U Varezeu počelo Svetsko juniorsko prvenstvo u veslanju

U kvalifikacionim trkama koje su održane prethodna dva dana, Mihajlo Dedić i Nemanja Luledžija, koji se takmiče u disciplini dvojac bez kormilara, osvojili su prvo mesto u svojoj grupi i direktno se plasirali u polufinale takmičenja.

Dedic Luledzija

Dedić i Luledžija (Foto: VK Partizan)

Ove nedelje u italijanskom Varezeu održava se Svetsko prvenstvo u veslanju za juniore i mlađe seniore. Na takmičenju će, prema najavama organizatora, učestvovati 1.452 takmičara iz 61 zemlje. Srbiju predstavlja 18 takmičara u juniorskoj konkurenciji, u pet disciplina: skif, dubl skul, dvojac bez kormilara, četverac bez kormilara i osmerac.

U kvalifikacionim trkama koje su održane prethodna dva dana, Mihajlo Dedić i Nemanja Luledžija, koji se takmiče u disciplini dvojac bez kormilara, osvojili su prvo mesto u kavifikacionoj trci sa vremenom 06:38:33 i direktno se plasirali u polufinale takmičenja. Vreme koje su ostvarili Dedić i Luledžija najbolje je koje je ostvareno u svim kvalifikacionim trkama u ovoj disciplini.

U kvalifikacionom delu turnira, u disciplini dubl skul, Matija Rajković i Sergej Čipak osvojili su drugo mesto sa rezultatom 06:36:02 i direktno se plasirali u četvrtfinale takmičenja. Drugo mesto sa rezultatom 07:13:62 u disciplini skif osvojio je i Vuk Mudrinić, koji se, kao i Rajković i Čipak, plasirao direktno u četvrtfinale Svetskog juniorskog prvenstva.

Drugog kvalifikacionog dana koji je održan u četvrtak, snage su sa protivnicima odmerili srpski predstavnici u disciplini četverac bez kormilara (Filip Milanović, Zoran Bosnić, Predrag Cvetković i Viktor Popović) i osmerac (Marko Dojčinović, Veljko Kmekić, Luka Visacki, Uroš Bogdanov, Luka Lončar, Danilo Đokić, Strahinja Pavišić, Mateja Mitrović i Andrej Kovačević). Nijedan od ova dva sastava nije uspeo da obezbedi direktan plasman u završnicu takmičenja, pa će to pokušati da urade u sutrašnjem repesažu.

Posle kavlifikacionih trka Aleksandar Ivković, selektor naše juniorske reprezentacije, kaže da je zadovoljan rezultatima koje se postigli takmičari.

- U disciplini dvojac bez kormilara postignuto je odlično vreme. Najveća konkurencija, a samim tim i najteža trka, bila je u disciplini dubl skul u kojoj čak desetak čamaca konkuriše za najviši plasman. Zadovoljan sam vremenom, ali ćemo se truditi da ga poboljšamo i budemo dostojan konkurent u borbi za najsjanije odličje – kazao je Ivković koji, kako kaže, ne voli da prognozira rezultate takmičara.