Berićetna veslačka 2013.

Srpsko veslanje u ovoj sezoni osvojilo 26 medalja na međunarodnoj sceni od toga šest zlatnih, devet srebrnih i 11 bronzanih. Sedam odličja, po dva zlatna i srebrna i tri bronzana, na svetskim i evropskim šampionatima. Selektor Nebojša Ilić: Podignuta lestvica za 2014.

Državnim prvenstvom, održanim krajem septembra u Beogradu, stavljena je tačka na još jednu napornu, dugu i izuzetno zahtevnu, ali u isto vreme, i uspesima popločanu veslačku sezonu. Srpsko veslanje je i u 2013. bilo na svom prepoznatiljivom, visokom, nivou potvrdivši ogroman kvalitet na međunarodnoj sceni gde je još jednom dokazalo da se s pravom nalazi u porodici najuspešnijih srpskih sportova. Skor od 26 medalja, od toga šest zlatnih, devet srebrnih i 11 bronzanih, izlivenih na mnogobrojnim svetskim veslačkim meridijanima ulivaju strahopoštovanje ali predstvaljaju ogroman motiv i obavezu da se i u narednim sezonama održi kontinuitet velikih rezultata. “Bože pravde” se čulo čak šest puta ove sezone i to u Piediluku, Sevilji, Minsku, Mersinu i Beogradu. Od ukupnog broja odličja čak sedam ulaze u kategoriju “top” budući da su osvojena na evropskim i svetskim šampionatima.

– Ono po čemu se ova sezona razlikovala od prethodnih jeste i totalno drugačiji način priprema. Za razliku od centralističkih priprema u prethodnim sezonama, u susret takmičenjima u 2013. smo krenuli radom po manjim grupama. Cilj nam je bio, a i uspeli smo u tome, da svakom reprezentativcu ponaosob pružimo mnogo veću pažnju. Jedan trener je bio fokusiran na mnogo manji broj veslača i imao je mogućnost za kreativnije i sadržajnije treninge prilagođene zahtevima svoje grupe. Odličan posao u pripremnom period odradili su Dejan Guslov, Aleksandar Ivković, Saša Mimić i Oleksandr Fedotov koji su rukovodili sa po jednom od ukupno četiri napravljene grupe. Utisak da je novi način rada prijao i reprezentativcima a svako od njih je maksimalno odradio pripremni period. Nažalost, nisu nas zaobišle povrede. Miloš Vasić je jedan važan deo priprema propustio zbog loma jagodične kosti prilikom pada sa bicikle, Goran Jagar je dugo vukao povredu leđa i tek na početku takmičarske sezone je rešio taj problem dok je Miloš Tomić često bio bolestan i zbog toga je sa prekidima morao da trenira – kazao je na početku retrospektive protekle sezone selektor srpske veslačke reprezentacije Nebojša Ilić. 

DOMINACIJA STOJIĆA I BEĐIKA U PIEDILUKU

Nakon zvaničkih testiranja u Beogradu, Plovdivu i Srebrnom jezeru regatna sezona je otvorena sredinom aprila na Internacionalnoj regati “Croatia Open 2013” gde su izlivene prve dve ovosezonske medalje. Iva Obradović je u Zagrebu osvojila bronzu u skifu, dok su se Marko Marjanović i Aleksandar Filipović okitili srebrom u dubl skulu. Istog meseca, nedelju dana nakon Zagreba, na Internacionalnoj regati „Memorial Paolo D’Aloja“ u italijanskom Piediluku Nikola Stojić i Nenad Beđik su bili ubedljivi osvojiši dva zlata u dvojcu bez kormilara dok su u istoj disciplini Radoje Đerić i Miloš Vasić osvojili srebro. Na Internacionaljoj regati u nemačkom Esenu sredinom maja četverac bez kormilara u sastavu Miloš Vasić, Radoje Đerić, Miljan Vuković, Goran Jagar osvojio je bronzu. 

U SEVILJI EVROPSKO ZLATO POSLE ŠEST GODINA

Nakon kontrolnih regata krajem maja i početkom juna srpski seniorski veslački tim imao je prvi veliki izazov u ovoj sezoni. Sevilja je bila domaćin Evropskog prvenstva na kojem je Srbiju predstavljalo pet posada – dvojac bez kormilara Nenad Beđik, Nikola Stojić, četverac bez kormilara Miljan Vuković, Goran Jagar, Miloš Vasić, Radoje Đerić, dubl skul Marko Marjanović, Aleksandar Filipović, laki skif Miloš Stanojević i ženski skif Iva Obradović. u Španiji su zablistali Stojić i Beđik koji su superiodno došli do evropske krune ostavivši iza sebe najjače evropske posade. Bilo je to prvo evropsko senioreko zlato za srpsko veslanje posle šest godina i trijumfa Nikole Stojića i Gorana Jagara u dvojcu bez kormilara na Evropskom prvenstvu za seniore u Poljskoj 2007. Teški četverac je trijumfom u B finalu osvojio sedmo mesto u Evropi, Iva Obradović je takmičenje završila na osmom mestu, dubl skul na devetom a Miloš Stanojević na 12. mestu lakog skifa.

– Stojić i Beđik od početka priprema dokazivali da su naš najbolji dvojac a to su potvrdili i u Sevilji gde su zablistali. Njihov uspeh dobija na težini ako se zna da su protiv sebe imali neke od najjačih svetskih posada, između ostalog i čamac Francuske, finalistu Olimpijskih igara u Londonu 2012. Ostale naše posade su ostvarile rezultate u skladu sa njihovim tadašnjim mogućnostima osim dubl skula koji nije uspeo u Sevilji da ponovi izvanredan rezultat iz Zagreba ocenio je Ilić. 

TRI ODLIČJA U MERSINU

Na Mediteranskim igrama u turskom Mersinu osvojene su tri medalje. Srbiju je na ovom takmičenju koje je, kada je veslanje u pitanju održano u Adani, predstavljalo pet posada –Beđik i Stojić u dvojcu bez kormilara, Marjanović i Filipović u dubl skulu, Stanojević i Miloš Vereš u dubl skulu za lake veslače, te Andrija Šljukić i Obradovićeva u skifovima. Zlatom se oktila Iva Obradović u skifu, dok su srebna odličja izlizi dvojac bez kormilara i dubl skul. Šljukić je bio četvrti, dok su Stanojević i Vereš zauzeli peto mesto.

– Sve naše posade su ispunile očekivanja na Mediteranskim igrama. Ipak, poseban značaj imao je rezultat Šljukića. Iako junior u jakoj konkurenciji skifa zauzeo je visoko četvrto mesto, a i u rezultatskom i u plasmanskom smislu je premašio očekivanja. Malo mu je nedostajalo da osvoji medalju a plasman od drugog do četvrtog mesta je bio u dve sekunde. Upravo na ovom takmičenju je posalo očigledno da Šljukiću skif posebno leži što se kasnije videlo i na Svetskom juniorskom prvenstvu gde je postao viceprvak u ovoj disciplini – rekao je Ilić.  

FINALE DVOJCA U LUCERNU

Na Svetskom kupu u Lucernu, poslednjoj velikoj proveri za Svetsko prvenstvo u Južnoj Koreji, Srbiju su predstavljali dvojac bez kromilara Stojić, Beđik i dubl skul Marjanović, Filipović koji su osvojili šesto, odnosno osmo mesto.

– Dvojac je plasmanom u finale u Lucernu još jednom ove sezone pokazao da je u svetsko vrhu ove discipline, dok su Marjanović i Filipović u Lucernu pokazali da su, nakon kiksa u Sevilji, nastavili uzlaznom linijom i na ovom takmičenju su i definitivno kupili sebi kartu za planetarni šampionat u Čung juu – istakao je Ilić. 

SVETSKA BRONZA U OTENSHAJMU

Kontinuitet osvajanja medalja nastavljen je i na Svetskom prvenstvu za seniore do 23 godine u austrijskom Otenshajmu na kojem je Srbiju predstvaljao dvojac bez kormilara Radoje Đerić, Miloš Vasić. Naš dvojac je u finalu osvjio treće mesto osvojivši tako bronzu na izlazu iz ove starosne konkurencije.

– Svetska bronza za Đerića i Vasića je odličan rezultat. Možda su mogli i koji stepenik više ali su kasno krenuli u finiš finala – podseća Ilić. 

DVA TRIJUMFA U B FINALIMA SVETSKOG PRVENSTVA

Na najjačem i poslednjem veslačkom takmičenju međunarodnom takmičenju u 2013. – Svetskom prvenstvu za seniore u Južnoj Koreji Srbiju je predstavljalo četiri posade – muški i ženski dvojac bez kormilara Stojić, Beđik odnosno Obradović, Ivana Filipović sa neposrednim trenerima Mimićem, odnosno Ilićem te dubl skul Marjanović, Filipović (trener Guslov) i četverac bez kormilara Miloš Tomić, Radoje Đerić, Miloš Vasić, Goran Jagar (Fedotov). Dubl skul i ženski dvojac su osvojili sedma mesta trijumfima u B finalima, muški dvojac je bio deveti, a teški četverac 11.

– Obradovićeva i Filipovićeva su bile izvrsne u Južnoj Koreji pogotovo ako se zna da su pred takmičenje imale svega šest dana zajedničkih priprema u ovom čamcu. Odluka da nastupe u dvojcu je doneta još u aprilu ali zbog Obradovićevih obaveza na studijama u Americi dogovor je bio da sve do odlaska u Južnoj Koreji treniraju u skifu. Uprkos kratkom vremenu za uveslavanje pokazale su da imaju kvalitet u ovom čamcu i da je bilo samo malo više sreće mogle su i postolja u Čung juu. Slično važi i za Marjanovića i Filipovića u dubl skulu koji su trkom u B finalu dokazali da im je bilo mesto u okršaju za medalje. Muški dvojac nije uspeo u Južnoj Koreji da održi formu iz Sevilje iako je deveto mesto na svetu dobar rezultat, a da su izdržali u finišu B finala mogli su i koji stepenik više. Kada je u pitanju četverac on je na Svetskom prvenstvu postigao rezultat u skladu sa njegovim tadašnjim mogućnostima, iako je možda i on, poput dvojca, mogao i koje mesto više – napominje Ilić.

POGLED KA 2014.

Protekla sezone je već arhivirana. S prvim danima oktobra krenule su pripreme za narednu sezonu. Svi potencijalni reprezentativci će do novembra trenirati u svojim klubovima kada ih očekuju prva zvanična testiranja.

– Početkom novembra ćemo izvršiti testiranja, nakon čega ćemo ponovo napraviti trenažne grupe za pripreme u Crnoj Gori. Ostavićemo do tada mogućnost reprezentativcima da se i sami izjasne u kojoj grupi bi najviše voleli da se nađu. Sve u svemu, rezultati iz prethodne sezone nas obavezuju i lestivicu očekivanja podižu na još viši nivo. U 2013. smo oformile neke nove posade od kojih će se naredne sezone očekivati da kada su sva takmičenja u pitanju pomere granice. Kada je svetsko prvenstvo u pitanju finala kao cilj se naredne sezone podrazumevaju – zaključio je Ilić.

 

 

Zahvalnost stručnom štabu i klubovima

Selektor veslačke reprezentacije Srbije se posebno zahvalio i čestitao svima veslačkim radnicima koji su, svako na svoj način, doprineli da rezultati u 2013. budu na visokom nivou:

– U stručnom štabu reprezentacije pored Guslova, Ivkovića, Mimića, Fedotova i mene radio je i Dušan Kovačević koji je dao nemerljiv doprinos rezultatima. Posebno bih istakao ulogu svih srpskih klubova, koji se uvek izdižu iznad klupskih interesa. Svojim predanim i požrtvovanim radom, koji je uvek usmeren na rezultat nacionalnog tima, godinama predstavljaju jaku bazu za reprezentaciju.


 

1995 – generacija koja se dugo čekala

Sezonu koja je za nama posbeno je obeležio veslački podmladak. Skoru od pomenutih 26 medalja juniori i kadeti su doprineli sa ukupno 16 odličja. Na Evropskom prvenstvu za juniore u Minsku osmerac u sastavu Aleksa Stanković, Ljubomir Gavrić, Martin Mačković, Viktor Pivač, Nikola Kekić, Uroš Marinković, Nemanja Lečić, Nikola Selaković, kormilar Mateja Jošić osvojio je zlato, dubl skul Andrija Šljukić, Bojan Došljak osvojio je srebro, dok je dvojac bez kormilara Igor Lončarević, Aleksandar Beđik izlio bronzu. Na Svetskom prvenstvu u Trakaiju Šljukić je postao svetski viceprvak u skifu, osmerac u sastavu Marinković, Došljak, Kekić, Selaković, Gavrić, Mačković, Pivač, Stanković, kormilar Jošića je osvojio bronzu dok je dvojac Lončarević, Beđik bio četvrti. Na Balkanskom prvenstvu koje je ogranzovao Beograd srpski junior i kadeti su osvojili 10 medalja – jedno zlato, tri srebra i šest bronzi.

– Juniori su briljirali na međunarodnoj sceni ove godine. Osmerac je osvojio prve medalje za Srbiju u istoriji našeg veslanja. Postao je evropski prvak, osvojio svetsku bronzu u trci u kojoj su ga metri delili od zlata. Šljukić je pokazao da je jedan od najboljih svetskih veslača u svom godištu, a kvalitet za najviše domete su pokazali i Lončarević i Beđik. Sve u svemu generacija veslača rođenih 1995. se dugo čekala i predstavlja suvo zlato srpskog veslanja. Svih jedanaestorica osvajača medalja, koji su ove godine poslednji put imali pravo nastupa za juniore, biće priključeni seniorskoj reprezentaciji i imaće testiranja u novembru – ponosan je na  veslački podmladak Ilić.