Dubl skul četvrti, dvojac šesti u Evropi

Aleksandar Beđik i Aleksandar Filipović u dubl skulu nisu uspeli da ponove rezultat iz polufinala, koji bi im u finalnoj trci doneo srebro


Aleksandar Filipović (Foto: VSS)

Tri čamca, dva finala, ali ovog puta – bez medalja. To je, ukratko, učinak našeg malog tima na upravo završenom Evropskom seniorskom prvenstvu u veslanju, koje se od četvrtka do nedelje odigralo u Olimpijskom regatnom centru u Minhenu. Ostaće zabeleženo da su Beđik i Filipović u dubl skulu osvojili četvrto, Mačković i Vasić u dvojcu šesto mesto na Starom kontinentu, dok je skifista Viktor Pivač morao da odustane pre borbe za C finale.

Medalju smo najpre očekivali od našeg dvojca, ali Miloš Vasić i Martin Mačković u subotu nisu uspeli da ponove uspeh sa dve ovogodišnje trke Svetskog kupa, kada su u Beogradu i Lucernu osvojili bronzane medalje. Veslači trenera Nikole Stojića finalnu trku veslali su u subotu, ponovo su popravili svoje vreme (7:01.05), ali svih pet konkurentskih posada na cilj je stiglo za manje od sedam minuta, što je ovu disciplinu svrstalo među najbrže na šampionatu. Veliko iznenađenje je bila pobeda Rumuna, koji su uspeli da savladaju ove godine nepobedive Britance, a ispred našeg čamca stigli su još Španija, Litvanija i Italija.

Zato nas je tog dana obradovao plasman dubl skula u finale. Aleksandar Beđik i Aleksandar Filipović, još jedna posada pod vođstvom Nikole Stojića, završila je druga u polufinalnoj trci, u vremenu (6:36.55) koje je tada bilo treće najbolje na Evropskom prvenstvu. Da su dan kasnije uspeli da ga ponove, doneli bi u Srbiju srebrnu medalju, jer je hrvatski čamac, sa neverovatnom braćom Sinković, u nedelju stigao do zlata sa 6:35.93, dok su drugoplasirani Španci zaostali oko dve i po sekunde. Treći su na cilj stigli Litvanci, a naš dubl skul je sa vremenom 6:46.57 morao da se zadovolji četvrtim mestom, ispred Grka i Italijana.

Srbiju je u Nemačkoj predstavljao i Viktor Pivač u skifu, ali je on u subotu bio primoran da odustane od borbe za finale C. Podsećamo da je i naša skifistkinja, Jovana Arsić, iz zdravstvenih razloga morala da otkaže učešće na Evropskom prvenstvu.

 

 

EVROPSKO PRVENSTVO U MINHENU - SVI REZULTATI


Dejan ARANITOVIĆ