Pozitivni signali iz Ministarstva

Dušan Kovačević, predsednik Izvšnog odbora i Vladimir Antić, generalni sekretar VSS, zajedno sa predstavnicima drugih granskih sportskih saveza, bili gosti novog Ministra sporta Zorana Gajića

Predstavnici granskih sportskih saveza u Ministarstvu omladine i sporta Republike Srbije (Foto: MOS)

Čamci su uveliko u hangarima, ali su čelnici Veslačkog saveza Srbije i dalje “na stazi”. Odmora nema, jer nas naredne sezone, u septembru, očekuje Svetsko seniorsko prvenstvo u veslanju, najveći sportski događaj u našoj zemlji i našem glavnom gradu 2023. godine. Tu su i redovne obaveze, u sklopu kojih su u ponedeljak Dušan Kovačević, predsednik Izvšnog odbora i Vladimir Antić, generalni sekretar VSS, posetili Ministarstvo omladine i sporta Republike Srbije, u kojem su, zajedno sa predstavnicima Teniskog saveza Srbije, Plivačkog saveza Srbije, Streljačkog saveza Srbije i Saveza za školski sport, bili gosti novog Ministra sporta Zorana Gajića, koji je još prethodne nedelje inicirao sastanke sa predstavnicima svih granskih sportskih saveza naše zemlje.

- Naša sezona traje 12 meseci – slikovito je Dušan Kovačević, predsednik Izvršnog odbora Veslačkog saveza Srbije, opisao obaveze rukovodstva u delu godine kada nema takmičenja. – U prvom planu nam je, naravno, predstojeće Svetsko prvenstvo, najveće veslačko takmičenje na svetu, uz Olimpijske igre, koje je ujedno i kvalifikaciono takmičenje za Olimpijadu u Parizu 2024. godine. Pripreme su odavno krenule. Osnovano je preduzeće „SP u veslanju 2023“, na čijem je čelu Zoran Jovanović, bivši košarkaški reprezentativac, sa velikim iskustvom u organizaciji ovakvih događaja, jer je rukovodio Univerzijadom u Beogradu 2009. i Svetskim kupom u veslanju, koji nam je svima ove godine bio pravi test za sve što nas očekuje naredne. A da pripreme teku u najboljem redu, ovih dana može da se uveri i delegacija Svetske veslačke federacije, koja jednom mesečno dolazi u Beograd i aktivno učestvuje u organizaciji Svetskog prvenstva.

Kada je u pitanju susret u Ministarstvu omladine i sporta, novi Ministar Zoran Gajić, sa državnim sekretarom Marko Kešeljem i ostalim članovima kabineta, ugostio je čelnike nacionalnih granskih sportskih saveza da bi se što bolje upoznao sa tekućim obavezama i problemima. Dijalog je protekao u konstruktivnom duhu i pozitivnoj atmosferi, uz mnoštvo ideja koje mogu da doprinesu kreiranju i proširenju saradnje Ministarstva omladine i sporta sa sportskim savezima. Kakve utiske sa tog sastanka nose predstavnici Veslačkog saveza Srbije?

- To je, praktično, bilo upoznavanje sa novim ministrom, Zoranom Gajićem. Moj zaključak je da smo u njemu na čelu ministartsva dobili jednog zrelog, formiranog čoveka, koji je u sportu uradio skoro sve što je moglo da se uradi. Pozicija na kojoj je sada je potpuno logičan nastavak njegove briljantne sportske karijere, u kojoj je od posle brojnih trofeja sa mesta trenera stigao do predsednika Odbojkaškog saveza Srbije, koji važi za jedan od najorganizovanijih saveza u našoj zemlji. Upravo je njegova čelna pozicija u Odbojkaškom savezu ključna za razumevanje problema i izazova sa kojima se suočavamo svi mi koji smo u sportu. Ono što je ostavilo poseban utisak na mene je izjava Zorana Gajića koji nam je poručio da njega možemo da smatramo sastavnim delom naših saveza – prezadovoljan je bio Dušan Kovačević „viđenim“ na prvom susretu sa novim ministrom.

 Ministar Zoran Gajić sa saradnicima (Foto: MOS)

Šta bi promena na čelu resornog ministarstva konkretno mogla da donese sportskim savezima?

- Ministar Gajić je doslovno poručio da su nam dostupni svi resursi ministarstva, pre svega, finansijska, ali i pravna podrška, jer je u domaćem sportu bilo dosta primera da opredeljena sredstva nisu potrošena zbog čisto birokratskih i pravnih detalja. Osim o podršci u pomenutom smislu, bilo je reči i o problemima srpskog sporta, gde su identifikovana dva na koja bi u narednom periodu trebalo staviti akcenat, a to su stručni rad sa sportistima i infrastruktura – rekao je Dušan Kovačević.

Pozitivni signali iz Ministarstva omladine i sporta značajni su za sve granske saveze, a zbog organizacije Svetskog prvenstva na jak „vetar u leđa“ računa i Veslački savez Srbije.

 

 

*******************************************

SVETSKO PRVENSTVO PRVORAZREDNI DOGAĐAJ ZA NAŠU ZEMLJU

Beograd i Srbija biće centar sveta

 

- Svetsko veslačko prvenstvo održaće se na Adi ciganliji, od 1. do 10. septembra 2023. godine. Očekujemo oko 1.500 takmičara, oko 500 ljudi koji su pratnja veslačima, a zbog prirode  takmičenja koje je kvalifikaciono za Olimpijske igre očekujemo učešće ogromnog broja zemalja. Biće to veliki izazov i za turističke radnike, jer se očekuje 20-30 hiljada noćenja za tih 10 dana, što je od ogromnog značaja za Beograd i Srbiju – ističe Dušan Kovačević, uz napomenu da je rebalansom budžeta Republike Srbije za organizaciju Svetskog prvenstva u veslanju opredeljeno 150 miliona dinara, što garantuje sve uslove za vrhunsku organizaciju takmičenja u našem glavnom gradu.

*******************************************


Dejan ARANITOVIĆ