Izveštaj i rezultati izborne trke za juniore

- Najbolji utisak su ostavili dubl skul i četverac, a odmah iza njih je osmerac – nije se dvoumio selektor Ivković kada su u pitanju najbolji veslači na izbornoj regati

Zivanovic Cipak juniori 2023

Lazar Živanović (VK Smederevo) i Sergej Čipak (VK Palić) (Foto: VK Palić)

Na marginama prvog ovosezonskog takmičenja na vodi, prvog kola Kupa Srbije i Prvenstva Beograda u veslanju, prethodnog vikenda, 1. i 2. aprila, održana je izborna regata za izbor članova juniorske reprezentacije Srbije koja će da nastupi na predstojećem Evropskom šampionatu. Prve dve trke vožene su u subotu, a treća dan kasnije. Selektor mlađe seniorske, juniorske i kadetske  veslačke reprezentacije Srbije, Aleksandar Ivković, podneo je ovih dana izveštaj sa izborne trke, pa smo ga pitali za utiske.

- Najbolji utisak su ostavili dubl skul i četverac, a odmah iza njih je osmerac – nije se dvoumio selektor Ivković kada su u pitanju najbolji veslači na izbornoj regati. – Dubl skul čine Lazar Živanović iz VK Smederevo i Sergej Čipak iz VK Palić, a njihov rezultat još više dobija na značaju kada znamo da jedan od veslača ima zdravstvenih problema. Četverac je praktično kadetska posada, ali sa veoma visokim kvalitetom. Skoro izjednačen po kvalitetu je bio Partizanov osmerac, od kojeg sam, iskreno, više očekivao.

Regata je održana po prilično lošem vremenu, koliko je to uticalo na veslače i ostvarene rezultate?

- Da, vreme je bilo problem, posebno u prvoj trci, gde je najviše ometao manje čamce, mada ni u trećoj nije bilo idealno. Druga trka je, zato, održana po najboljim uslovima, mada je i u njoj bočni vetar ometao, ponovo najviše posade malih čamaca.

Juniorski osmerac Partizana

 Juniorski osmerac Partizana (Foto: VK Partizan)

Za Evropsko prvenstvo, po ostvarenoj normi siguran je samo dubl skul, može i tu još nešto da se promeni?

- Sledi nam regata u Zagrebu, na kojoj će iz ove grupe sigurno da učestvuje bar 12-13 veslača. Predložio sam da Mihajlo Dedić iz Partizana, koji je svetski juniorski prvak, u Hrvatskoj i na Evropskom šampionatu vesla u skifu. Takođe, mislim da bi veslači Partizana mogli u Zagrebu da nastupe u manjim čamcima od osmerca, a imam ideju i da napravimo jedan četverac skul. Rekao bih da je regata u Zagrebu neka polušansa, pa je moguće da nakon nje još neko dobije priliku da učestvuje na Evropskom prvenstvu u Francuskoj – rekao je Aleksandar Ivković, selektor mlađe seniorske, juniorske i kadetske  veslačke reprezentacije Srbije.

 

 

 

Ovde možete da pogledate:

IZVEŠTAJ SELEKTORA I REZULTATE SA IZBORNE TRKE

ZA JUNIORE ZA UČEŠĆE NA EVROPSKOM PRVENSTVU

 

 

Dejan ARANITOVIĆ