Uspesi u 2013. i van staze

O veslačkoj sezoni koja je za nama govori generalni sekretar Veslačkog saveza Srbije Nebojša Jevremović. Ogromna zahvalnost MOS, OKS i Adi Ciganliji. Evropsko prvenstvo 2014. događaj koji prevazilazi sve do sada viđeno u našoj zemlji kada je veslanje u pitanju. Klubovi najvažnija karika u stvaranju vrhunskog rezultata

Srpsko veslanje je u 2013. trijumfovalo u mnogim velikim bitkama koje su se vodile za odličja širom međunarodne scene. Skor od 26 medalja, od toga šest zlatnih, devet srebrnih i 11 bronzanih, čine proteklu sezonu jednu od najuspešnijih u istoriji našeg veslanja. Uporedo sa borbama protiv protivnika i štoperica na samoj stazi neprestano se vode bitke i u prostorijama Veslačkog saveza Srbije (VSS) čije vizija, strategija i rad čine prethodnicu svih uspeha. O protekloj sezoni iz logističkog i organizaconog ugla najpozvaniji da govori jeste generalni sekretar VSS Nebojša Jevremović. Po rečima prvog operativca našeg Saveza srpsko veslanje polako i ponosno arhivira 2013. i okreće se novim velikim izazovima koji ga očekuju u 2014.

– Gledajući iz ugla rezultata Veslački savez Srbije je više nego uspešno okončao i ovu takmičarsku sezonu koja je najbolje oslikala jačinu i snagu sistema postavljenog pre 15 godina. On podrazumeva stabilnost i održivost uz istovremeno ispunjavanje osnovih ciljeva svakog sporta pa i našeg. To su permanentni razvoj i vrhunski rezultat na međunarodnoj sceni koji je jedina verodostojna potvrda vrednosti i kvaliteta. Iako je veslanje u specifičnoj situaciji budući da programi reprezentativnih selekcija traju tokom čitave godine i ove sezone, u doba velike krize i teških vremena, uspeli smo da realizujemo sve što je planirano. Savez je obezbedio dovoljno novca za pripreme, takmičenja i vrhunsku opremu i sve to je rezultiralo sezonom za nezaborav. Ovo je jedna od najupšenijih godina srpskog veslačkog sporta pogotovo u juniorskoj konkurenciji gde su zabeleženi istorijski rezultati – kazao je Nebojša Jevremović.

O SARADNJI SA INSTITUCIJAMA

Gensek VSS posebno ističe ulogu državnih institucije bez kojih bi svi planovi i ciljevi veslačkog Saveza ostali mrtvo slovo na papiru.

– Finansijsku stabilnost nam obezbeđuje Ministarstvo omladine i sporta koje finansira gotovo celokupan naš programski rad. Ovom prilikom se zahvaljujem resornom ministrastvu na svemu što čini za veslački sport. Ono, s druge strane, u nama iz godine u godinu ima pouzdanog i ozbiljnog partnera koji na vreme ispunjava sve svoje zakonske obaveze i to sa minimalnim brojem zaposlenih. Takođe, i ove godine, kao i prethodnih, imali smo ogromnu podršku od Olimpijskog komiteta Srbije kako kroz program “Rio 2016” tako i kroz njegove razvojne programe i program “Olimpijska solidarnost” finansiranog od Međunarodnog komiteta Srbije. Naposletku, izdvojio bih i ulogu Javnog preduzeća “Ada Ciganlija” koje daje ogromu potporu srpskom i beogradskom veslanju – istakao je Jevremović.

O ORGANIZACIJI TAKMIČENJA

Jevremović ističe da su sva takmičenja u 2013. pod potronatom Veslačkog saveza Srbije organizovana na najvišem nivou i da su u tom segmentu pomerene granice.

– Sva domaća takmičenja održana su u regularnim uslovima i na njima su postignuti odlični rezultati. Savez se trudi, a i dalje će se truditi, da pomera granice u organizacionom smislu. S tim u vezi ove godine nabavljen je i počeo sa radom elektronski sistem merenja i obrade rezultata koji je testiran na Balkanskom prvenstvu a korišćen i na Državnom šampionatu, i koji će biti u funkciji svih takmičenja na Adi Ciganliji. Ove godine Srbija je bila domaćin tri međunarodna takmičenja – Beogradske internacionalne regate - Trofeja Beograda, Vojvodina Opena i Balkanskog prvenstva. Pohvaljeni smo za organizaciju sva tri takmičenja, a Balkanski šampionat u Beogradu, uporedo s kojim je održan i Kongres Balkanske veslačke federacije, dobio je epitet najbolje organizovane balkanijade u istoriji ovog takmičenja. Iako ovo nije komercijalno takmičenje, s obzirom na gotovo celi teret pada na domaćina, uz veliku podršku Ministrastva omladine i sporta, obezbedili smo za sve učesnike maksimalne uslove – rekao je Jevremović.

O EVROPSKOM PRVENSTVU U SRBIJI 2014.

Nebojša Jevremović je napomenuo da pripreme za najveći događaj u istoriji srpskog veslanja – Evropskog prvenstva 2014. teku po planu.

– Iako je Beograd bio domaćin Evropskog prvenstva 1932. predstojeći šampionat Starog kontinenta prevazilazi sve do sada viđeno u našoj zemlji kada je veslanje u pitanju. U 2013. posetila nas je inspekcija Svetske veslačke federacije i Evropskog veslačkog borda koji su bili prezadovoljni pripremama. Organizacioni komitet na čelu sa državnim sekretarom u Ministrastvu omladine i sporta Predragom Peruničićem maksimalno predano je ušao u čitav posao i zauzeo veoma aktivnu ulogu. Pre godinu dana bili smo, po mišljenju mnogih odlični domaćini, takođe, velikog veslačkog takmičenja – Svetskog kupa. Međutim, Evropsko prvenstvo 2014. je još veći organizacioni izazov. Učestvovaće preko 40 zemalja sa preko 1.000 takmičara, trenera, ljudi iz logistike... Uveliko traju prijave smeštaja. Takođe, nije zanemarljiv ni broj stranih turista koji će zbog ovog takmičenja doći u naš glavni grad, tako da Evropsko prvenstvo ima i značajan ekonomski momenat za Beograd i Srbiju. Naime, očekuje se i oko 1.000 navijača koji redovno prate svoje veslačke selekcije na evropskim prvenstvima. Sve u svemu, čim smo dobili organizaciju ovog događaja krenuli smo s pripremama, sa ciljem da i na ovom takmičenju pomerimo granice i da opravdamo ogromno poverenje Evropske veslačke federacije – kazao je Jevremović.

O MEĐUNARODNOJ SARADANJI

Jevremović ističe da je dobra saradnja sa  međunarodnim veslačkim instutucijama oduvek je bio jedan od prioriteta VSS:

– I u 2013. smo bili izuzetno aktivni kada je u pitanju rad međunarodnih veslačkih institucija s kojima godinama unazad imamo odličnu saradnju što je uostalom i rezultiralo dobijanjem organizacije velikih veslačkih takmičenja. Učestvovali smo na Generalnoj skupštini borda Evropske veslačke federacije u Sevilji tokom evropskog prvenstva, a bili smo veoma aktivni učesnici i Generalne skupštine Svetske veslačke federacije u Južnoj Koreji na kojoj je za novog predsednika izabran Franzuc Žan Kristof Rolan, olimpijski pobednik iz Sidneja 2000. On je bio favorit našeg Saveza tako da možemo i dalje da očekujemo izuzetno dobre kontakte i saradnju sa FISA.

O RAZVOJU

Gensek VSS akcenat je stavio na razvojne projekte ovog Saveza.

– Prošle godine na Srebrnom jezeru otvoren je Nacionalni veslački centar koji je 2013. stavljen u punu funkciju. Većina priprema svih veslačkih selekcija je odrađena na Srebrnom jezeru i ceo projekat je počeo da se isplaćuje. U planu su slični projekti a VSS će pomoći, koliko je u njegovoj moći, da i Palić i Čurug u najskorije vreme dobiju moderne regatne centre, ne bi li se i u ovim mestima stekli uslovi za vrhunske pripreme i organizaciju takmičenja. Takođe, nadamo se da će se u najskorijoj budućnosti realizovati dugogodišnja ideja da Novi Sad dobije regatnu stazu i tako, pored Beograda i Ade Ciganlije, postane mesto na kojem će biti moguće organizovati takmičenja svetskog kalibra. Veslački klub Danubius je već uložio ogroman napor i sredstva za izgradnju velelepnog centra, a kada bi Novi Sad dobio i regatnu stazu to bi bio dodatni zamajac za razvoj novosadskog ali i celokupnog srpskog veslanja – smatra Jevremović.

O KLUBOVIMA

Na kraju Jevremović se osvrnuo i na saradnju sa klubovima, koje je apostrofirao, kao nosioce razvoja veslačkog sporta.

– Klubovi su, bili i ostali, nosioci razvoja svakog sporta pa i veslačkog. U njima se stvaraju reprezentativci i vrhunski rezultati. Srećni smo zbog činjenice da je u 2013. veslačka porodica uvećana za dva nova člana. Zahvaljujući ogromnom entuzijazmu u Brusu je rođen Veslački klub Zlatari, a u Velikom Gradištu klub koji nosi ime ovog mesta i koji će na narednoj Skupštini Veslačkog saveza Srbije biti primljen u članstvo. Ovom prilikom zahvaljujem se svim našim klubovima na odličnoj saradnji sa Savezom kao i na njihovoj međusobnoj odličnoj saradnji. Mi smo kao Savez uvek otvoreni za razgovor i pomoć, sve sa ciljem da svi zajedno iz dana u dan podižemo srpsko veslanje na viši nivo – zaključio je Jevremović.