Sastanak evropskih veslačkih saveza u Kopenhagenu

VSS je predstavljao Dušan Kovačević, predsednik IO, a na skupu se govorilo o sinhronizaciji rada Evropske i Svetske veslačke federacije, poboljšanju uslova takmičenja, pa i o učešću transdžendera na takmičenjima

Dušan Kovačević (VSS, desno) sa Evom Santo (FISA, desno) i Žan-Kristof Rolanom (predsednik FISA, levo)

Posle tri godine pauze koju je prouzrokovala pandemija korona virusa, u Kopenhagenu (Danska) je 1. i 2. aprila održan redovni sastanak evropskih veslačkih saveza. Zbog opravdane sprečenosti Miljana Popovića, predsednika Veslačkog saveza Srbije da prisustvuje sastanku, srpski Savez predstavljao je Dušan Kovačević, predsednik Izvršnog odbora.

Osim predstavnika gotovo svih evropskih veslačkih saveza (Engleska, Nemačka, Francuska, Španija, Grčka, Češka, Estonija, Litvanija, Letonija...), sastanku su prisustvovali i Žan – Kristof Rolan, predsednik Svetske veslačke federacije (FISA), Anamari Felps predsednica Evropskog borda Svetske veslačke federacije, Eva Santo, predsedavajuća komisije za takmičenja Svetske veslačke federacije i član Borda Evropske veslačke federacije...

Prema rečima Dušana Kovačevića, na sastanku evropskih veslačkih saveza, raspravljalo se o raznim temama, ali nisu donošeni zaključci. Jedna od njih odnosila se na to da Svetska i Evropska veslačka federacija sinhronizuju svoj rad, a govorilo se i o uvođenju novih kategorija na ergometar - za kadete i takmičare mlađe od 21 godine. Takođe, govorilo se i o promenama kalendara takmičenja, poboljšanju uslova takmičenja.

- Mnogo vremena posvećeno je pitanju učešća ruskih veslača na takmičenjima zbog već poznatih razloga, odnosno rata koji ova zemlja vodi sa Ukrajinom. Govorilo se o tome da se primat da sportskim, a ne političkim principima i da ruski veslački ne treba da budu diskriminisani u odnosu na takmičare iz drugih zemalja. Predstavnici pojedinih saveza, kazali su da su po ovom pitanju pod velikim uticajem svojih država koje ih, kao što je poznato, i finansiraju – kazao je Dušan Kovačević nakon povratka iz Kopenhagena.

Na sastanku se, prema rečima predsednika IO VSS, postavilo i pitanje antidoping kontrole ruskih takmičara. Neki od učesnika sastanka izrazili su sumnju da se ruski takmičari podvrgavaju ovakvom načinu testiranja. Međutim, Žan – Kristof Rolan, predsednik Svetske veslačke federacije je naveo da se takmičari iz Rusije kontrolišu i više od drugih.

Tema koja je, možda, izazvala najviše pažnje bila je ona koja se tiče učešća transdžendera  na veslačkim takmičenja. Ovo pitanje pokrenuli su predstavnici Engleske navodeći da pojedine takmičarke, zbog učešća transdžendera, ne žele da učestvuju na takmičenjima na ergometrima. Ovo pitanje, kako se ispostavilo na sastanku, predstavlja veliki problem za evropski sport.

- Englezi su pokrenuli ovo pitanje i okarakterisali ga kao veliki problem. Postavilo se pitanje na koji način i ko je ovlašćen da meri nivo testosterona ovim takmičarima, a onda su se učesnici sastanka saglasili da to nije dovoljno. Neke od vrlo perspektivnih takmičarki su, prema onome što su rekli predstavnici engleskog veslanja, odustale od takmičenja jer ne mogu da pariraju transdženderima – kaže Kovačević.