Jovana i dvojac u borbi za medalje na Svetskom kupu

Srbija će sutra, u finalnim trkama na prvoj regati Svetskog kupa u Beogradu, imati dve posade koje će se nadmetati za medalje, jer su Jovana Arsić u skifu, kao i Miloš Vasić i Martin Mačković u dvojcu bez kormilara, kroz današnja polufinala obezbedili plasman u borbu za odličja.

Jovana Arsić

Jovana Arsić je do finala došla osvojivši treće mesto u polufinalu (Foto: VSS/Uroš Vojnović, Jelena Stanić)

Osim ove dve posade, našu zemlju danas su na Svetskom kupu u skifu predstavljali i Aleksandar Filipović u C finalu, u kojem je osvojio drugo mesto, kao i Viktor Pivač u D finalu, u kojem je odneo pobedu.

Naš dvojac izveslao je sjajnu trku u polufinalu, a Vasić i Mačković imali su izuzetne rivale u prvim posadama Holandije i Velike Britanije. U prvoj polovini trke čamci su bili gotovo izjednačeni - na 1.000 metara sve ekipe su bile u razlici od sedam desetinki - Britanci su imali prolazno vreme 3:13,19 minuta, Srbi 3:13,21, a Holanđani 3:13,92 minuta. Naši momci su pojačali tempo, lomili rivale u nastavku trke, pa su na 1.500 metara imali četiri sekunde prednosti u odnosu na ove dve posade, i tu razliku su samo uvećali do kraja trke - kroz cilj su prošli kao prvi u vremenu 6:30,77 minuta, znatno iza njih stigli su Holanđani (6:35,05,), a potom i Britanci (6:38,44) - tri najbrže posade kojima je bio zagarantovan plasman u A finale. U ovoj grupi četvrto mesto zauzeli su Turci (6:40,41), peto Hrvati (6:49,73,), a šesto Urugvajci (6:52,85). A finale je na programu sutra, u nedelju 29. maja od 11.23 časova, a uz Srbiju, Holandiju i prvu posadu Britanije, za medalje će se boriti i tri najbrža čamca iz drugog polufinala - druga i treća posada Velike Britanije i Španija.

Miloš Vasić i Martin Mačković

Martin Mačković i Miloš Vasić bili ubedljivi u polufinalu (Foto: VSS/Uroš Vojnović, Jelena Stanić)

- Zadovoljni smo, to je bio cilj, da uđemo u finale. Sutra imamo dobre šanse da se borimo za zlato. Rivali su veoma ozbiljni, od Britanaca se očekuje najviše - oni su bili treći na Olimpijskim igrama u Tokiju. Trkao sam se protiv njih u Americi dok sam bio na Berkliju, oni su bili na drugim univerzitetima i četiri godine smo se trkali u osmercima - dobro se poznajemo, ozbiljni su, ali nećemo da se predamo - rekao je Martin Mačković.

Slično je razmišljao i njegov partner u dvojcu, Miloš Vasić.

- Uspešno smo završili još jedan korak ka finalu, danas smo odradili dobar posao, na sredini trke, gde smo i najjači, napravili smo razliku do poslednjih 500 metara i onda smo samo održavali razliku. I juče i danas smo pobedili, ali sada treba da se oporavimo - želimo da sutra izveslamo našu najbolju trku i da pokušamo da pobedimo. Ciljamo na prvo mesto, ali neće biti naivno - Britanci su zaista brzi, oni imaju vrhunske rezultate i veslače - uostalom, i ovde imaju tri posade u finalu, ali idemo da pobedimo - istakao je Vasić.

Aleksandar Filipović

Aleksandar Filipović (Foto: VSS/Uroš Vojnović, Jelena Stanić)

Uz naš dvojac bez kormilara, sutra će se na Adi Ciganliji za medalju boriti i Jovana Arsić, koja je u polufinalu skifa bila treća u svojoj grupi. Jovana je jako ušla u trku, na prvom prolazu, na 500 metara, bila je prva - pratile su je Kineskinja Šiju Lu (prva posada) i Britanka Hana Skot - i to su bila tri čamca koja su i na kraju obezbedila plasman u A finale. Poredak se do finiša izmenio, pa je prvo mesto osvojila Lu u vremenu 7:33,66 minuta, druga je bila Skotova (7:35,78), a treća Arsićeva (7:38,27), tako da će se njih tri sutra u A finalu u 14.08 časova za medalje boriti sa tri najbrža skifa iz drugog polufinala - Holandijom, Češkom i drugom posadom Kine.

Viktor Pivač

Viktor Pivač (Foto: VSS/Uroš Vojnović, Jelena Stanić)

Danas su na regatnu stazu izašli i naši Aleksandar Filipović i Viktor Pivač u C i D finalu u konkurenciji skifova. Filipović je u C finalu bio drugi u vremenu 6:56,25 minuta (pobedio je Džon Kolins, druga posada Velike Britanije, 6:55,76), što znači da je naš takmičar zauzeo ukupno 14. mesto na Svetsom kupu. Pivač je u D finalu pobedio u vremenu 7:05,99 minuta, tako da je na kraju bio 19. na prvoj regati Svetskog kupa.