Najveći uspeh za 93 godine postojanja kluba

O sjajnoj sezoni Veslačkog kluba Palić pričao generalni sekretar ovog kluba Vladimir Antić. Vojvodina Open, regata za ponos. San o modernom regatnom centru na Palićkom jezeru

Nepodeljeno je mišljenje da su klubovi temelj reprezentacije i da predstavljaju bazu za sve uspehe srpskog veslačkog sporta na međunarodnoj sceni. U Srbiji obitava 16 klubova i većina njih daje nemerljiv doprinos razvoju i afrimaciji ovog sporta. Među njima je svakako i Veslački klub Palić. Jedini veslački kolektiv na samom severu zemlje ove godine je proslavio 93 godine postojanja zabeleživši u 2013. uspehe koji će krupnim slovima biti upisani u bogatu istoriju kluba.

O sezoni za nama i kratkoročnim i dugoročnim planovima pričali smo sa generalnim sekretarom Veslačkog kluba Palić Vladimirom Antićem. Na početku razgovora Antić s ponosom pravi retrospektivu 2013.

Veslački klub Palić je imao sezonu za nezaborav. Sa 22 takmičara učestvovali smo na 17 takmičenja, od tog broja na čak osam međunarodnih i sa svih smo se vratili sa najmanje jednim odličjem. Bilans je na kraju impresivan budući da smo osvojili 90 medalja 33 zlatnih, 30 srebrnih i 27 bronzanih. Izuzetno smo ponosni i na činjenicu da smo ove godine u reprezentaciji Srbije imali pet takmičara, dva u juniorskoj konkurenciji – Martina Mačkovića i Evu Paći i tri u kadetskoj Emu Paći, Šaroltu Pap, Emešea Puruckog. Zahvaljujući velikom entuzijazmu i naporu naši članovi su učestvovali na šest regata van granica naše zemlje, među kojima je i velika i jaka međunardona regata u Mariboru, na kojoj smo se ove godine prvi put ogledali i to sa osam takmičara kazao je Antić i dodao Uz sve sjajne rezultate posebno moram da napomenem uspeh koji je Subotica čekala otkako je na Palićkom jezeru napravljen prvi zaveslaj. Velika nada Palića i srpskog veslanja Martin Mačković bio je u sastavu juniorskog reprezentativnog osmerca koji je postao evropski prvak u Minsku a potom i osvojio svetsku bronzu u Trakaiju. Nikada pre ovog uspeha subotičko veslanje nije imalo svetsku medalju.

Veslački klub Palić je i ove godine organizovao tradicionalnu Internacionalnu regatu Vojvodina Open koja je godinama unazad postala jedna od najznačajnijih veslačkih događaja u ovom delu Evrope.

Ovo takmičenje, koje organizujemo pod pokroviteljstvom Pokrajine Vojvodine, Veslačkog saveza Vojvodine, Grada Subotice i Veslačkog saveza Srbije izuzetno je važno za Palić i celokupni region. Ove godine učestvovalo je 30 klubova sa 500 takmičara iz 10 zemalja. Drago nam je da smo uspeli u nameri da dovedemo brojne reprezentativce pošto su ove godine učešće uzeli državni timovi Srbije, Mađarske i Hrvatske. Takođe, ove godine prvi put smo omogućili da se na Vojvodina Openu takmiče osobe sa invaliditetom. Iako zbog slabog odaziva na kraju nije bilo ovog takmičenja nadamo se da će dogodine situacija biti drugačija kazao je Antić. 

Palić je jedini veslački klub severno od Novog Sada. Iako se veslanje u Subotici kotira vrlo dobro udaljenost Palića od samog grada po nekada je nepremostiva prepreka za mnoge koji žele da uplove u ovaj sport.

Palić trenutno ima 50 stalnih članova ali se maksimalno trudimo da iz godine u godinu povećavamo taj broj. S početka školske godine odlazimo u mnoge škole gde promovišemo naš sport a svake sezone pravimo i reklamu koja se emituje na lokalnim medijima. Međutim, s obzirom da je veliki izdatak za mnoge porodice da svakodnevno plaćaju karte do Palića i nazad članovi su nam uglavnom sa Palića i neposredne okoline. U svakom slučaju posle naše kamanje u klub dođe do 30-tak dece od kojih oko 10 ostane u ovom sportu rekao je Antić.

Gensek Palića ističe da klub ima odličnu saradnju sa svim institucijama kao i sa Veslačkim savezom Srbije.

Svesni smo situacije u kojoj se nalazi cela zemlja pa svaku pomoć doživljavamo kao dragocenu. Nedavno je Grad Subotica kupila za Mačkovića, kao evropskog prvaka i osvajača svetske bronze, novi skif što je veliki podstrek za njegov dalji razvoj i napredak. Uprkos tome manjkamo sa čamcima budući da im je starost u proseku 25 godina. S tim u vezi bila bi nam dragocena pomoć od Veslačkog saveza Srbije ako bi nam, ukoliko je u mogućnosti, obezbedio neki čamac, barem polovni. To nam u ovom trenutku najviše nedostaje napomenuo je Antić.

Pored Antića u klubu su rade i trener Ferenc Purucki kao i predsednik Tomislav Zvekanović, koji je ujedno uključen i u stručni rad.

Purucki je godinama unazad trener Veslačkog kluba Palić. Predsednik Zvekanović, koji je ove godine proslavio šest decenija u ovom sportu i koji je kao veslač nekoliko puta bio državni prvak, trenutno je i glavni trener Martina Mačkovića. Sve u svemu svi u klubu smo ujedinjeni u jednom cilju a to je konstantni razvoj ovog kluba i veslanja na Paliću i u ovom delu Srbije podvlači Antić.

S tim u vezi Antić izgradnju nove zgrade Veslačkog kluba Palić koja bi bila podignuta u sklopu regatnog centra na Paliću označava kao jedan od ključnih projekata za budućnost ovog sporta u ovom delu Srbije, ali i šire.

Veslački klub Palić već dugo sanja regatni centar na Palićkom jezeru koji bi umnogome podigao nivo veslačkog sporta. Mi kao klub, uostalom, i imamo problem što ćemo uskoro, regulacionim planom, morati da se izmestimo svoje prostorije na drugu stranu jezera pošto se nalazimo trenutno na strani koja je predviđenja za banjski turizam. Upravo izgradnjom ragatnog centra, u kojem bi se nalazile i nove prostorije kluba, rešili bismo ogroman problem. Građevinski fakultet novosadskog univerziteta u Subotici besplatno nam je uradio projekat i sada predstoji teža faza tj. pronalaženje finansijskih sredstava. Budući da je neophodno mnogo novca sprovođenje ovog projekta u delo ne mogu da realizuju niti Grad Subotica niti Pokrajina. Ipak, pošto je reč i o regionalnom regatnom centru aktivno su se uključili i Mađari i Hrvati pogotovo što se Subotica nalazi praktično na tromeđi tri zemlje Srbije, Mađarske i Hrvatske. U realizaciju aktivno je uključen i Veslački savez Srbije koji je nudi svu pomoć. Ideja je da se preko Hrvatske i Mađarske, kao članicama Evropske unije, konkuriše za novac iz evropskih fondova i tu, trenutno, vidimo veliku šansu da se obezbede finansijska sredstva kaže na kraju Antić.

 

Tomislav Zvekanović: Mačković ima ogroman potencijal

Dugogodišnji predsednik Veslačkog kluba Palić Tomislav Zvekanović u ovom klubu je neprestano šest decenija. Pored funkcije predsednika trenutno radi sa velikom uzdanicom palićkog veslanja Martinom Mačkovićem a ujedno pravi planove i programe za rad čitavog kluba. Po njegovim rečima Mačković je veslač se retko rađa.

Veslački klub Palić je dugo čekao da se pojavi veslač Martinovog kova. Jednostavno radi se o pravom biseru i smatram da njegov potencijal seže do najviših visina. Ima ogromnu energiju i disciplinu i 100 odsto je posvećen treninzima. Nedavni testovi na Adi Ciganliji su samo potvrdili njegov kvalitet. Iako je ove godine bio junior na testovima za sastav seniorske reprezentacije postigao je treća vremena. Nadam se da će biti uvršćen u sastav seniorskog tima za narednu sezonu. Još ove godine će sigurno trenirati na Paliću, pošto je i dalje u srednjoj školi, a posle toga ćemo viditi šta će njegova porodica i on odlučiti. Najverovatnije će otići na studije u Ameriku gde će nastaviti da trenira na nekom od tamošnjih univerziteta i tako nastaviti da krči sebi put u reprezentaciji. Iako je nezahvalno prognozirati mislim da ima kvalitet da se izbori za svoje mesto u državnom timu za Olimpijske igre u Riju 2016. kazao je Zvekanović.

Kada je u pitanju ostali veslački kadar Palića Zvekanović kaže da ima zanimljivih veslača.

U svojoj dugoj trenerskoj karijeri radio sam sa svega dva-tri veslača Martinovog kova. Za klub veličine Palića sa malom bazom odlično je ako iznedri po jednog ovakog veslača svkih pet-šest godina. Imamo talentovane veslače ali mislim da je trenutno Mačković daleko ispred svih zaključuje Zvekanović.