Veteran Bjelajac svetski prvak u dubl skulu

Naš veslač zakinut za zlato u skifu, u svojoj disciplini, zbog greške u merenju vremena

Boško Bjelajac (Foto: privatna arhiva)

Sprski veslači nastavljaju sa sjajnim rezultatima ove sezone. Posle fantastičnih juniora i odličnih seniora, lepe vesti stižu i od veterana. Jedan, ali zlata vredan učesnik tek završenog Svetskog masters prvenstva u veslanju, koje se od 7. do 11. septembra održalo u francuskom Libornu, veteran Veslačkog kluba Tamiš Boško Bjelajac, postao je prvak sveta u diciplini dubl skul, u kojem mu je partner Slovenac Igor Božeglav. Zapravo, bio je najbolji i u svojoj osnovnoj disciplini – skifu, ali je ostao bez zlata! Kako? Najbolje će da nam objasni upravo Boško...

- Neverovatno! Pogrešno merenje vremena uzelo mi je dve i po sekunde. To mi se nikada u karijeri nije dogodilo – počeo je Bjelajac svoju nesvakidašnju priču. – Naime, koristim „strokmetar“ u svom čamcu, a on bi eventualno mogao da se pokrene ranije, nikako kasnije. Završavam trku i vidim na njemu 3:39.01. Izlazim na obalu, gledam rezultate ostalih trka i ugledam pored svog imena 3:41.60. Iznenađen, odmah reagujem i nailazim na našeg sudiju, koji nije bio preterano zainteresovan da pomogne, ali je baš u tom trenutku pored nas prolazio Japanac, predsednik sudijske komisije. Objasnim ja njemu sve lepo, sasluša me čovek, reče da mi apsolutno veruje, ali da je bilo kakva korekcija rezultata tehnički neizvodljiva. To je bilo to. Kraj priče.

A sa dodatne dve i po sekunde Boško je završio treći u generalnom poretku skifista. Zanimljivo, zvanično je najbolji na svetu Igor Božeglav, veliki prijatelj i dubl partner našeg veslača.

- Ma, zna i Igor da sam bolji od njega u skifu, ali šta da se radi.

Ma, nije mala stvar biti treći na planeti, ali kada se za takmičenje pripremaš tokom cele sezone, naravno da nije svejedno kada na ovakav način ostaneš bez zlata.

- Istina. Tempirao sam formu za Svetsko prvenstvo, tokom cele godine trenirao dvaput dnevno, sparingovao sa svima, zaista sam bio vrhunski pripremljen. A tek konkurencija, 115 skifova, među njima mnogo osvajača medalja, olimpijaca.

Kako izgleda jedno tako masovno takmičenje?

- Ovo je najmasovnija regata u organizaciji FISA. A kada ima toliko čamaca, tri najbolje posade iz svake trke dobijaju medalje, a ukupni pobednik svake discipline dobija se po najboljim postignutim vremenima. Ja sam u Libornu veslao u skifu sa ukupno 115 čamaca u konkurenciji, dubl skulu sa 105 prijavljenih posada i još jednom u skifu u mlađoj starosnoj kategoriji od moje, u sve tri trke sam pobedio, ali sam samo u dubl skulu svetski prvak. U skifu sam imao ukupno treće najbolje vreme, a u mlađoj kategoriji četvrto – detaljno je Boško Bjelajac objasnio kako funkcionišu najveća prvenstva za veterane.

A pred Boškom ih je, nadamo se, još mnogo u godinama koje dolaze.

 Boško Bjelajac (Foto: privatna arhiva)

 

******************************************************

BJELAJAC OBJEDINIO EVROPSKU I SVETSKU TITULU U DUBL SKULU

Dupla kruna

 

Boško Bjelajac je u junu ove godine osvojio tri zlatne medalje na Evropskom masters prvenstvu u slovenačkom Bledu. Bio je najbolji u skifu, pa u dubl skulu sa Igorom Božeglavom, a na kraju i u superfinalu skifa, u trci u kojoj je oborio lični rekord (3:39,88).

Vreme koje mu u Libornu nije priznato, bilo je još bolje – 3:39.01!

******************************************************


Dejan ARANITOVIĆ