоласком на заказану седницу, чиме није обезбеђен кворум за рад Скупштине, већина веслачких клубова и спортско-веслачких удружења, редовних и придружених чланова указала је поверење актуелном руководству Савеза. 

Међутим, у појединим медијима се појавила информација коју је неко лажно пласирао без потписа и печата, злоупотребљавајући званичан меморандум Веслачког савеза Србије, а у којој се малициозно наводи да су „смењени челни људи Веслачког савеза Србије“. Уверавамо вас да је то потпуна неистина и груб покушај обмањивања јавности.

Још једном истичемо, да ванредна седница Скупштине веслачког савеза Србије, која је била регуларно заказана на захтев трећине редовних чланова Скупштине Савеза - веслачких клубова, није одржана услед недостатка кворума односно недовољног броја присутних веслачких клубова - чланова Скупштине Веслачког савеза Србије.

(Ток регуларно заказане ванредне седнице Скупштине ВСС можете одгледати кликом на линк: https://clipchamp.com/watch/LWAScaB78cy )


Списак и овлашћења делегата учесника ванредне седнице Скупштине
Веслачког савеза Србије од 10.4.2023. можете да погледате кликом на овај ЛИНК.


Наиме, по члану 35. Статута Веслачког савеза Србије, Скупштина може да заседа ако седници присуствује више од половине чланова (кворум за рад). Веслачки савез Србије има 20 чланова (16 редовних и 4 придружена члана). То значи да је за рад Скупштине потребан кворум од 11 веслачких клубова и спортско-веслачких удружења – чланова Скупштине ВСС. Пред почетак седнице потписана и печатирана овлашћења донели су делегати из укупно 10 веслачких клубова (9 редовних и 1 придружени члан). То није било довољно за рад Скупштине односно није било кворма за заседање. Осим тога, од 9 редовних чланица представник једног клуба (ВК Галеб) је уз овлашћење за себе донео и решење из АПР-а издато 10.4.2023. којим је промењен односно избрисан до тада важећи законски заступник у том клубу, а уписана су друга двојица. Замиљиво је да је захтев за промену АПР-у поднет на дан када је заказано одржавање ванредне седнице Скупштине ВСС (10.4.2023) и да је АПР истог дана (10.4.2023) неком необјашњивом брзином донео поменуто решење и изменио законске заступнике ВГ Галеб.

Председавајући Скупштине, Миљан Поповић, је у оквиру верификације мандата указао на члан 22. Закона о поступку регистрације у Агенцији за привредне регистре у коме пише да “Регистрација производи правно дејство према трећим лицима наредног дана од дана објављивања”, те да делегат ВК Галеба, по закону Републике Србије, не може да учествује у раду и одлучује на седници Скупштине ВСС. Поповић је објаснио да то значи да је на уредно заказаној ванредној седници Скупштине ВСС присутно 8 редовних чланова (Бегеј 1883, Данубиус 1885, Лиман, Партизан, Пирот, Сава, Тамиш, Чуруг) и 1 придружени члан (Дрина), те да у било ком случају на тој седници нема кворума за рад Скупштине. Тиме је ванредна седница Скупштине ВСС (10.4.2023) регуларно, легитимно и легално прекинута, односно завршена.

Потпуно је нетачна вест коју су поједини медији објавили да председник ВСС, Миљан Поповић није желео да започне седницу Скупштине. Истина је да ју је започео и да је након верификације мандата констатовано да нема кворума за рад.

Одмах по завршетку регуларно заказане ванредне седнице Веслачког савеза Србије, група од 7 (седам) редовних чланица Скупштине Веслачког савеза Србије – веслачки клубови: Црвена Звезда, Смедерево, Палић, Београдски Универзитет, Графичар, Језава, Зренекс 1995, уз подршку 3 (три) придржене чланице: Сребрно Језеро, Влајко и Победник, је у складу са Законом о спорту Републике Србије и Статутом Веслачког савеза Србије затражила од председника Савеза, Миљана Поповића, да закаже нову ванредну седницу Скупштине. Они су затражили да се на тој седници опозову потпредседник Савеза - Жељко Пантовић, два члана Извршног одбора – Тијана Јовановић и Павле Станковић, као и члан Надзорног одбора – Радоје Ђерић.

Међутим, у непотписаном, без печата и на кривотвореном меморандуму Веслачког савеза Србије, НН лице је медијима послало нетачну информацију да је „руководство Веслачког савеза Србије смењено“ односно да је одржана нека нова седница „ванредне Скупштине“ којом је председавао Жељко Пантовић и на којој је наводно учествовало 11 чланова Савеза. Из претходно наведеног јасно је да, чак и да се неко састао на некој непознатој локацији, није могло да буде 11 чланова (осим ако се не ради о кривичном делу лажног представаљања и фалсификовања докумената) те да 10.4.2023. није могла легитимно и легално да се одржи седница Скупштине ВСС и том приликом донесе било каква одлука. Поштујући Закон о спорту Републике Србије (члан 55) и Статут Веслачког савеза Србије (члан 33) Скупштину Веслачког савеза Србије може да сазове председник Савеза, на захтев Извршног одбора, Надзорног одбора или најмање једне трећине редовних чланова Скупштине уз предлагање дневног реда. Ако којим случајем председник Савеза не сазове Скупштину (што овде није случај), њу могу да сазву они чланови Савеза који су тражили њено сазивање, односно Извршни одбор или Надзорни одбор. Међутим, на седницу Скупштине морају да се позву сви њени чланови, мора да се зна време и место одржавања и она се мора сазвати најкасније у року од 15 дана од дана подношења уредног захтева за одржавање Скупштине, с тим да између подношења уредног захтева за одржавање Скупштине и одржавања Скупштине не сме да протекне више од 30 дана. Такође Скупштина мора да се сазове најкасније 3 дана пред дан одржавања. Дакле, неформално окупљање неколико веслачких клубова и вођење тог састанка од стране потпредседника Веслачког савеза Србије, Жељка Пантовића, се не може сматрати уредно сазваном и регуларно, односно легитимно и легално одржаном седницом Скупштине.

Такође, ни у једном захтеву за ванредну седницу Скупштине Веслачког савеза Србије није наведено да се тражи смена законских застпуника ВСС у АПР-у односно промена законских заступника, те ако се којим случајем то на неки начин деци - то ће бити директно кршење Закона о поступку регистрације у Агенцији за привредне регистре

У складу са наведеним и правом на одговор друге стране, молимо све медије да објаве ово наше обавештење, затим да не наседају на лажне информације, као и да не објављују информације са непотписаних и непечатираних дописа. Позивамо новинаре да се о дешавањима у веслачком спорту информишу од званичних (легитимно и легално изабраних) органа Веслачког савеза Србије, а државне органе да у складу са важећим законима и прописима Републике Србије одмах реагују и санкционишу оне који очиглено на нелегалан начин покушавају да направе хаос у веслачком спорту Србије како би тако задовољили сопствене интересе и желећи у том хаосу да прикрију евентуалне нелегалне радње које су чинили док су у претходних 25 година руководили Савезом заступајући тада интерес искључиво једног или два веслачка клуба. Подсетићемо да су веслачки клубови пре две и по године одлучили да Веслачки савез Србије врате на управљање клубовима, а очигледно је да неко сада лажима и на силу покушава да врати Савез на управљање једном клубу, личном интересу појединца и да га „приватизују“ у своју корист.

На крају, треба рећи да су увелико у току припреме за највећи спортски догађај у Србији - Светско првенство у веслању које ће бити одржано у Београду од 3. до 10. септембра и које ће бити квалификационо такмичење за учешће на Олимпијским играма у Паризу следеће године. Веслачки савез Србије је домаћин и организатор овог спортског спектакла на којем ће учешће узети такмичари из стотину земаља из целог света. Подсетићемо и да је Веслачки савез Србије прошле године успешно организовао Светски куп у веслању, а да је Светска веслачка федерација (World Rowing / FISA) ове године указала поверење Веслачком савезу Србије и доделила му организацију највећег веслачког такмичења на Старом континенту - Европског првенства за сениоре које ће бити одржано у Београду у мају 2025. године. Поред свега тога, Веслачки савез Србије успешно одржава сва домаћа веслачка такмичења у Србији, а одлични резултати забележни су прошле године на мађународним такмичењима на којима је учествовала веслачка репрезентација Србије, нарочито у категорији јуниора и кадета пред којима је сениорска каријера. Уједно Савез успешно развија базу такмичара у веслачким клубовима у Србији.