Posle održane BIR Trofej Beograda naše mlade takmičare očekuju veliki izazovi

Proteklog vikenda na Adi Ciganliji je održana Beogradska internacionalna regata

veslanje

Beogradska internacionalna regata "Trofej Beograda" 2021. (Foto: VSS)

Veslači i veslačice Partizana dominirali su na ovoj regati, osvojivši ukupno 320,3609 bodova, ispred drugoplasirane Crvene zvezde sa 156,1388 i Danubiusa 1885 sa osvojenih 122,7501 bodova.

Iako je ovo bila regata na kojoj su nastupali takmičari svih uzrasnih kategorija, od pionira do seniora, najbitnije okršaje vodili su juniori i kadeti, jer su ovo za njih bile kontrolne trke, dakle najozbiljnija provera pred izbornu regatu koja ih očekuje narednog meseca.

- Na moj predlog, u muškoj konkurenciji, formirane su nove posade u rimen disciplinama, koje su nam donele nove uzbudljive trke, a očekujem da će se posade još bolje pripremiti do prve izborne regate. Što se tiče juniorskih trka, izdvojio bih trke skifova - u muškom skifu je sa ubedljivih 14 sekundi prednosti pobedio Dejan Jezdimirović (V. K. Partizan), dok je u ženskom skifu u neizvesnom finišu u poslednjim zaveslajima pobedu ispustila Snežana Jakovljević (V. K. Begej), a do prvog mesta je došla borbena Marija Jakovljević (V. K. Danubius). U muškom dvojcu je pobedila kombinovana posada Grafičara i Partizana (Matija Rajković i Nemanja Luledžija), koji su odolevali napadima veslača Crvene zvezde (Predrag Cvetković i Viktor Popović), koji su na kraju imali zaostatak od 2,8 sekundi. U ženskom četvercu skul je izveslana do sada četvrta neizvesna trka ove sezone, u kojoj je trijumfovala posada V. K. Partizan (Dina Bukurov, Jelena Erić, Ljubica Tešmanović i Andrea Poleksić) i to samo 8 desetinki ispred kombinovane posade Begeja, Crvene zvezde i Danubiusa (Snežana Jakovljević, Una Ilić, Isidora Đurović i Marija Jakovljević). U muškom dubl skulu je pobedila posada Partizana (Dejan Jezdimirović, Marko Stefanović) 4,3 sekunde ispred posade Danubiusa (Ratko Bundalo, Boris Lončar). Izuzetno neizvesne trke za prvo mesto su izveslale posade muškog četverca bez kormilara i četverca skul. U četvercu bez kormilara, pobedila je kombinovana posada Partizana i Grafičara (Strahinja Pavišić, Aleksandar Kuzmanović, Nemanja Luledžija i Matija Rajković), a drugo mesto je osvojila posada Crvene zvezde (Aleksa Mohora, Pavle Aćimović, Predrag Cvetković i Viktor Popović), sa zaostatkom od 1,4 sekunde. U četvercu skul je pobedila posada Partizana (Vladimir Gelemanović, Nikola Albijanić, Todor Popović i Aleksandar Kuzmanović), pola sekunde ispred posade Grafičara (Miloš Kolarević, Ognjen Srebrić, Zoran Bosnić, Vojin Kovačević) - istakao je koordinator za juniorsku reprezentaciju Srbije Miloš Čudić.

veslanje

Na ovogodišnjoj BIR viđeni su žestoki okršaji (Foto: VSS)

Pravi izazov naše juniore očekuje uskoro, jer je vreme da se pripremaju posade za najznačajnije takmičenje u sezoni - Svetsko prvenstvo.

- Početkom maja meseca je planirana prva izborna regata za sastav juniorske reprezentacije Srbije, u okviru regate II Kupa Srbije, gde očekujem da će se uveslati kvalitetne posade u svim disciplinama i da ćemo imati jasniju sliku u kojim posadama će se ove sezone braniti boje i grb Srbije na Svetskom prvenstvu za juniore - zaključio je Čudić.