Sjajno zagrevanje srpskih seniora

Prethodnog vikenda, na jezeru Pjediluko, održana je 37. Memorijalna regata Paolo d'Aloja, uz učešće šestoro naših veslača, koji su osvojili po jednu zlatnu i srebrnu medalju (obe Jovana Arsić u skifu) i dve bronzane (Nikolaj Pimenov u skifu, Martin Mačković i Miloš Vasić u dvojcu)

Jovana Arsić (Foto: E.Artegiani/canottaggio.org)

Zagrevanje za novu sezonu srpski seniori odradili su na italijanskom suncu. Prethodnog vikenda, na jezeru Pjediluko u centralnoj Italiji, po idealnom vremenu, održana je 37. Memorijalna regata "Paolo d'Aloja", uz učešće šestoro naših veslača, koji su osvojili po jednu zlatnu i srebrnu medalju (obe Jovana Arsić u skifu) i dve bronzane (Nikolaj Pimenov u skifu, Martin Mačković i Miloš Vasić u dvojcu). Srbiju su na ovom takmičenju predstavljali Jovana Arsić i Nikolaj Pimenov u skifu (oboje VK Partizan), Martin Mačković i Miloš Vasić u dvojcu (obojica VK Partizan) i Aleksandar Beđik (VK Partizan) i Aleksandard Filipović (VK Smederevo) u dubl skulu, sa trenerom Nikolom Stojićem (VK Partizan).

Memorijalna regata "Paolo d'Aloja" prvo je međunarodno veslačko takmičenje ove sezone, za koje su se prijavili veslači iz 28 zemalja širom sveta. Najuspešniji su bili domaćini, Italijani, koji su bili i najbrojniji, sa osvojenih 77 poena, a iza njih Holanđani (37 bodova) i Rumuni (28). Srbija je zauzela osmu poziciju sa 7 poena.

U petak, prvog takmičarskog dana, vožene su samo kvalifikacione trke, dok su finalne bile zakazane za subotu i nedelju, s tim da su seniori oba dana vikenda veslali odvojene regate, odnosno oba dana su se borili za odličja.

Miloš Vasić i Martin Mačković (Foto: E.Artegiani/canottaggio.org)

Prvi je na stazu u petak izašao Nikolaj Pimenov, novi veslač Partizana i novi srpski reprezentativac, koji je u svojoj kvalifikacionoj grupi skifa zauzeo drugo mesto, sa vremenom 07:18.20. Po običaju, u skifu je konkurencija bila najveća, pa je Pimenov bio jedan od 29 prijavljenih veslača. Sledeća je bila skifistkinja Jovana Arsić, koja je takođe bila druga u grupi, sa vremenom 08:13.20. Drugu poziciju u grupi zauzeli su i dvojac Mačković-Vasić (07:05.03) i dubl skul Filipović-Beđik (06:52.52).

Subota je počela finalnim trkama, skif je bio prva disciplina na programu tog dana, a Nikolaj Pimenov je odlično izveslao, popravio vreme iz kvalifikacija za skoro šest sekundi (07:12.78) i popeo se na pobedničko postolje sa bronzom oko vrata (prva dva mesta zauzeli su takmičari iz Litvanije i Grčke). Time kao da je izazvao “koleginicu”, pa je Jovana Arsić izašla na stazu, bila brža nego u kvalifikacijama oko pola minuta (07:38.27), pa joj je samo sekund nedostajao da se okiti zlatom, koje je na kraju pripalo veslačici iz Azerbejdžana. Red je bio na Mačkovića i Vasića, ali njih dvojica u dvojica nisu uspela da stignu do medalje – bili su osmi u finalu (06:45.16), a do pobedničkog postolja nije stigao ni naš dubl skul Filipović-Beđik, koji je u finalnoj trci zauzeo peto mesto (06:20.48).

Vremena za odmor skoro da nije bilo, jer su već u subotu popodne krenule nove kvalifikacije u skifu, Nikolaj Pimenov je bio četvrti (06:57.05), a Jovana Arsić prva u svojoj grupi (08:07.82), pa su se oboje našli u A finalu. Isto je pošlo za rukom i dvojcu Mačković-Vasić, koji je bio drugi u grupi (06:54.07). Naš dubl skul Filipović-Beđik finalnu trku je osigurao u nedelju ujutru, kada je u svojoj kvalifikacionoj grupi zauzeo prvo mesto (06:43.44).

Nikolaj Pimenov (Foto: E.Artegiani/canottaggio.org)

U nedelju, odmah nakon “zaostalih” kvalifikacija, krenula je nova runda finalnih trka, a ovog puta, dame su imale prednost. Jovana Arsić prva je izašla na stazu od naših veslača, revanširala se Azerbejdžanki Dimčenkovoj koja joj je “otela” zlato prethodnog dana, a ponovo je bila brža i od ostalih (08:00.43), pa je posle srebra, kući morala da ponese i najsjajnije odličje, ali i pobednički pehar. Kao i dan ranije, medalja medalju stiže, pa su sledeći na stazi bili i sledeći na pobedničkom postolju. Dvojac Mačković-Vasić stigao je treći na cilj finalne trke (06:52.45), dve sekunde posle Italijana, a samo pet stotinki iza Holanđana, pa su morali da se zadovolje bronzom. Time je nova zbirka medalja srpskih veslača kompletirana, jer je dubl skul Filipović-Beđik u novom finalu stigao do petog mesta (06:42.15), baš kao i Nikolaj Pimenov u svom drugom finalu u skifu (07:14.76).

Sjajno zagrevanje za srpske veslače, u svakom smislu.


Dejan ARANITOVIĆ