Bronza za Vasića i Mačkovića, Jovana šesta na Svetskom kupu

Poslednjeg takmičarskog dana na prvoj regati Svetskog kupa u Beogradu, Srbiju su predstavljale dve posade u A finalima - dvojac bez kormilara, u kojem su Miloš Vasić i Martin Mačković osvojili bronzanu medalju, i Jovana Arsić, koja je u skifu osvojila šesto mesto.

Miloš Vasić i Martin Mačković

Žestok okršaj u A finalu muških dvojaca (Foto: VSS/Uroš Vojnović, Jelena Stanić)

Prvu medalju ove sezone na Svetskom kupu Vasić i Mačković su osvojili u izuzetno jakoj konkurenciji, veslajući protiv čak tri posade iz Velike Britanije, kao i uz dvojce Španije i Holandije. Od početka trke počelo je da "pršti" na regatnoj stazi Ade Ciganlije, a na prvom prolazu, na 500 metara, svih šest čamaca bilo je u razmaku manjem od dve sekunde! Na polovini trke, na 1.000 metara, na čelu se ipak izdvojila druga posada Britanije (Oliver Vin Grifit, Tomas Džordž), pratili su ih rame uz rame Srbi i Španci, ali ni ostali čamci nisu mnogo zaostajali. Sličan poredak ostao je i u nastavku trke - Grifit i Džordž su bili u vođstvu, a na drugom mestu su se smenjivale Španija i Srbija. U samom finišu, druga posada Velike Britanije odbila je napade Haimea Kanaleha Pazosa i Havijera Garsije Ordoneza iz Španije i naših Vasića i Mačkovića - Grifit i Džordž su došli do zlata u vremenu 6:19,91 minut, srebro je pripalo Špancima (6:21,17), a bronza Srbiji (6:22,32). Četvrto mesto osvojila je Holandija, peti je bio treći čamac Britanije, a šesto mesto zauzela je prva britanska posada.

Miloš Vasić i Martin Mačković

Miloš Vasić i Martin Mačković posle dodele medalja (Foto: VSS/Uroš Vojnović, Jelena Stanić)

- Bilo je dosta teško, možda i više nego što smo očekivali. Ali dobro, to je i normalno jer je finale i svi hoće medalju. Bila je jaka konkurencija, Britanci su na ovoj trci odlučivali ko će im veslati dvojac u nastavku sezone, Španci su prošlogodišnji finalisti Olimijskih igara... Hteli smo da pobedimo pred domaćom publikom, ali to je to u ovom trenutku. Sigurno da ima još prostora za napredak - ovo je tek prva trka, prva međunarodna provera, tako da idemo dalje - spremamo se da što bolje dočekamo drugi deo sezone i, što je najvažnije, Evropsko i Svetsko prvenstvo - naveo je posle trke Miloš Vasić.

Miloš Vasić i Martin Mačković

Martin i Miloš zadovoljni na podijumu (Foto: VSS/Uroš Vojnović, Jelena Stanić)

Sličnog mišljenja bio je i drugi član naše posade, Martin Mačković.

- Zadovoljni smo koliko-toliko, za početak, za prvu regatu u sezoni. Imamo na čemu da radimo, to je sigurno, možemo još da napredujemo, ali mislim da smo na dobrom putu. Trka kao trka, solidna, nije savršena, ali imamo još lufta da to poboljšamo. Išli smo da pobedimo, ali tako je ispalo danas - u ovakvoj konkurenciji zadovoljni smo bronzom - rekao je Mačkovića.

Miloš Vasić i Martin Mačković

Osvajači medalja u dvojcu bez kormilara na prvoj regati Svetskog kupa (Foto: VSS/Uroš Vojnović, Jelena Stanić)

Trener našeg dvojca, proslavljeni olimpijac Nikola Stojić, bio je zadovoljan posle trke, navodeći da momci u nastavku sezone mogu da budu još bolji.

- Čestitao bih momcima na borbenosti, izveslali su najmaksimalnije što su mogli. Ima tu još dosta prostora da se radi, što se videlo u ovoj trci, da se napreduje u odnosu na ostale posade i da budemo bolji od njih. Mala greška na kraju ih je koštala srebrne medalje, bili su ispred Španaca ali su "uhvatili raka" i rivali su ih prošli... Videlo se i u prethodnim trkama da su pobednička posada Britanije i naš dvojac pokazali najviše i da se od njih najviše očekivalo, ali i ostali čamci su bili u četiri, pet sekundi u odnosu na prvoplasirane, što jasno pokazuje kakva je bila konkurencija. Imamo još dosta vremena da se pripremimo za ono što nam je najvažnije ove sezone - Evropsko prvenstvo u Minhenu i Svetsko prvenstvo u Račicama - zaključio je Stojić.

Nikola Stojić

Nikola Stojić (Foto: VSS/Uroš Vojnović, Jelena Stanić)

Zbog loših vremenskih uslova u prestonici Srbije tokom podneva trke su nakratko bile odložene, pa je Jovana Arsić u finalu skifa startovala nešto kasnije nego što je bilo planirano. U toj trci u kojoj je naša olimpijka zauzela šesto mesto, od starta se izdvojila Holanđanka Karolin Florijn, koja je na kraju ubedljivo trijumfovala u vremenu 7:33,70 minuta. U uzbudljivom finišu za drugo mesto Kineskinja Šiju Lu (prva posada) prošla kroz cilj u vremenu 7:41,44 minuta, malo brže od trećeplasirane Britanke Hane Skot (7:42,51). Iza osvajačica medalja prošla je druga posada Kine - Junšija Čen, u vremenu 7:47,07 minuta, peta je bila Čehinja Lenka Antosova (7:51,27), dok je Jovana kroz cilj prošla kao šesta u vremenu 7:53,94 minuta.

Jovana Arsić

Jovana Arsić ostvarila uspeh plasmanom u finale (Foto: VSS/Uroš Vojnović, Jelena Stanić)

Osim dvojca, Nikola Stojić trenira i Jovanu Arsić, pa je i objasnio šta je uticalo na njen plasman u finale.

- Odlaganje trke od nekih 45 minuta je uticalo na Jovanu. Ona se već bila pripremila za start, zagrejala se na suvom, pa na vodi, i onda ju je odlaganje poremetilo i na nju uticalo očigledno više od ostalih, tako da nije uspela da ponovi čak ni prvi deo trke kako je veslala juče i prekjuče. Ostaje da radimo dalje, dobro je što je ušla u finale - imala je nekoliko dobrih trka i sledeći cilj je da na sledećoj regati Svetskog kupa, u Lucernu, ponovi plasman iz Beograda, što bi već bio izuzetan rezultat jer će tamo biti još jača konkurencija - istakao je Stojić.